13 Kasım 2023 11:34

Filistin'e destek veren Greta Thunberg'in sözü kesildi

Hollanda'nın şimdiye kadarki en büyük iklim eylemi sırasında sahneye fırlayan bir adam, Filistin'e destek veren Greta Thunberg'in elindeki mikrofonu almaya çalıştı.

Filistin'e destek veren Greta Thunberg'in sözü kesildi

Ekran görüntüsü, '@iAnnetnl' X hesabının videosundan alınmıştır.

Hollanda'nın şimdiye kadarki en büyük iklim eylemine Filistin’e destek mesajları damga vurdu. Konuşmalar sırasında sahneye fırlayan bir adam, Filistin'e destek veren İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in elindeki mikrofonu almaya çalıştı.

Amsterdam'da dün (12 Kasım) en az 85 bin kişinin katılımıyla “İklim ve Adalet Yürüyüşü” düzenlendi. Dam Meydanı’nda başlayan etkinliğin konuşmacılarından biri olan Greta Thunberg de “İklim Adaleti” yazan bir pankart ve “Sömürgeciliğe son, özgür Filistin” yazılı bir Filistin bayrağının altında yürüdü. Kitle akşam saatlerinde Müze Meydanı’na ulaştı.

BBC Türkçe'nin haberine göre Thunberg’in konuşmasını yapmak için bulunduğu kürsüye, Hollandalı Barış Örgütü PAX’ın 2023 Barış Güvercini ödülünün sahibi Sahar Şirzad da çağrıldı. Şirzad’ın konuşması sırasında birkaç kez “Nehirden denize özgür Filistin” sloganını kullanması üzerine mikrofonun sesi kısıldı.

Thunberg konuşmasını yaptığı sırada ise sahneye fırlayan bir adam mikrofonu kaparak "Buraya iklim gösterisi için geldim, siyasi görüş dinlemek için değil" dedi.

Kitlenin yuhaladığı adam kısa sürede sahneden indirildi. Bu sırada bir katılımcının "İklim politiktir!" diye bağırdığı duyuldu. Thunberg ise adama "Sakin ol" dedikten sonra kitleyle birlikte "İşgal altındaki topraklarda iklim adaleti yok” sloganı attı. “Uluslararası dayanışma olmadan iklim adaletinin sağlanamayacağını" belirten Thunberg, mikrofonu yeniden Sahar Şirzad’a verdi.

Thunberg, geçen ay sosyal medyada Filistin yanlısı mesajlar paylaşması nedeniyle, İsrail’e destek veren kesimlerin hedefi olmuştu.

“Nehirden denize özgür Filistin” sloganı, tarihi Filistin topraklarında baskıdan kurtulma arzusunu ifade ediyor. Ancak Batı dünyasında son yıllarda "antisemitist" olduğu iddiasıyla slogana yönelik kısıtlama girişimlerinde artış yaşanıyor. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüksek voltajlı teşvik

Yüksek voltajlı teşvik

Erdoğan-Şimşek programıyla emekçilerin bir ayı daha gıdaya gelen yüksek zamlar ve eriyen ücretlerle geçti. Özelleştirmelerle ihya edilen sermaye gruplarına ise sadece bir ayda ‘üretmedikleri elektrik’ için 1 milyar lira teşvik verildi. Sanayi patronları da çalıştırdıkları her kadın işçi için devletten artık daha fazla teşvik alacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et