13 Kasım 2023 14:02

Yargıtay-AYM çatışması | Adalet Bakanı Tunç topu TBMM'ye attı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay ve AYM arasındaki krizinde topu TBMM'ye attı, "İki yüksek mahkememiz arasındaki görüş farkını giderebilecek olan TBMM'dir" dedi.

Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesinin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği "hak ihlali" ve tahliye kararına uyulmaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması yönündeki Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararına tepkiler sürerken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan yeni açıklama geldi.

Ankara’da İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nın açılışı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, topu TBMM'ye attı, yeni Anayasa ve AYM yapısı değişikliğine işaret etti.

İki mahkeme arasındaki görüş farklılığının TBMM'de çözüleceğini ifade eden Bakan Tunç, şu sözleri sarf etti:

"Seçimden önce soruşturmasına başlanan terör suçu, dokunulmazlık kapsamında mı, değil mi? Tartışma konusu bu. Yargıtay kapsam dışı diyor. AYM ise şunu söylüyor: 'Anayasa’nın 14'üncü maddesine atıf yapılan bu suçlar belirli değil. Devletin güvenliğine ilişkin suçların tek tek sayılması gerekir'. Yargıtay da diyor ki 'Bu suçlar belirlidir, zaten kanunla düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu'nun devletin güvenliğine ilişkin suçlar tek tek yazılmıştır ve bu kapsamda dokunulmazlık kapsamı dışındadır.’ 

Şimdi bu görüş farkından yola çıkarak, bunu farklı noktalara çekmenin hiçbir anlamı yok. Özellikle Özgür (Özel) Bey'in özellikle Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik yakışıksız ifadeleri var. Bunlar, sorumsuzca yapılan ifadeler. Burada Cumhurbaşkanımızın sanki bir darbe yaptığı şeklindeki yorumuna kesinlikle katılmıyoruz. Burada herhangi bir darbe falan söz konusu değil. Konuyu oraya buraya çekmenin hiç anlamı yok.

Bireysel başvurularla ilgili Anayasa Mahkemesinin önüne gelen 130 bin dosya var. Bakacak olan Anayasa Mahkemesi üyesi sayısı, 15. Burada bir reform ihtiyacımız yok mu?

Siyasi partilerimizin ortadaki sorunu giderecek çalışmayı yapacaklarına inanıyorum. TBMM, bu anlamda önümüzdeki süreç içerisinde bu konuları elbette ki gündemine alacaktır. Ve tabii ki şunu da söylemek lazım; Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu herkes ifade ediyor. Ama önümüzdeki bu sıcak sorunu da ortadan kaldırabilecek, iki yüksek mahkememiz arasındaki görüş farkını ortadan giderebilecek, kanunlardaki yanlış yorumlara sevk edecek belirsizlikleri ortadan giderebilecek olan da TBMM'dir. Hep beraber, bu sorunun üstesinden hukuk zemini içerisinde geleceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu'nun Erzurum mitingine saldırı davası: Sanıklardan "taş değil erik ve akide şekeri attık" iddiası

SONRAKİ HABER

Beşiktaş Kulübü, İskele Meydanı'na yaptırdığı kartal heykelinin açılışını yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa