13 Kasım 2023 15:53

Bangladeş’te asgari ücret mücadelesi sürüyor: Polis bir işçiyi daha öldürdü

Bangladeş’te asgari ücrete zam talebiyle geçen ay patlak veren protestolarda öldürülen işçilerin sayısı 4’e yükseldi.

Fotoğraf: @amnestysasia / twitter.com

Paylaş

Güney Asya ülkesi Bangladeş’te asgari ücrete zam talebiyle geçen ay patlak veren işçi protestolarında öldürülen işçilerin sayısı dün 4’e yükseldi.

Yüzlerce Bangladeşli tekstil işçisi, asgari ücret teklifini çok düşük bularak reddetmelerinin ardından pazar günü adil ücret talebiyle bir kez daha eylem yaptı.

Eylemin ilk haftalarında polisle çıkan çatışmalarda 2 işçi ölmüş ve 80 işçi de yaralanmıştı. Geçen hafta ise genç bir kadın işçi öldürülmüştü. Dün çıkan çatışmalarda da 1 işçi daha hayatını kaybetti. 42 yaşındaki Celal Uddin, Dakka Tıp Fakültesinde hayatını kaybetti. Kayınbiraderi Resul Karim, gazetecilere Uddin'in karnından vurulduğunu söyledi.

Bangladeş’in 3 bin 500 hazır giyim fabrikası, ülkenin yıllık 55 milyar dolarlık ihracatının yaklaşık yüzde 85’ini gerçekleştiriyor ve Levi´s, Zara ve H&M gibi dünyanın önde gelen markalarının çoğuna tedarik sağlıyor. Ancak sektörde çalışan ve büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan 4 milyon işçinin çoğu için koşullar çok kötü ve yakın zamana kadar aylık ücretleri 8 bin 300 takadan (75 dolar) başlıyordu.

Mirpur, Narayanganj, Ashulia, Savar ve Gazipur’daki fabrikalarda çalışan işçiler, hazır giyim endüstrisi patronlarının sadece yüzde 25’lik bir ücret artışı teklif etmesinin ardından 23 Ekim’de eylem başlattı. İşçiler aylık asgari temel ücretlerinin 23 bin takaya (208 ABD Doları) çıkarılmasını istiyor.

Hazır giyim işçileri, üçlü Asgari Ücret Kurulu’nun (MWB) daha yüksek bir ücret oranı açıklayacağına dair verdiği sözün ardından sendikaların talimatıyla geçen pazartesi günü eylemlerine son vermişti.

MWB, Bangladeş Konfeksiyon Üreticileri ve İhracatçıları Birliği (BGMEA) temsilcileri, bazı sendika liderleri ve hükümet yetkililerinden oluşuyor.

Ancak hazır giyim işçileri, Çalışma ve İstihdam Bakanı Monnujan Sufian’ın geçen hafta yeni asgari ücretin 113,50 dolar, yani işçilerin istediği miktarın yaklaşık yarısı olacağını söylemesinin ardından eylemlerine yeniden başladı.

Protestolar nedeniyle şu ana kadar yaklaşık 500 fabrika kapatıldı.

Geçen mali yılda sektör yaklaşık 47 milyar dolar kazandı. Bu rakam ülkenin yıllık ihracatının yaklaşık yüzde 85’ine ve GSYH’nin yüzde 10’undan fazlasına denk geliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Kalamış parkında beton istemiyoruz"

SONRAKİ HABER

Felç geçirdikten sonra tahliye edilen Cemal Tanhan entübe edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa