Meslek odaları, “Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi”ne karşı işlem başlattı
Foça’da hayata geçirilmek istenin “Ekolojik Köy Projesi” olmadığını belirten ŞPO ve MO İzmir Şubeleri, “Çok açık bir ifadeyle lüks konut projesidir” diyerek, projeye karşı işlem başlattı.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Foça İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 510 dönüm arazide yapılmak istenen “Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi”ne karşı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubeleri işlem başlattı.
Gazetemizin 22 Aralık 2022 tarihinde kamuoyunun gündemine taşıdığı rant projesi anlamına gelen “Foça Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi” vatandaşların tepkisi meslek odalarının harekete geçmesini sağladı.
ASKIYA ÇIKARILAN PLANA RASTLANMADI
TMMOB’a bağlı ŞPO ve MO yaptıkları ilk incelemenin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi web sitelerinde yapılan incelemelerde söz konusu “Çayır-mera” olarak bilinen alana ilişkin yakın tarihlerde onaması yapılan ve askıya çıkarılan herhangi bir plana rastlanmadıklarını belirtildi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması üzerinde yapılan incelemede, taşınmazların tapu niteliğinin "Ceviz Bahçesi" olarak yer aldığı belirtiliyor. Alanla ilgili gazetemiz haberlerinde de sözü geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün görüşü alındığı belirtilerek iki yıl içinde planların onaylanmadığı ve geçerlilik süresini yitirdiği ifade edildi.
“PROJE EKOLOJİK DEĞERLERE UYGUN DEĞİL”
“İzmir Yeni Foça'da Satılık Ekolojik Tarım Arazisi, Serası ve Ev" başlığıyla, ağustos ayında birim başına 8 milyon 500 bin liradan satışa çıkarılan alanın yoğun yapılaşmaya yol açacağı belirtilen ilk inceleme sonuçlarına göre, projenin ekolojik değerlere uygun olmadığı açıklandı.
Ekonomik krizin derinleşmesiyle, kentin imarlı ve planlı alanlarında arsa maliyetlerinin artığı ifade edilirken, beklediği kârları yakalayamayan sermayenin gözünü kentsel alanın dışındaki verimli tarım arazileri veya doğal-ekolojik değerlere sahip, düşük fiyatlarla anonim şirket, kooperatif yolu ile parçalayarak ele geçirebildiği vurgusu yapıldı.
“RANT PROJESİNİN ÖNÜNÜ AÇILIYOR”
ŞPO ve MO inceleme sonucunda, Çevre, “Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin yaptığı uygulamalar ne yazık ki bu açıklamaya da konu olan ekoloji ile hiçbir ilgisi olmayan yatırımcısını bekleyen rant projelerinin önünün açılmasına neden olmaktadır” denilerek, kurumlar düzeyinde işlem başlatıldı.
Tarım, orman, mera ve benzeri doğal alanların üzerinde toplumun ortak yararını yok sayan, sadece parası olan için “Ekolojik Turizm Projesi” adı altında sunulan talan projesine karşı "kamu yararı" doğrultusunda meslek odası olarak yaptıkları inceleme sonuçlarından çıkanlar ise şu şekilde sıralandı;
- İl Tarım ve Orman Müdürlüğü söz konusu parsellerin ifrazına izin vermiştir. Tarım arazisi parçalanmıştır. Bu işlem sırasında hangi kriterler değerlendirilmiş ve uygunluk verilmiştir? Kamu yararı ve Toprak Koruma Kanunu dikkate alınmış mıdır?
- EKOLOJİK (Organik) Tarım faaliyeti gerçekleştirdiğini belgelenmesi zorunluluğu belirtilmiştir. Başvuruda bulunan ekibin 18.08.2010 tarih, 27676 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte belirtilen şartlara uygun resmi belgeler iletilmiş midir?
- Foça Belediyesine yapılan proje başvurusunda, başvurusu yapılan projenin “Ekolojik Tarım ve Tarım Turizmi” başlıklarında değerlendirilmesi gerekmektedir. İlgili idare bu değerlendirmeyi hangi uzmanların desteği ile gerçekleştirmiş, hangi kriterleri dikkate almıştır?
- İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından onaylanmamış bir yapılaşmanın, Foça Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteği ile tarım arazilerinin ruhsatlı ve “kanuni” olarak yeni bir kooperatifçilik metodu ile lüks yerleşimlere dönüşümü gerçekleştirilmektedir.
- Foça Belediyesinin İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ilettiği görüş yazısında, talep edilen işleme dayanak olarak alternatif konut alanı bulunmadığı belirtilmiştir. Tüm Foça ilçesi sınırlarında 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı dâhilinde konut alanı olmadığı hangi kriterlere dayandırılarak söylenmektedir?
- Ruhsat kesilen proje sebebi ile bölgeye nasıl bir ekonomik katkı ve nasıl bir EKOLOJİK katkı sağlanacaktır, başvuru dosyasında buna ilişkin çalışmalar var mıdır?
- Var ise bu çalışmalar belediyenin hangi uzmanları tarafından değerlendirilmiştir? Önerilen seraların yapım yöntemi, içerisinde yürütülecek tarım faaliyetleri için yeterli ve gerekli midir? Bu seralarda yürütülecek tarım faaliyetinin sürekliliği nasıl kontrol edilecektir?
- Her parselde hangi gerekçeler sunularak 10 ayrı sera ve bu seralara hizmet eden 10 ayrı müştemilat yapılması talep edilmiş ve Foça Belediyesi hangi değerlendirmeler doğrultusunda bu gerekçeleri makul bularak ruhsat vermiştir? Tarımın verimliliği ve sürdürülebilirliği esas iken nasıl olur da daha fazla yapılaşmaya sebep olacak bir talep onaylanabilir?
- Her birim, arazi yapısı sebebi ile farklı kotlara oturmaktadır; görsellerde de görüleceği üzere her birim için arazide kot düzenlemesi ve istinat duvarları yapılmış, yapı bahçeleri doğal zemin doldurularak veya kazılarak tahrip edilmiştir. Bu durumda nasıl ruhsat verilmiştir? Söz konusu istinat duvarlarına ilişkin projeler belediyeye teslim edilmiş ve inşaat alanına dâhil edilmiş midir?
- Her seraya müştemilat yapılması talebi hangi gerekçelere dayandırılmıştır? Her müştemilatta banyo ve tuvalet birimleri yer almaktadır. Alan geneline hizmet edecek bir altyapı projesi iletilmiş midir? Bu altyapı %10 hesabına dâhil edilmiş midir? Foseptik çözümü var ise tarım arazisine etkisi değerlendirilmiş midir?
- Projelerde ekoturizm işleyişine dair öneriler tespit edilememiştir. Ekoturizm işlevinin uygulanıp uygulanmadığı nasıl denetlenecektir? Daha az sayıda kaldırılabilir strüktürle yapılabilecek seraların kalıcı strüktürle yapılmasının sebebi hangi tarımsal faaliyet senaryosuna dayandırılmaktadır? Bu işleyiş ileride nasıl denetlenecektir?