KESK’ten yoksullaştırma bütçesine karşı mücadele çağrısı
TBMM'de bütçe görüşmeleri devam ederken, KESK üyeleri birçok ilde yaptığı açıklamalarla sermaye için değil emekçiler için bütçe talep etti.
Fotoğraf: Evrensel
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bütçe görüşmeleri devam ederken, KESK üyeleri yoksullaştırma ve güvencesizleştirmeye karşı mücadele çağrısı yaptı.
İZMİR | EMEKTEN VE HALKTAN YANA BİR BÜTÇE İÇİN ORTAK MÜCADELEYE
Konak SGK il müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamayı KESK MYK Üyesi Gönül Kural okurken, Tüm Bel-Sen MYK Üyesi Nazife Bayrak Tosu da söz aldı. “Emekten halktan yana bütçe istiyoruz” ve “Vergide adalet insanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz” yazılı pankartların açıldığı açıklamada, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı.
“BÜTÇE HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
Emeği ile geçinen kesimlerin ve halkın her geçen gün daha fazla yoksullaştığını ve güvencesiz hale getirildiğini aktaran Kural, “Maaşımızın önemli bir kısmı ek ödemeler, ek ders ücreti, yan ödemeler ve bir de 8 bin 77 TL. Seyyanen zam gibi emekliliğe yansımayan kayıt dışı rakamlardan oluşuyor, Bu haliyle 3600 Ek gösterge ile verilenler fazlasıyla geri alınmış olmuyor mu? Bizler öncelikle insanca yaşanabilecek bir temel ücret istiyoruz! Bizler bütçenin yüzde 75’ini vergileriyle oluşturan emekçiler olarak bütçeye tarafız, bütçe hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.
İSTANBUL | “GEÇİNEMİYORUZ”
İstanbul'da Cevahir AVM önünde toplanan KESK üyesi kamu emekçileri taşıdıkları "Geçinemiyoruz" pankartıyla emekten yana demokratik halk bütçesi istediklerini söyleyerek eylem yaptı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bütçe görüşmeleri devam ederken, KESK üyeleri yoksullaştırma ve güvencesizleştirmeye karşı mücadele çağrısı yaptı. Emekçiler 2 Aralık'ta Kartal Meydanı'nda gerçekleştirecekleri kitlesel eyleme çağrı yaptı.
DENİZLİ | “SÖMÜRÜ ARTACAK”
Denizli’de açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Denizli Şubesi, mücadele çağrısı yaptı.
Vergi dairesi başkanlığı önünde yapılan açıklamaya Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, DİSK/Emekli-Sen, Pınarkent Anadolu Aleviliği Dayanışma Kültür Derneği, Tüm Emeklilerin Sendikası ve Veli-Der temsilcileri de destek verdi.
BES Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul, emeği ile geçinenlerin her geçen gün daha fazla yoksullaştığı ve güvencesiz hale getirildiğini belirtti.
“Ücretlerimizi-maaşlarımızı gerçekleşen enflasyona göre değil, hedeflenen enflasyona göre artırmayı, böylece enflasyon farkı ödemesini kaldırmayı hedefliyorlar” diyen Yurdakul şöyle devam etti: “Emekli olma yaşını yükseltmek, emekli aylıklarını daha da düşürmek istiyorlar. Sosyal harcamalara, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine yapılan harcamaları daha da kısmayı, özelleştirmeleri tüm hızlıya sürdürmeyi hedefliyorlar. ‘Vergi reformu’ adı altında çalışanlara ve halka daha çok vergi, ‘esnek çalışma’ adı altında daha çok sömürü dayatmak, kıdem tazminatını ortadan kaldırılmak istiyorlar. Kısacası eski dedikleri modelde cebimize giren, ücretlerimizi buharlaştıran el, yeni dedikleri ekonomik modelde bugün boğazımıza sarılmaya çalışıyor.”
Bütçe görüşmelerine değinen Yurdakul, “Bütçe teklifine göre önümüzdeki yıl devletin her 100 TL’lik giderinin 89 TL’si vergilerden karşılanacak. Ne yazık ki tüm vergi yükü gelmiş geçmiş tüm bütçelerden daha ağır bir şekilde bize, emekçi sınıflara, halka yıkılmak isteniyor” ifadelerini kullandı. Halktan ve emekten yana bütçe talep eden Yurdakul, yoksullaşmaya, güvencesizleştirmeye ve adaletsizliğe karşı mücadele çağrısı yaptı.
BURSA | EN DÜŞÜK EV KİRASI BİLE ASGARİ ÜCRETİ AŞIYOR
Bursa Vergi Dairesi önünde toplanan KESK üyeleri, “Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz” dedi.
KESK üyeleri açıklama sonrası vergi dairesi önünde bordrolarını yaktı. KESK Bursa Şubeler Platformu adına açıklamayı BES Bursa Şube Başkanı Uğur Canavar okudu.
Emeği ile geçinen kesimler olarak, halk olarak her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz diyen Canavar, “Daha fazla güvencesiz hale getiriliyoruz. Ülkeyi yönetenler ise yıllardır anlattıkları masallara yenilerini eklemeye devam ediyor. 4 kişilik bir ailede tüm fertler asgari ücretle çalışsa bile yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Ortalama kamu emekçisi maaşı ise ‘ilave seyyanen ödenek’ oyununa rağmen ancak yoksulluk sınırının yarısına ulaşıyor. En düşük ev kirası bile asgari ücreti aşıyor. Daha bir yıl önce Cumhurbaşkanı ‘Bu kardeşiniz bu görevde olduğu sürece, faiz her geçen gün, her geçen hafta, her geçen ay inmeye devam edecek’ diyordu. Ama seçimleri kazanır kazanmaz bu sözleri unuttular. Nas söylemini rafa kaldırdılar” dedi.
ADANA | SERMAYE İÇİN DEĞİL, EMEKÇİLER İÇİN BÜTÇE
Adana’da yapılan açıklamayı KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ersin Demirçin tarafından okundu. Açıklamaya KESK Merkez Yöneticisi Zeynep Korkmaz ve Eğitim-Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz ve Haber Sen Genel Başkanı Mesut Balcan katıldı.
Açıklamada halkın taleplerini karşılamayan ve emekçilere yüksek vergi yükü getiren bütçe politikalarına karşı mücadele etme çağrısı yapılarak 2 Aralık'ta İstanbul ve Diyarbakır'da gerçekleştirecekleri mitinglere katılım çağrısında bulunuldu.
Açlık sınırının 16 bin TL'ye, yoksulluk sınırının ise 49 bin TL'ye dayandığı ve 85 milyonluk nüfusun büyük bir kısmının bu sınırların altında yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Demirçin, “İşsizlerin sayısı 9 milyona ulaştı. Her 5 gençten biri, her 3 kadından biri işsiz. Emeklilerin yarısı en düşük aylık olan 7 bin 500 TL'ye, çalışanların yarısı 11 bin 402 TL'lik asgari ücrete mahkum edildi. Halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak için borçlanmak zorunda kaldı. Kredi kartı borçlarının geçen yıla göre iki buçuk kat arttı” dedi.
SİVAS | VERGİDE ADALET İSTİYORUZ
Sivas’ta yapılan açıklamada emeği ile geçinen kamu emekçilerinin, kötü ekonomi politikalarının sonucu olarak, her gün biraz daha yoksullaştırıldığı belirtilerek, “ Buna karşın ülkeyi yönetenler, ‘2023’te kişi başına milli gelir 25 bin dolar olacak, işsizlik yüzde 5’e, enflasyon tek haneli rakamlara inecek. Türkiye dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecek’ masalı ile bütün bir ülkeyi kandırdılar. Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz. Kamu hizmetlerinin piyasalaşmasına ve özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz” denildi.
Yapılan eylemlerde talepler ise şöyle sıralandı:
- Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
- Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.
- Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.
- Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.
- Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz.
- Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz.
- Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.
- Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.
- 8077 TL. seyyanen zam dahil tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtıldığı insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir temel ücret istiyoruz.
- Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz.
- Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için Temel Gelir Güvencesi istiyoruz.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)