15 Kasım 2023 16:21

Bakanın var dediği Parkinson ilacı depolarda yok

CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığının var dediği Parkinson ilacının bulunmadığını, muadilinin ise SGK geri ödemesi kapsamında olmadığını belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sağlık Bakanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin meclis gündemine taşıdığı SGK kapsamındaki Parkinson hastalarının ilacının bulunmaması açıklamasına cevap vererek, “sorun yok” dedi. Bakanın var dediği ilaç stoğunu sorduğumuz Ankara’daki ilaç deposundan bir yetkili Madopar adlı ilacın depolarda olmadığını söyleyerek, “Bu ilaca dair sıkıntı yeni değil. Uzun süredir bulunmuyor. Ancak muadilleri var” diye konuştu. CHP’li İlgezdi Parkinson hastalarının daha fazla mağdur edilmeyerek, “Muadil ilaç olan Domipar’ı SGK kapsamına alın” diye çağrı yaptı.

“MADEM İLAÇ VAR, AÇIKLAYIN”

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi’nin geçen hafta Meclis gündemine taşıdığı SGK kapsamındaki Parkinson hastalarının ilaç sıkıntısına Sağlık Bakanlığı’ndan “sorun yok” denilerek yanıt geldi. Bakanın açıklamalarına “Madem ilaç var, Sayın bakan kaç kutu olduğunu açıklasın” diyerek cevap veren İlgezdi, Parkinson hastalarının muadil ilaçlara para ödeyerek tedavi olduklarını söyledi. SGK'nın ödeme kapsamındaki ilacın Madopar olduğunu belirten İlgezdi, “Madopar ilacının rakamlarını açıklasınlar. Tek tuşla Türkiye genelinde eczane eczane kaç ilaç var bunun bilgisini paylaşsınlar. Halk sağlığının söz konusu olduğu bu konuyu rakamsal veri paylaşmadan geçiştiremezsiniz” diye konuştu.

İLGEZDİ: “MUADİL İLACI SGK KAPSAMINA ALIN”

Hastaların aylık tedavilerinde 3 kutu ilaca ihtiyacı olduğunu belirten İlgezdi, “Ağustos ve temmuz aylarında geri ödeme listelerine yeni ilaçlar alındı. Ancak bunların içinde Parkinson ilaçları neden yok diye bir kez daha soruyoruz. Hastaları mağdur etmeyin, Madopar’un muadili olan Domipa’yı SGK kapsamına alın” dedi.

HASTALAR TEDAVİ İÇİN YILDA 2 BİN 988 TL ÖDÜYOR

İlgezdi’nin SGK kapsamına alın dediği Domipa'nın bir kutu fiyatı 83 TL. Hastalar aylık tedavileri için 249 TL, yıllık tedavileri kapsamında ise 2988 TL ödeme yapmak zorunda kalıyorlar. Ankara’dan bilgi aldığımız ancak güvenlik gerekçesiyle ismini veremediğimiz ilaç deposundan bir sorumlu da SGK’nın ödeme kapsamında olan Madopar’ın uzun süredir depolarda bulunmadığını söyleyerek, muadilleriyle ilgili bir sorun olmadığını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Küresel ısınmanın insan sağlığı üzerindeki etkileri tehlikeli boyutlarda

SONRAKİ HABER

Marmaris'te deniz suyunun tuzdan arındırılması projesi iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa