15 Kasım 2023 16:58

Çiftçiler 5 bin lira emekli ikramiyesinden yararlanamadı: Verecekleri 5 bin lira, 40 dereden su getirtiyorlar

Emeklilere 5 bin TL ikramiye 11 Kasım’dan itibaren hesaplara yatmaya başladı. İkramiyeden yararlanamadıklarını fark eden çiftçilere gerekçe olarak çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmaları gösterildi.

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Çalışmayan emeklilere verilecek olan bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye 11 Kasım’dan itibaren hesaplara yatmaya başladı. İkramiyeden yararlanamadıklarını fark eden çiftçilere gerekçe olarak çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) ya da Türkiye Ziraat Odaları Birliğine kayıtlı olmaları gösterildi. Çiftçinin toprağını işleyebilmesi, hayvanını besleyebilmesi için ÇKS’ye kayıtlı olmak zorunda olduğunu söyleyen Tüm Üretici Köylüler Sendikası (TÜM KÖY SEN) Genel Başkanı Sadık Turan, “Çiftçilerin yüzde 90’ı bu ikramiyeden yararlanamıyor. Verecekleri 5 bin lira, 40 dereden su getirtiyorlar” dedi.

"ÜRETMEYELİM Mİ İSTİYORLAR?"

İkramiyeler yatmaya başladığından beri telefonlarının susmadığını söyleyen TÜM KÖY SEN Genel Başkanı Sadık Turan, “Çiftçilerin yüzde 90’ı bu ikramiyeden yararlanamıyor. Çiftçiler, çiftçi kayıt sisteminde göründüğü için bu ikramiyeyi alamıyor. Halbuki biz üreten çiftçileriz, üretmek de istiyoruz. Yani bu iktidar üretmeyelim mi istiyor, üretiyoruz diye kayıtlıyız diye bizi cezalandırıyor mu?​” diye sordu.

ÇİFTÇİ SATTIĞININ TOHUMUNU ALAMIYOR: 5 BİN LİRADAN MAHRUM EDİLİYOR

Yurttaşların büyük bir bölümünün de şu an çiftçilik yapmasalar dahi zamanında Türkiye Ziraat Odaları Birliğine kayıt yaptırdığından daha sonra kaydı sildirme gereği duymadığından ikramiyeden yararlanamadığını söyleyen Turan, “75 yaşında bir dostumuz var, ikramiyeyi dört gözle beklediğini ancak ziraat odasında kaydı çıktığından dolayı alamadığını söylüyor. Bu şekilde mağdur olan binlerce çiftçi var. Tüm bunlar iktidarın iki yüzlü politikasının bir örneği. ÇKS’de kaydı olmayan devletin çiftçi desteğinden yararlanamıyor. Dolayısıyla çiftçi çiftçilik yapabilmek için ÇKS’ye kayıt yaptırmak zorunda” dedi. 5 bin liranın büyük bir para olmadığını ancak bununla ihtiyaçlarının bir bölümünü karşılayabilecek yurttaş olduğunu söyleyen Turan, “Bir torba gübre 800-900 lira, mazotun litresi 36-37 lira, bu sene buğdayı devlete 7.5 liraya sattık tohumu alıyoruz 15 lira. Arpayı sattık 5.5 liraya tohumu alıyoruz 19 lira. Böyle bir durumda dahi çiftçiyi çalışıyor görüp 5 bin liradan mahrum ediyorlar. Verecekleri 5 bin lira bir para onu vermek için de 40 dereden su getiriyorlar” diye konuştu.

"EMEKLİ ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR OLDU"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da ikramiyenin çiftçilere verilmemesinden sonra kayıtlı çiftçilerin odadan kayıtlarını sildirdiklerini söyleyerek bir açıklama yayımladı.

Bayraktar açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Emekli çiftçilerimiz 5 bin lira ikramiyeden yararlanamayarak, mağdur oldu. İnfial yaratan bu durum ve aşırı bilgi kirliliği yüzünden üretim yapan çiftçilerimiz ziraat odası kayıtlarını sildirmek istiyor. Uzun yıllardır üzerinde arazisi bulunan fakat çeşitli nedenlerle bir süredir üretim yapamayan, aynı zamanda çiftçi kaydı devam eden de ikramiyeden yararlanamadı. İnfial ve hayal kırıklığı yaratan bu durum acilen ortadan kaldırılmalı, çiftçilerimizin beklediği müjde en kısa zamanda verilmelidir.”

ÖNCEKİ HABER

Marmaris'te deniz suyunun tuzdan arındırılması projesi iptal edildi

SONRAKİ HABER

Bakan Tekin’den okullarda 1 öğün ücretsiz yemeğin kaldırılmasına deprem kısıtı bahanesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa