15 Kasım 2023 16:57

Bakan Tekin’den okullarda 1 öğün ücretsiz yemeğin kaldırılmasına deprem kısıtı bahanesi

Bakan Tekin, cemaat ve tarikatlara protokollerle milyon liralar aktarılırken okul öncesi öğrencilerine verilen ücretsiz yemeğin kaldırılmasına deprem nedeniyle bütçedeki kısıtlamaları bahane etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) AKP grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
Bakan Tekin okul öncesi öğrencilerine ücretsiz yemek verilmemesi ile ilgili soruya “Şu anda yaklaşık 2 milyon öğrenciye ücretsiz yemek veriyoruz. Deprem sebebiyle bütçedeki kısıt bizi de sınırlandırdı. Dolayısıyla biz bu yıl için 2 milyon öğrenciye ücretsiz bir öğün yemek veriyoruz. 2 milyon öğrenci de az bir öğrenci değil” ifadelerini kullandı.

EMEP MİLLETVEKİLİ SEVDA KARACA: OKUL ÖNCESİ YETMEZ TÜM OKULLARDA ÜCRETSİZ YEMEK

EMEP Milletvekili Sevda Karaca okul öncesi öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek uygulamasının tüm okullara yayılması gerektiğini belirtmişti.
Tüm çocukların karınlarının okulda doyacağının garanti altına alınması gerektiğini vurgulayan Karaca, “ÇEDES adı altında okullara imam atayarak tüm okulları medreseye çevireceğinize, aç çocukların karnını duayla doyurmaya çalışacağınıza, yandaş vakıflarla, cemaat ve tarikatlarla yaptığınız protokollerle bunlara milyon liralık kaynaklar aktaracağınıza, okullara yemekhane kurun, okullara beslenme uzmanı atayın. Kadınlar okullarda bir öğün ücretsiz yemek hakkı için mücadele etmeye devam edecek. Her yerde, meclis kürsüsünde, sokakta, okulda, hastanede, pastanede, çarşıda pazarda bu sesi duyacaksınız. Okulda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek haktır! Çocukların hakkını verin!” demişti.

KARACA UYGULAMANIN KALDIRILMASININ GEREKÇESİNİ SORMUŞTU

Okul öncesi öğrencilerine verilen bir öğün yemek uygulamasının kaldırılması gerekçelerini soran Karaca, okullarda geçen yıla ilişkin TÜİK verilerine göre her iki çocuktan birinin yoksul olduğunu, bu yıl ise artan enflasyon, zamlar ve artan vergilerle yoksulluğun iyice derinleştiğini hatırlatarak bu tablo karşısında okullarda ücretsiz bir öğün yemek uygulamasının kaldırılmasının nedeninin açıklanmasını istemişti.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu’nda bu yılın Ocak-Haziran dönemini kapsayan ilk altı ayında tek başına “Din Hizmetleri ve Yaygın Din Eğitimi” için yapılan harcamanın 19 milyar TL’yi aştığını belirten Karaca, yeni eğitim öğretim yılında başlayan ÇEDES uygulaması ile bu bütçenin artacağına dikkat çekmişti. Karaca, çoğunluğu açlık sınırının altında yaşayan halka ekonomi planlarıyla “fedakarlık” çağrıları yapılırken; din eğitimine harcanan kalemlerden değil, temel ihtiyaç olan beslenmeden kesinti yapılmasına ilişkin bakanlıktan açıklama istemişti.

TALEP KOMİSYONA DA TAŞINMIŞTI

Karaca Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmeleri öncesi "1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek" kampanyasını Meclis gündemine taşımış uygulamanın yeniden başlaması için toplanan 10 bin imzalı dilekçeyi Bakan Tekin’e iletmişti.
Karaca konuşmasında “Halkın kaynaklarını, halka aktarmak zorundasınız. Öğrenci başına teşvik verilen özel okullara; gelecek 40 yılı sermayeye peşkeş çekilen otoyol, köprü, hastane projelerine değil” diyerek kadınlara “Gelin birliğimizi daha da güçlendirerek, kazanımlarımızı korumak için denetim görevi de dahil, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitede ücretsiz yemek uygulamasını kazanmak için mücadele edelim. İşyerlerinde, semtlerde, okullarda hayatın her alanında oluşturacağımız dayanışma ağlarıyla okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için bütçe talebini yükseltelim” çağrısında bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çiftçiler 5 bin lira emekli ikramiyesinden yararlanamadı: Verecekleri 5 bin lira, 40 dereden su getirtiyorlar

SONRAKİ HABER

Akbelen Ormanı’nda dinamit patlaması sesi yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa