15 Kasım 2023 17:11

Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim’de anıldı: Arşivler açılsın, hakikatle yüzleşilsin

1937’de idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’nda anıldı. Açıklamada “Unutmadık, affetmeyeceğiz” denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Seyit Rıza ve arkadaşlarını idam edilmelerinin 86’ıncı yılında andı. Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan anmada,” 38 Zere Made Kerga’na” ve “Unutmadık, affetmeyeceğiz” yazılı pankartlar açıldı. Ayrıca anmaya katılanlar idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının fotoğraflarını taşıdı.

Aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, HEDEP Dersim Milletvekili Ayten Kordu, geçmiş dönem HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ile çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin olduğu anmada öldürülenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve çılalar yakıldı.

Platform adına açıklamayı okuyan Ekber Kaya, Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması çağrısında bulunarak, “15 Kasım 1937 yılında Elâzığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza, Fındık Ağa, Uşene Seydi, Aliye Mırze Sili, Hesen Ağa, Hesene İvrahime Qij, Resik Hüseyin’i saygıyla anıyoruz. Arşivler açılsın hakikatler ortaya çıksın, Seyidlerimizin mezar yerleri açıklansın ve ailelerine teslim edilsin, hakikatle yüzleşilsin” dedi.

“AYNI ZİHNİYET DEVAM EDİYOR”

HEDEP Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anarak şunları söyledi: “Bu topraklarda bu geleneğiyle direnmiş, bu geleneğiyle yaşamını yitirmiş, idam edilmiş, korkmadan idama giden pirlerimizin torunlarıyız. Bu direniş geleneğiyle bu topraklarda var olduk. Elbette ki 38 katliamı bir son değildi ondan sonra da bu topraklarda bu zulüm defalarca uygulandı ve devam etti. Biz onun için bu topraklarda konuşurken sadece Dersim coğrafyasını anarken Koçgiri, Zilan ve Ağrı diyoruz. Çünkü bu katliamlar bu faşist ve tekçi zihniyet o dönemden bugüne aynı zihniyetle devam ediyor. Biz sistemsel mücadeleye karşı her dönemde mücadele ettik bundan sonra da devam ettireceğiz.”

“CUMHURİYETİN DEMOKRATİKLEŞTİRİLMESİ KATLİAMLARLA YÜZLEŞMEKTEN GEÇER”

Kordu, katliamlarla yüzleşilmesi gerektiğini belirterek, “Bugün Meclise soru, araştırma önerisi ve kanun teklifi verdik. Mecliste de bu katliamlara ilişkin sözümüzü söyleyeceğiz. Cumhuriyetin 200’üncü yılındayız. Cumhuriyetin demokratikleştirilmesi Türkiye’deki katliamlardan yüzleşmekle geçer. Onun için Dersim halkı olarak hep söyledik. Katliamlarla yüzleşilmelidir, kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Sorumluları da yargılanmalıdır. Dersim isminin iade edilmesini istiyoruz. Dersim’in kayıp kızlarının nerelere verildiği konusunda araştırmalar yapılmalıdır. Mezar yerlerimizin açıklanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BUGÜN BİZİM İÇİN KARA GÜNDÜR”

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Seyit Rıza ve yol arkadaşlarını unutmadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Bugün bizim için kara gündür. 86 yıl önce, Seyit Rıza, oğlu ve 5 arkadaşıyla birlikte asıldı. Seyit Rıza’yı Erzincan’a çağırıyorlar konuşmak için orada tutukluyorlar ve mahkemeye çıkarıyorlar. O mahkemeyi nasıl yaptılar biliyor musunuz? Mahkeme haftanın hangi günü çalışmıyorsa, o güne denk getirip idam cezasını veriyorlar. Zaten mahkemenin tek işi de bu idam kararını vermekti. Sonrasını biliyorsunuz. Kendisi çıkıyor kürsüye, o kürsüyü kendisi deviriyor.”

“UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Uçar, cumhuriyetin kuruluşuna değinerek, hakikate sahip çıkma çağrısında bulundu. Uçar, “Cumhuriyet kurulurken kimse kimseye sormadı ki sen Kürt müsün, Alevi misin diye. Beraber savaşlara girince de “Siz Alevi’siniz ve sizin bizim savaşımızda yeriniz yok demediler. Ama nasıl ki dışarıda savaş bitti, ülke kurtuldu, dış düşmanlardan kurtuldular, bu defa da Kürtleri ve Alevileri düşmanlaştırdılar. Bizimle savaşmaya başladılar ve hâlâ da bizimle savaşıyorlar. Sesimizi yükseltelim. Kürdistan’da tek bir hakikat var, o hakikat biziz, sadece biz de de değil, dağımızda, taşımızda, ağacımızda, suyumuzdadır o hakikat. Bugün bu hakikate sahip çıkalım. Unutmadık, unutmayacağız” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akbelen Ormanı’nda dinamit patlaması sesi yükseliyor

SONRAKİ HABER

Eruslu Global işçinin tazminatını gasbediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa