16 Kasım 2023 12:36

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Nourtani’nin ailesini ziyaret etti: Bu düzeni değiştirmek zorundayız

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Zonguldak’ta ormanda yanmış cesedi bulunan Afgan madenci Vezir Mohammad Nourtani’nin ailesini ziyaret etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Zonguldak’ta ormanda yanmış cesedi bulunan Afgan madenci Vezir Mohammad Nourtani’nin ailesini ziyaret etti.

Maden işçisi Vezir Mohammed Nourtani’nin ailesine başsağlığı dileyerek, dayanışma içerisinde olacaklarını belirten Bayhan, “Bu bölgede adı ‘Kaçak’ olan ama varlığı bütün devlet yetkilileri tarafından bilinen, korunup, kollanan ve çete-mafya düzeniyle çalıştırılan onlarca maden ocağı var. Nourtani gibi yüzlerce Afgan maden işçisi buralarda en ağır sömürü koşullarında çalışmaya mahkum edilmiş durumda. Eğer tedbir alınmazsa yeni vahşet haberlerinin gelmemesi imkansız” dedi.

Bayhan sözlerini şöyle tamamladı: “Nourtani’nin eşi Gameegul Maliki'nin cümleleri hafızalara kazınsın. ‘Bu cinayetin üstünün kapanmasını istemiyorum.’ Göçmenlerin emeği kadar canlarının da değersizleştiği ve fıtratında ucuz emek sömürüsü olan bu düzeni değiştirmek zorundayız.”

“KORSAN MADENCİLER DEVLETİN, HÜKÜMETİN, YEREL YÖNETİMİN BİLGİSİ DAHİLİNDE”

Bayhan daha sonra Halk TV’de katıldığı ‘Gündem Özel’ programında Mohammed Nourtani’nin çalıştırıldığı kaçak madene ilişkin, “Kaçak maden herkesin her şeyi bildiği ancak sorumluluktan kaçmak için kullanılan bir kavram haline dönüşmüş. Zonguldak Maden Mühendisleri Odası’nın 2018’den bu yana kaçak madenlerle alakalı yaptığı uyarılar var. Bütün bunlara rağmen bu çark döndüğü için bunlara kaçak maden kaçak ocak deniyor. Nourtani’nin eşi dahi Nourtani’nin nerede çalıştığını bilmiyor. Tüm bu çark bize aslında Zonguldak’ta kömürün ucuz emek sömürüsünün olduğu insan canının hiçbir kıymetinin olmadığı koşullarda mafyalaşmış bir düzenin içerisinde çıkarıldığını gösteriyor” dedi.

EMEP Zonguldak İl Başkanının bir maden işçisi olduğunu söyleyen Bayhan, kaçak madenlerle alakalı onun anlattıklarından bahsederken, “Bu kaçak düzeni Zonguldak’ın köylerinde yaşayanlar da bildiği için git gide bu madenlerde çalışmamaya başladılar. Bu çeteleşmiş, korsan madenciler devletin, hükümetin, yerel yönetimin bilgisi dahilinde 300-400 civarında olduğu tahmin edilen göçmen işçilerle kaçak madenleri döndürüyor. Artık bu sistemden aldıkları özgüven nasıl bir seviyeye ulaşmışsa öldürüp yakınca başlarına bir şey gelmeyeceğini düşünüyorlar” diye konuştu.

(Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Laiklik Meclisi, eğitimde gericileştirmeye karşı destek isteyen velilere hukuki destek verecek

SONRAKİ HABER

Almanya'da makinistlerin grevi etkili oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa