17 Kasım 2023 17:03

Norveç, Filistin’i ayrı bir devlet olarak "zaman içinde" tanıma kararı aldı

Filistin’i derhal tanıma önergesi kabul görmezken, iktidar partilerinin “zaman içinde” tanıma önergesi kabul edildi. Sol partiler, prensip olarak da olsa kararın alınmasını olumlu buluyor.

Fotoğraf: Fatih Aktaş/AA

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç Parlamentosu, Sosyalist Sol Parti (SV) ve Kızıl Partinin (RÖDT) verdiği “Filistin’in devlet olarak tanınması” önergesini reddetti. Bunun yerine iktidar partileri olan İşçi Partisi (AP) ve Merkez Partinin (SP), Filistin’i ayrı devlet olarak süreç içinde tanıma önergesi geniş bir çoğunlukla onayladı.

Yalnızca yabancı karşıtı Fremskrittspartiet (İleri Adım Partisi) FRP ve Hıristiyan Halk Partisi (KRF) partileri karşı oy kullandı. Meclisteki otomatik oylama sistemini kullanan çalışanların grevde olması nedeniyle oylama elle sayım yoluyla yapıldı. Oylamaya 169 milletvekilinden 98’i katıldı. Bunlardan 83’ü lehte, 15’i aleyhte oy kullandı.

"EVET" İÇİN EYLEMLER

Oylama yapıldığı sırada, çok sayıda Filistin taraftarı ve Filistin’i desteklemek için grev yapan öğrencilerin meclis dışında eylemi devam etti. Eylemcilerden bir kısmı da meclis binasının seyirci salonunda oylamayı izledi. Oslo, Drammen, Trondheim, Stavanger ve Kristiansand illerinde bazı okullarda öğrenciler okul boykotu yaparak “Hemen ateşkes, İsrail’e ulusal boykot ve özgür Filistin” taleplerinde bulundu.

Ayrıca uzun süreden beri meclisteki milletvekillerine e-postalar yollanarak Filistin’in bir devlet olarak tanınması talep ediliyordu. Yine Norveç Filistin Komitesi bu yönlü bir imza kampanyası açmıştı. Geçen hafta da binlerce kişi başbakan konutuna yürüyerek eylem düzenlemişti.

Perşembe günü ise yaklaşık 200 kişi -4 °C soğukta meclis dışında beyaz bezler (kefen) içinde yerlere uzanıp eylem yaptı ve Filistin’in bir devlet olarak tanınmasını istedi.

"TARİHİ BİR KARAR"

Norveç meclisi aldığı kararda, prensip olarak belli bir zaman süreci içinde Filistin’i ayrı bir devlet olarak tanıyacağını ilan etmiş oldu. AP’den Trine Lise Sundnes devlet kanalı NRK’ye yaptığı açıklamada, bu kararın anlamlı olduğunu belirterek, “Artık Filistin’in tanınması konusunda tarihi bir karara sahip olduklarını” söyledi.

SV’den Ingrid Fiskaa da NRK’ye yaptığı açıklamada “Şu anda Filistin’i ayrı bir devlet olarak tanıyacak çoğunluğu sağlayamadığımız için üzgünüm ama meclisin bunu prensip olarak onaylaması doğru yönde atılmış bir adımdır. Güçlü bir halk desteği olmadan bu gerçekleşmezdi” dedi.

SAĞCILAR MEMNUN DEĞİL

Karara olumsuz oy kullanan ırkçı FRP’den Christian Tybring-Gjedde yaptığı açıklamada, “Meclisteki karar öncelikle sembolik ama İsrail açısından ciddi. İsrail, terörle mücadelede yanında olması gereken ülkeler tarafından giderek daha fazla hayal kırıklığına uğratılıyor. FRP İsrail ile dayanışma göstermek istiyor ve her iki tarafın da kabul edeceği bir barış anlaşması sağlanana kadar Filistin’i tanımayacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gökçeada ve Bozcaada feribot seferlerine 'fırtına' engeli

SONRAKİ HABER

Biden ve Şi’nin ‘samimi’ görüşmesi neyi başardı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa