Enerji Verimliliği Kongresi Gebze Teknik Üniversitesinde başladı
TMMOB MMO'nun 6'ncısını düzenlediği Enerji Verimliliği Kongresi, Gebze Teknik Üniversitesi'nde başladı. İki gün sürecek kongre "Üretimden Tüketime Enerji Verimliliği" adını taşıyor.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şubesi tarafından gerçekleştirilen 6. Enerji Verimliliği Kongresi başladı. "Üretimden Tüketime Enerji Verimliliği" başlığıyla 17-18 Kasım tarihlerinde Gebze Teknik Üniversitesi'nde (GTÜ) gerçekleştirilecek kongrenin açılışında konuşan MMO Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma, "Dünyamız enerji savaşlarına sahne olmaktadır. Bu savaşları ülkemizin bulunduğu coğrafyada en sıcak haliyle hissetmekte, sonuçlarının yansıması olan sosyo-ekonomik krizi dünyanın hissettiğinden daha şiddetli olarak ülkemizde yaşamaktayız" dedi.
"HALK SAĞLIĞI TEHDİT EDİLİYOR"
Enerjinin ekonomik yanına vurgu yapan Elma, "Alım gücünün her geçen gün daha da azaldığı, gerçek enflasyonun düşmediği, özellikle üretimin ana girdilerinden olan enerji fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlarla birlikte üretim maliyetlerinin ciddi oranda yükseldiği bir ortamda, maalesef uluslararası rekabet edebilirliğimiz de zayıflamıştır. Bu durumla birlikte, yüzde 70'ler civarında olan enerjide dışa bağımlılığımız, ekonomik etkilerin yanında ulusal bağımsızlığımızı da zafiyete uğratmaktadır. Yine evlerimizde kullandığımız elektrik ve doğalgazı, yüksek birim fiyatlarla kullanmakta oldukça zorlanmaktayız. Bu durum, alternatif yakıtların devreye girmesini ve hava kirliliği ile birlikte halk sağlığını da tehdit etmektedir. Dünyada en önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımı hızla tükenmekte ve bu durum, var olan kaynakların kullanımında enerji verimliliği çalışmalarını çok daha önemli kılmaktadır. Diğer yandan enerjinin üretimi ve kullanımı esnasında ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının sebep olduğu küresel ısınma, iklim değişiklikleri gibi çeşitli çevresel sorunlar oluşturmaktadır" dedi.
"GERÇEKÇİ UYGULAMALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ"
Enerji tüketimi kaynaklı hava ve çevre kirliliğinin insan ve toplum yaşamına olumsuz etkiler yaratmasının altını çizen Elma, "İklim krizinin insan yaşamını ve doğayı tehdit eden kuraklık, denizlerin ısınması, yer altı sularının azalması, orman yangınları, beklenmedik zamanlarda yüksek yağışlar, yağışların düzensiz hale gelmesi, su baskınları gibi yıkıcı sonuçları dünyaca yaşamaktayız. Günümüzde; karbon ayak izi gibi uygulamalar; fosil yakıt kaynaklı karbon salınımlarını, endüstriyel kirleticileri ve sera gazlarının salınımını sona erdirmeye yönelik politikalar değildir. AB'nin önerdiği karbon ticaret sistemi, karbon alımının yer değişimini sağlayarak dünyayı kirletme hakkını satın almayı öngörmektedir. Bu dünya işleyişinde, Türkiye'nin 2053'te Net Sıfır Emisyon hedefine nasıl ulaşacağına dair tartışılmış, açıklanmış bir strateji bulunmamaktadır. Bu sebeple, dünya ölçeğinde çevreci, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı artırılırken, bizlerinde bu alandaki çalışmalarımızı hızlandırmalı ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak üzere yerli üretim kaynakların kullanılmasını artıracak politika ve gerçekçi uygulamaların hayata geçirilmesini sağlamalıyız" diye konuştu.
"TEKNOLOJİK VE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ"
"Makina Mühendisleri Odası olarak, Endüstride, Ulaşımda ve Binalarda Enerji Verimliliği konularında; mühendislerin-mimarların, üreticilerin, halkın ve tüm ilgililerinin bilinçlendirilmesi ve verimliliğin bir davranış haline dönüştürülmesi; ekonomik olarak enerji için ülke dışına çıkan paranın ülkemizde kalması; çevre ve canlı sağlığının korunması gibi amaçlarla, teknolojik ve bilimsel esaslar doğrultusunda birçok çalışmayı yürütmekteyiz" diyen Elma, "Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde Odamız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca 2009 yılında Enerji Yöneticisi Eğitimlerinin düzenlenmesi konusunda yetkilendirilmiştir. Böylece Bakanlık dışında 2009 Kasım ayında Türkiye'deki ilk 'Yetkilendirilmiş Kurum' olmuştur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız Enerji ve Çevre Dairesi Başkanlığı bünyesinde Enerji Yöneticisi ve Etüt Proje eğitimlerinin yürütüldüğü Eğitim merkezinden sonra 2010 yılında Ülkemizdeki ikinci tesis olarak Şubemizde hayata geçirdiğimiz Uygulamalı Eğitim Merkezimizde, Enerji yöneticisi ve Etüt Proje Eğitimlerimize binlerce mühendis katılmıştır. Makfed gibi kurum ve kuruluşlarla yaptığımız eğitim protokolleri sayesinde sadece Büyük ölçekli Endüstriyel tesislerin değil, KOBİ ölçeğinde işletmelerin de enerji verimliliği çalışmalarındaki teşviklerden yararlanmasının koşulları oluşturulmuştur" dedi.
Elma'nın açılış konuşmasının ardından sırasıyla; Gebze Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mikdat Aydın, GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Durmuş, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önen, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt ve Kocaeli Vali Yardımcısı Mesut Önen de birer konuşma yaptı. MMO Genel Başkanı Yunus Yener ise kongreye mesaj gönderdi.
"Üretimden Tüketime Enerji Verimliliği" başlıklı kongrede yedi oturumda 28 bildiri sunulacak ve bir panel gerçekleştirilecek. (Gebze/EVRENSEL)