19 Kasım 2023 09:56
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2023 14:51

Karteller İstanbul’da cirit atıyor | 10 günde 3 uyuşturucu karteli lideri yakalandı

İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda 3 çete lideri yakalandı. Ancak raporlar Türkiye’nin uyuşturucu trafiğindeki konumunun çok daha kritik olduğunu gösteriyor.

Ekran görüntüsü Ali Yerlikaya'nın paylaştığı videodan alınmıştır.

Paylaş

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bir süredir uyuşturucu çetelerine karşı gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin sosyal medya paylaşımlarıyla gündemde. Bakan Yerlikaya 10 Kasım’da uyuşturucu çetelerine karşı başlatılan kartel operasyonlarının üçüncüsünün dün gerçekleştirildiğini belirtti.

“Kartel-3” ismi verilen operasyonda Interpol tarafından mavi bültenle aranan uluslararası uyuşturucu karteli liderlerinden Christijan Palic’in İstanbul Beşiktaş’ta yakalandığı bildirildi. Uyuşturucu kartelinin, Avrupa’da faaliyet gösteren kartellerle iş birliği içerisinde Güney Amerika’dan kokain temin edilmesine öncülük ettiği ifade edildi. Palic’in Güney Amerika’daki suç örgütleriyle bağlantıyı sağladığı ve uyuşturucu gelirinin aklanmasında rol oynadığı öğrenildi.

18 Kasım’da gerçekleştirilen “Kartel-2” isimli operasyonda ise kırmızı bültenle aranan uluslararası Uyuşturucu Kartelinin Lideri Hırvatistan uyruklu Nenad Petrak’ın İstanbul’da yakalandığı açıklandı. Petrak’ın Güney Amerika’dan gelen uyuşturucuların Avrupa’ya sevkiyatı ve Avrupa’daki dağıtımında rol aldığı ifade edildi.

10 Kasım’da gerçekleştirilen “Kartel” operasyonunda ise ‘Kompanio Bello’ isimli Uyuşturucu Kartelinin Lideri Dritan Rexhepi İstanbul’da yakalandı. Rexhepi’nin de kırmızı bültenle arandığı ortaya çıktı. Rexhepi’nin ‘Benjamin Omar Perez Garcia’ ismine kayıtlı Kolombiya pasaportuyla İstanbul Havalimanından Türkiye’ye girdiği belirlendi.

ÇETE LİDERİNE VATANDAŞLIK!

Uluslararası uyuşturucu madde ticareti, silahlı yağma, kundaklama, kara para aklama gibi faaliyetleri bulunan “Comanchero” organize suç örgütüne 2 Kasım’da gerçekleştirilen operasyonda ise 37 kişi gözaltına alınmıştı. Operasyonda yakalanan Comanchero çetesinin lideri ‘Reis’ kod adlı Hakan Ayık’ın sonradan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldığı ortaya çıkmıştı. Gayrimenkul alarak vatandaşlık elde eden Ayık’ın işlerine Kafes operasyonu kapsamında tutuklanan M.S. isimli eski bir polisin aracılık ettiği; operasyon sırasında ağabeyi H.S’nin Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı olduğu öğrenilmişti.

LİMANLAR KARTELLERE ÇALIŞIYOR

Öte yandan Türkiye’deki pek çok liman da uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarının dağıtım merkezlerine dönüşmüş durumda. Yalnızca geçtiğimiz hafta Mersin ve İskenderun Limanlarında düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu maddeler yakalandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat 18 Kasım’da Mersin Limanında yapılan operasyonda 54 kilogram kokain bulunduğunu açıklamıştı. 27 Ekim’de de aynı limanda 610 kilogram kokain bulunmuştu. İskenderun Körfezi’nde demirli bir gemide de 14 Kasım’da 51 kilo kokain ele geçirilmişti.

Gümrük muhafaza ekiplerince 19 Eylül’de İstanbul Ambarlı Limanında gerçekleştirilen operasyonda ise 424 kilogram ağırlığında 2 milyon 400 bin uyuşturucu hap ele geçirilmişti.

Haziran 2020’de Kolombiya’nın Buenaventure Limanındaki Türkiye rotalı gemide gerçekleştirilen operasyonda 4.9 ton kokain bulundu. Ağustos 2021’de ise Brezilya Polisi, Sao Paulo kentindeki Leite Lopes Havaalanında bir Türk jetine operasyon yaptı. Operasyonda 1.3 ton kokain bulundu.

Haziran 2021’de de Mersin Limanında Ekvador’dan Türkiye’ye gelen muz yüklü gemide 1.3 ton kokain bulunmuştu.

YAKALANANLAR BUZ DAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

Limanlarda yakalanan uyuşturucuları buz dağının görünen yüzü olarak ifade eden uzmanlar AKP iktidarı döneminde hız kazanan liman özelleştirmelerinin ardından limanlarda yakalanan uyuşturucu miktarında da artış yaşandığını ifade ediyor.

TÜRKİYE HEM HEDEF HEM DE TRANSİT ROTA

NARKOTİK Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının Türkiye uyuşturucu raporu, Türkiye’nin uyuşturucu konusunda hem hedef hem de transit rota niteliği taşıdığı tespitini içeriyor. Kolombiya, Peru ve Bolivya’da yetişen bitkiden elde edilen kokain aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler üzerinden Avrupa’ya geçiyor. Türkiye’de de Mersin başta olmak üzere uyuşturucu yakalamaları daha çok limanlarda gerçekleşti.

BM Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu (INCB) 2022 yılı raporunda da Türkiye’nin birçok uyuşturucunun Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına ulaştırılmasında bir geçiş noktası olarak kullanıldı ifade edildi. Raporda Türkiye’nin uyuşturucu pazarında küresel geçiş noktası olması konumunun giderek arttığı da kaydedildi. BM raporunda, Güney Amerika’dan Türkiye’ye sevk edilen kokainin bir kısmının gönderildikleri limanlarda bir kısmının da Türkiye’deki varış noktalarında ele geçirildiği belirtildi. Raporda, Türkiye’de, 2020 yılında 1.96 ton kokain ele geçirildiği, 2022 yılındaysa bu rakamın 2.8 tonla rekor düzeye ulaştığı kaydedildi.

İKTİDAR ARAŞTIRMA ÖNERGELERİNİ REDDETTİ

Öte yandan Türkiye’nin uyuşturucu ticaretindeki pozisyonu ve uyuşturucu ile mücadele için muhalefet partilerinin araştırma önergeleri ise Cumhur İttifakı oyları ile defalarca reddedildi.

Mayıs 2022’de “Türkiye’de uyuşturucu kullanımının engellenmesi ve uyuşturucu ticaretinin siyasi bağlantılarının araştırılması” amacıyla verilen araştırma önergesi Meclis Genel Kurulunda AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP Milletvekili Sevda Erdan’ın uyuşturucu ile mücadele amacıyla TBMM’ye verdiği araştırma önergesi ise gündeme alınmadı.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’un bazı bölgelerinde sabah saatlerinde kar başladı

SONRAKİ HABER

Gazze’de rehineler için geçici anlaşmanın hazır olduğu iddia edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa