BBC: Ukrayna'da 20 bin erkek askere alınmamak için ülkeden kaçtı
BBC'nin araştırmasına göre Ukrayna'da savaşın başlamasından beri yaklaşık 20 bin erkek, silah altına alınmamak için ülkeden kaçtı. 21 binden fazla kişi de kaçma girişiminde bulunurken yakalandı.
Fotoğraf: @GeneralStaffUA/Twitter
BBC araştırması, Ukrayna'da savaşın başlamasından beri yaklaşık 20 bin erkeğin silah altına alınmamak için ülkeden kaçtığını ortaya koydu.
Ayrıca Kiev yönetimi, kaçma girişiminde bulunan 21 bin 113 erkeğin yakalandığını doğruladı. Ukraynalı yetkililer, 6 bin 800 kişinin hastalık raporları gibi sahte resmi belgeleri kullandığını söyledi. Ülkede sağlık sorunu olan, bakım sorumluluğu bulunan, üç veya daha fazla çocuk babası olan erkekler zorunlu askerlik kapsamı dışında tutuluyor.
Kelvin Brown ve Oana Marocico'nun haberine göre askerlikten kaçanların bazıları tehlikeli nehirlerden geçti, bazılarıysa gece karanlığında yürüyerek sınırı geçti. BBC söz konusu sayıya, Romanya, Moldova, Polonya, Macaristan ve Slovakya'dan yasa dışı sınır geçişi verilerini talep ederek ulaştı. Buna göre Şubat 2022 ve Ağustos 2023 tarihleri arasında bu ülkelere kaçak geçen erkeklerin sayısı 19 bin 740.
Kiev yönetimi, savaşın başlamasından itibaren 18-60 yaş arasındaki erkeklerin çoğunluğunun ülkeyi terk etmesi yasaklamıştı. Ukrayna yetkilileri tarafından yakalananlar, 92 ila 230 dolar arasında para cezası ve 8 yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya.
"NE YAPACAKTIM Kİ?"
Yurt dışına çıkanlardan bazıları BBC'ye konuştu.
Kiev'den inşaat işçisi Yevgeni, "[Ukrayna'da] ne yapacaktım ki? Herkes savaşçı olamıyor... Bütün bir ülkeyi kilit altında tutmanız gerekmiyor" dedi.
Moldova göç merkezinde bulunan Yevgeni, ülke sınırından sadece yürüdüğünü söyledi. Moldova polisi tarafından yapılan incelemenin ardından sığınma başvurusunda bulundu.
Ukrayna'da kendisini kapana kısılmış hissettiğini belirten Yevgeni, savaşla birlikte iyi para kazanabileceği bir iş bulmasının zorlaştığını, buna rağmen elektrik ve yakıt dahil her şeyin pahalandığını anlattı.
"6 AY BOYUNCA MUAF OLDUĞUMU KANITLAMAYA ÇALIŞTIM"
26 yaşında Harkivli bir müzisyen Erik de Transdinyester bölgesinin ovalarından yürüyerek geçip ardından nehri yüzerek Moldova'ya geldiğini söyledi.
Gençken peritonit nedeniyle komplike bir karın ameliyatı geçiren Erik, kendisini orduda görev yapmaktan alıkoyan özel bir diyet uygulaması gerektiğini, ancak savaş çıktığında tıbbi muafiyet belgesi almanın imkansız olduğunu belirtti.
Erik, "Sorumluluğu bir birimden diğerine atıyorlar: 'Şuraya git, buraya git'. Elimde test sonuçlarım olmasına rağmen, altı ay boyunca muaf olduğumu kanıtlamaya çalıştım. Sonunda sabrım tükendi" dedi.
Erik sonunda ABD'ye ulaştı, orada karısı ve dört yaşındaki kızına kavuştu.
"BANA GÜLÜP GERİ EVİME GÖNDERDİLER"
Vlad (gerçek adı değil) ise geçerli bir muafiyet belgesi almayı başardığını ancak sınır muhafızlarının belgeyi ciddiye almadıklarını söyledi.
Yurt dışında bir üniversiteden kabul aldığını ve Ukrayna'dan ayrılmak için öğrenci izni aldığını ama kısa sürede bunun işe yaramayacağını fark ettiğini anlattı: "Kontrol noktasında zorlandığım için işe yaramadığını düşündüm. Birinden diğerine gittim. Bana gülüp geri evime gönderdiler. Bu kağıt parçasının, bu 'iznin' sınır muhafızları için anlamsız olduğunu fark ettim, umurlarında değildi."
Vlad bunun yerine Tisa Nehrini yüzerek geçip Romanya'ya kaçmaya karar verdi.
KAÇAKÇILAR TELEGRAM'I KULLANIYOR
Vlad sınırın Ukrayna tarafına arkadaşının yardımıyla ulaştı ama Danilo (gerçek adı değil), Tisa'dan geçişi Telegram üzerinden organize eden birilerinin "hizmetini" kullandığını anlattı.
Mesajlaşma uygulaması Telegram, kaçakçılar tarafından reklam için yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bir gazeteci, Ukrayna'dan kaçmak istiyormuş gibi yaparak kaçakçılarla bir ay boyunca yazıştı. Üye sayıları yüzden binlerce kişiye kadar değişen en az 6 Telegram grubunu keşfetti. Bu gruplar, ailesine çocuk eklemekten en pahalı seçenek olan ve "beyaz bilet" olarak bilinen tıbbi muafiyet sertifikasına kadar bir dizi farklı "servis" sunduğunu söyledi. Sertifikanın maliyeti 4 bin 300 dolardı. Bileti basan kurumdaki yetkiliye verilecek rüşvet de fiyata dahildi. (DIŞ HABERLER)