27 Nisan 2011 11:04

Hititler Bilkent’te

“Hititler Üniversitelerde” etkinliğinin ilk durağı olan Bilkent Üniversitesinde, 3 gün sürecek olan sergiler, paneller ve dinletiler başladı. Hititleri ve Çorum’u tanıtma hedefiyle düzenlenen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Bilkent Üniversitesi, Kültü

Hititler Bilkent’te
Paylaş
Şiar Can Şener

Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Bilkent Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çorum Vakfının ortak düzenlediği, “Hitit Üniversitelerde” etkinliği önceki gün güzel sanatlar, tasarım ve mimarlık fakültesinde başladı. Bugün sona erecek etkinlik kapsamında, Hitit Karikatürleri Sergisi, Hititleri eserlerinde işleyen Nilgün Çevik’in Resim Sergisi, Necmiye-Uğur Özsengül’ün Resim ve Heykel Sergisi, Hüsna Dişbudak’ın Seramik Sergisi, Hitit kabartmaları ve tabletlerinin bulunduğu Boğazkale Kaymakamlığının Taş İşlemeciliği Sergisi, Çorum Valiliğinin açtığı Hatti Mezarlığı ve Hatti Mutfağı’ndan örnekler sergileniyor.

‘ÇORUMLULAR TARİHİNE SAHİP ÇIKIYOR’

Etkinliğin açılışında konuşan Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Bülent Özgüç, Hititlere 3 günlüğüne ev sahipliği yapmaktan ötürü mutlu olduklarını söyledi. Kültepe kazılarını başlatan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Tahsin Özgüç’ün oğlu olduğunu belirten Özgüç, “Benim bebekliğimden itibaren yaşamım Kültepe kazılarında geçti. Yıllarca arkeoloji içinde yaşadım, bu yüzden etkinliği hazırlayan herkese teşekkür ederim” dedi.

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Thomas Zimmermann, öğrencilik yıllarından bu yana arkeoloji çalışmalarına Çorum bölgesinde katıldığını belirtti. Çorum Valisi Nurullah Çakır ise, Hititleri tanıtma etkinliğine Bilkent’ten başladıklarını ancak Türkiye’nin bütün üniversite öğrencilerine Hititleri anlatmayı hedeflediklerini dile getirdi.

HİTİTLERDE DANS VE MÜZİK

“Filolojik ve Arkeolojik Belgelerle Hititlerde Dans ve Müzik” başlıklı panelde konuşan,  Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Aygül Süel, kazılarda ele geçen çivi yazılı kil tabletlerden birinde, Savaş Tanrısı Zababa’nın ilkbahar bayramının anlatıldığını dile getirdi. Süel, “Baharı karşılama töreni, şarkı söyleyenler ve dans edenler tablette görülüyor. Müzik dini ritüellerin vazgeçilmezi. Tıpta, edebiyatta kendini gösteren zenginlik müzikte de vardır” dedi. Tanrılara kurban sunulan bu törenlerde, lir çalınıp, şarkı söylendiğinin de altını çizen Süel, “elimizde şiirler var ama hangi makamlarda okunduğunu bilemiyoruz. Ancak kadın ve erkek koroları, def çalanlar resmedilmiş. Özellikle kadınların şarkı söylediği, erkeklerin kadın sesini taklit ettiği tabletlerde belirtiliyor” diye konuştu. Süel, Hititli müzisyenlerin vurmalı (davul, def, zil, Hitit darbukası), kendinden sesli (sistrum, çıngırak), telli (bağlama, lir), üflemeli (kaval, flüt, çifte obua) çalgıların kullandığına dikkat çekerek, “Bazen enstrümantal müziğin kullanıldığını biliyoruz” dedi.

‘MÜZİK NEOLİTİKTEN BERİ VAR’

Günümüzden 12 bin yıl öncesinden itibaren, müziğin halkların vazgeçilmez bir parçası olduğunun betimlemelerden anlaşıldığını kaydeden Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Tayfun Yıldırım, “Urfa Nevali Çori, Konya Çatalhöyük’te ilk dans edenleri görürken, Niğde Köşk Höyük’te ilk kez halay çekenler resimlenmiş. Milattan Önce 3 binde Anadolu saplı zilleri dediğimiz çalparalar ise Horoztepe ve Alacahöyük kral mezarlarında bulundu, böylece ilk enstrümanlarımızı bulmuş olduk” dedi.

Panelle birlikte sergilerin de açılışı yapılırken, katılımcılara Hitit yemekleri ve şarabı sunuldu. Etkinlik bugün son bulacak.
(Ankara/EVRENSEL)


HİTİTLERİN MESKENİ

Anadolu coğrafyasında en az 700 yıl hüküm sürmüş Hititler, Türkiye arkeolojisinin gözbebeği konumunu sürdürmektedir. Başta başkenti Hattusa olmak üzere, Hitit yerleşimleri Anadolu coğrafyasına yayılmıştır ki, bu yerleşimlerin henüz önemli bir bölümünün ortaya çıkarılmadığı bilinmektedir. Çorum, Tokat, Yozgat, Sivas, Adana, Gaziantep, Samsun illerinde Hitit yerleşimleri bulunmuş ve kazılar sürmektedir. Hititlerin idari başkenti ve dini merkezi olduğu kabul edilen Hattusa, namı-diğer Boğazköy (Boğazkale), kaya kabartmalarıyla ünlü Yazılıkaya, Hititlerin önce burada yaşadığı belirtilen Hattilere ait kralların mezarlarını içeren Alacahöyük, bir diğer Hitit yerleşimi olan Şapinuva (Ortaköy) ise Çorum ili sınırları içerisinde kalmaktadır.

ÖNCEKİ HABER

TKP ‘sol’culuğu nereye gidiyor?

SONRAKİ HABER

YSK’nın ÖDP'ye engeline MAZLUMDER’den tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa