20 Kasım 2023 17:03

Ağır hasta hükümlü Abdulalim Kaya'nın durumu Meclis gündemine taşındı

Demans teşhisi konulan, sol gözü görmeyip sol kulağı duymayan, böbrekleri iflas etmiş olan 80 yaşındaki hasta mahpus Abdulalim Kaya'nın durumu TBMM gündemine taşınarak infazına ara verilmesi istendi.

Arşiv fotoğraf: MA

Paylaş

Ağır hastalıkları nedeniyle cezası daha önce ertelenen 80 yaşındaki Abdulalim Kaya'nın yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmesi Meclis gündemine taşındı.

Demans teşhisi konulan, sol gözü görmeyen, sol kulağı duymayan, böbrekleri iflas etmiş halde olan ve kalp hastalığından kaynaklı bir yıl önce anjiyo olan Kaya, 31 Mart 2023 tarihinde yeniden tutuklanarak Batman M Tipi Kapalı Cezaevine konuşmuştu. Aile avukatları tarafından cezanın ertelenmesi için yapılan başvuru, 31 Ağustos’ta ATK tarafından verilen “cezaevinde kalabilir” raporu nedeniyle olumsuz sonuçlandı.

Kaya hakkında 12 Ekim 2022 tarihinde verilen yüzde 93 engellilik raporunda da “hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, cezasının infazı sırasında sürekli bakım ve tedaviye ihtiyaç duyacağı, infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığı kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olup, hayatını yalnız idame ettirememesi mümkün görünmediği” tespitlerine yer verilmişti.

HEDEP Batman Milletvekili Zeynep Oduncu ve HEDEP Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına hasta tutsak Kaya'nın durumuna dair dilekçe sundu. Dilekçede 2022'de tespit edilebildiği kadarıyla en az 81 mahpus yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. Kaya'nın durumunun anlatıldığı dilekçede 12 Ekim 2022 tarihli rapora istinaden veya yeni bir raporla durumun tespiti ile infazına ara verilmesinin sağlanması adına ivedilikle gerekli girişimlerin yapılması talep edildi.

Ayrıca HEDEP Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, hasta tutukluların ve Abdulalim Kaya'nın durumuna dair bir soru önergesi ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a şu soruları yöneltti:

  • Hastalıkları nedeniyle cezası daha önce ertelenen 80 yaşındaki Abdulalim Kaya’nın gördüğü tedavi sonrasında sağlık durumunda nasıl bir iyileşme olmuştur ki cezaevinde kalabilir raporu verilmiştir?
  • Yatağa bağlı ve hiçbir temel ihtiyacını karşılayamadığı belirtilen 80 yaşında, yüzde 93 engelli bulunan hasta mahpusun sağlık durumu nasıldır? Tedavisi ve bakımı nasıl yapılmaktadır?
  • Son 3 yıl içinde ATK’nın cezaevinde kalabilir raporu verdiği ancak hastalık nedeniyle cezaevinde yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?
  • Son 3 yıl içinde ATK’nın cezaevinde kalabilir raporları sonucu cezaevine gönderilen ancak cezaevlerinde yaşamını yitiren hasta mahpusların ölümü ile sonuçlanan vakalar nedeniyle bu raporları düzenleyenler hakkında açılan adli ve idari soruşturma sayısı kaçtır?
  • Hasta mahpuslar için cezaevinde kalamaz raporlarına karşılık cezaevinde kalabilir raporlarının esas alınmasının nedeni nedir? Hangi kriterlere göre raporlar arasında öncelik sıralaması belirlenmektedir?
  • Hasta mahpus Abdulalim Kaya’nın cezaevinde yaşamını yitirmesi durumunda sorumlu kim ve/veya kimler olacaktır?
  • Geçkin yaşı ve hastalıkları nedeniyle cezaevinde hiçbir temel ihtiyacını karşılayamadığı belirtilen mahpus için bir girişimde bulunacak mısınız?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail bu kez de Endonezya Hastanesine saldırdı

SONRAKİ HABER

Bursa Barosu: 2022 yılında meydana gelen iş cinayetlerinde 64 çocuk işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa