20 Kasım 2023 17:15

Bursa Barosu: 2022 yılında meydana gelen iş cinayetlerinde 64 çocuk işçi yaşamını yitirdi

Bursa Barosu'nun Dünya Çocuk Hakları Günü açıklamasında, çocuk emeği sömürüsüne dikkat çekilerek 2022 yılında 64 çocuk işçinin yaşamını yitirdiği, 2 milyondan fazla çocuğun okula aç gittiği belirtildi

Fotoğraf: Bursa Barosu

Paylaş

Bursa Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde basın açıklaması düzenlendi. Bursa Barosu’nda yapılan açıklamayı Bursa Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ezgi Bilgin okudu.

Bilgin, ülkemizde ve dünyada çocuklara yönelik hak ihlallerinin giderek arttığına dikkat çekerek, yetersiz beslenmeleri, emeklerinin sömürüsü, cinsel istismara maruz kalmalarının yanı sıra Filistin başta olmak üzere savaş ve çatışmalarda en çok çocukların mağdur olduğunu söyledi.

Av. Ezgi Bilgin, “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne imza atan taraf devletler ‘her çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ve toplumsal gelişmesini sağlayacak yeterli bir hayat seviyesine hakkı olduğunu’ kabul etmesine karşın, ne üzücü ki sözleşmenin üzerinden geçen 34 yılın ardından bugün, tüm çocukların hak ettikleri hayat şartlarında, adil ve barış dolu bir dünyada yaşadığını söyleyemiyor, mücadele etmemiz gereken konulara değinme sorumluluğuyla artan hak ihlallerinden bahsetmek durumunda kalıyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE 2 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK OKULA AÇ GİDİYOR”

Türkiye nüfusunun 82,3 milyon olduğu dönemde 14,8 milyon kişinin yeterli gıda tüketemediği, 5 yaş altı çocukların yüzde 1,7’sinin akut yetersiz beslenme, yüzde 6’sının ise kronik yetersiz beslenme yaşadığı belirtilmiştir diyen Bilgin, “Bugün Türkiye’de 2 milyondan fazla çocuğun okula aç gitmek, gün içerisinde kantinden bir yiyecek dahi alamayacak durumda kaldığını biliyoruz. Yoksulluğun arttığı bu ortamda, çocukların ihmal ve istismara, hak ihlallerine uğrama oranları da ne yazık ki artıyor. Çocuk yaşta evliliklerin, küçük yaşta yapılan doğumların sayısı katlanarak artıyor. Cinsel istismarın başka bir görünümü diyebileceğimiz, çocuk yaşta evliliklerde ülkemizde, resmi olarak kayıtlara geçen evliliklerin yüzde 2,5’i 16-17 yaş grubunda ve bu grupta evlenenlerin yüzde 90’ı kız çocuğu” dedi.

“2022 YILINDA MEYDANA GELEN İŞ CİNAYETLERİNİN YÜZDE 4’ÜNÜ ÇOCUKLAR OLUŞTURDU”

Çocuk işçiliğinin 4 ile 8 yaş arasında başladığını, mevsimlik tarım işçisi çocuklarda ve sokakta çalışan çocuklarda 8 yaşından itibaren ciddi bir artış olduğunu ifade eden Bilgin, “2022 yılında meydana gelen iş cinayetleri sonucunda 14 yaş ve altında 27 çocuk işçi, 15-17 yaş arasında 37 çocuk/genç işçi, olmak üzere 64 çocuk işçi yaşamını yitirdi. 2022 yılında meydana gelen iş cinayetlerinin yüzde 4’ünü çocuklar oluşturdu. Çocukların yerinin, işyerleri değil; okullar, oyun alanları, kütüphaneler ve gelişimine katkı sağlayan yerler olduğunu biliyor, devletlerin ekonomik politikalarının çocuğa duyarlı, onun üstün yararını gözeten, çocuklara düşen bütçe payının artırıldığı şekilde düzenlenmesi gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi.

“FİLİSTİN’DE SON OLAYLARDA 4.600’DEN FAZLA ÇOCUK ÖLDÜ”

Filistin’de son olaylarda 4.600’den fazla çocuğun öldürüldüğü, yaklaşık 9.000’inin de yaralandığını hatırlatan Bilgin, “700.000’i çocuk olmak üzere 1,5 milyondan fazla yerinden edilmiş insan şu anda temiz suya erişim mücadelesi veriyor ve korkunç sağlık koşullarında yaşıyor. Su kaynaklı ve diğer hastalıkların ortaya çıkma riski gün geçtikçe artıyor ve özellikle de çocukları tehdit ediyor. Dünya Çocuk Hakları Günü’nün; çocuk emeğinin sömürülmediği, istismara uğramadığı, açlık ve yoksulluktan, savaş bombalarından ölmediği, eşit, özgür, demokratik, barış içinde kutlanabildiği günleri görmek dileğiyle tüm dünya çocuklarını selamlıyoruz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ağır hasta hükümlü Abdulalim Kaya'nın durumu Meclis gündemine taşındı

SONRAKİ HABER

Ders saatinde okul çatısında yangın; 300 öğrenci tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa