İZELMAN’da çalışan kadın işçiler 25 Kasım etkinliğinde buluştu: ILO 190 imzalansın
İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN şirketinde çalışan kadınlar 25 Kasım etkinliğinde bir araya geldi. Etkinlikte ILO 190 İş Yaşamında Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin imzalanması talep edildi.
Fotoğraf: Evrensel
Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubenin örgütlü olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN şirketinde çalışan kadınlar Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda düzenlenen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinliğinde bir araya geldi.
İZELMAN Kadın Komisyonu tarafından gerçekleştirilen etkinlikte konuşmaların yanı sıra kadın korosu sahne aldı. Salona “Eşitlik olmadan adalet olmaz”, “Yaşamak ve yaşatmak için bütün kadınlar omuz omuza”, “Kadın düşmanlığınıza, yasaklarınıza karşı isyandayız” yazılı pankartları asıldı. Direnen tüm kadınlara selam gönderilerek başlanan etkinlikte, yaşamını yitiren kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.
“ŞİDDETE GÖZ YUMMUYORUZ”
Etkinlikte söz alan Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Kadın Komisyonu’ndan Arzu Çimen, her gün kadınların katledildiğini söyleyerek, “Şiddete göz yummuyoruz, hayatımızda şiddete yer vermiyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Serap Yılmaz, “Bugün, burada erkek şiddetine karşı birbirimizden aldığımız güçle, mücadelemizi büyütmek için, hayatlarımızı savunmak ve bir kişi daha eksilmemek için, dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde birlik olma iradesini göstermek için bir araya geldik” dedi.
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ”
Mevcut iktidarın kadın düşmanı politikaları, devletin şiddeti önleyecek mekanizmaları harekete geçirmemesi, erkek egemen yargı kararları, ekonomik kriz, pandemi, yangınlar, seller ve depremlerle kadın emeğinin sömürüsünün fırsata çevrildiğini ifade eden Yılmaz, artan yoksulluk sonucu kadınların evde, işte, sokakta, yaşamın hüküm sürdüğü her yerde şiddetin türlüsüne maruz bırakıldığını söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının geri alınmasını bir kez daha talep ettiklerini dile getiren Yılmaz, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diye ekledi.
“BİR AN ÖNCE BARIŞ SAĞLANSIN”
Artan işsizlik ve yoksulluğun kadına yönelik şiddeti tırmandırdığını, iş yerlerinde kadınlara yönelik mobbing ve tacizin arttığını, kadınlar giderek daha fazla güvencesiz ve niteliksiz işlere mahkûm edildiğini söyleyen Yılmaz, “ILO 190 İş Yaşamında Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin imzalanmasını ve uygulanmasını istiyoruz. Talebimiz bir an önce barışın sağlanmasıdır. Mülteci ve sığınmacı olan kadınları korumayı ve desteklemeyi hedefleyen sosyal politikalar tüm dünyada ve ülkemizde hızla yaşama geçirilmelidir. Kadına yönelik şiddeti azaltmanın tek yolunun kadınların sosyal güvencelerini yükseltmekten geçtiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Kadına yönelik şiddeti azaltmanın tek yolu toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıdır” diye konuştu.
“ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZİ BÜYÜTÜYORUZ”
Yılmaz son olarak şunları söyledi; “6284 sayılı yasaya ve medeni haklarımıza göz dikenlere, Anayasal eşitlik ve laiklik ilkesini yok sayanlara, kadınların ve çocukların nafakasına el uzatanlara, istismarı, tacizi ve tecavüzü affedenlere, kadın cinayetlerini görmezden gelenlere, yargıda erkek egemen kararlara imza atanlara, İstanbul Sözleşmesi’ne karşı olanlara, yoksulluk ve eşitsizlik sarmalına bizleri mahkum edenlere, güvencesiz işlere bizleri mahkûm etmeye çalışanlara sesleniyorum; biz kadınlar, haklarımızdan, yaşam alanlarımızdan, özgürlüğümüzden vazgeçmiyoruz. Örgütlü mücadelemizle birlikte dayanışmamızı büyütüyoruz.”
Etkinlik kadın korusunun söylediği şarkı ve türkülerle son buldu.
(İzmir/EVRENSEL)