Sendikayı çalan malzemeyi de çaldı
Bakırköy Belediyesinde Çalış-Sen Başkanı, Temizlik İşleri Müdürlüğü Amiri Murat Çetinkaya, hakkında CİMER’e yapılan daha sonra incelemeye neden olan şikayetlerle gündeme geldi.
![Sendikayı çalan malzemeyi de çaldı](https://www.evrensel.net/upload/dosya/169331.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
Murat UYSAL
İstanbul
İstanbul Bakırköy Belediyesinde Temizlik İşleri Müdürlüğü Amiri Murat Çetinkaya’nın hurda ve dönüşüm malzemelerini bölgeden toplayarak haksız kazanç elde ettiği ve görevi kötüye kullandığı iddiaları üzerine hakkında inceleme başlatıldı. Yapılan incelemeler sonucunda Çetinkaya’nın belediye işçilerini kullanarak, belediyenin ekipman ve araçlarıyla hurda ve dönüşüm malzemesi toplayıp sattığı sübuta erdi. Haksız kazanç elde ettiği ve görevi kötüye kullandığı iddialarıyla gündeme gelen Amir Çetinkaya, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun kurduğu Çalış-Sen sendikasının da başkanlığını yapıyor.
Bakırköy Belediyesinde çalışan belediye işçileri, KHK ile belediye şirketlerine geçirilip 2 yıl yüzde 4 zamma mahkum edildikleri günden bu yana toplu iş sözleşmesi yapamıyor. 2018 yılından bu yana değişen belediye şirketleri ve belediye yönetiminin açtığı yetki itiraz davaları nedeniyle sözleşmesiz, asgari ücret civarında ücretlere çalışan işçilerin yetki itiraz davaları hâlâ devam ediyor. Genel-İş ile Belediye-İş arasındaki yetki itiraz davalarını kullanarak yıllarca işçileri sözleşmesiz çalıştıran belediye yönetimi bugün ise Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun kurduğu, başkanının da Temizlik İşleri Müdürlüğü Amiri Murat Çetinkaya’nın yaptığı Çalış-Sen ile bunu yapıyor. İşçilerinin bir kısmının zorla üye yapıldığı Çalış-Sen’i belediye yetki itiraz davası açmak işçileri olabildiğince sözleşmesiz çalıştırmak ve başka sendikayı sokmamak için kullanıyor. İşçiler 5 yılın sonunda hâlâ asgari ücret civarında ücretlere toplu sözleşmesiz çalışıyor.
İşçilerin durumu böyleyken Çalış-Sen Başkanı, Temizlik İşleri Müdürlüğü Amiri Murat Çetinkaya, hakkında CİMER’e yapılan daha sonra incelemeye neden olan şikayetlerle gündeme geldi. CİMER’e yapılan şikayette Amir Çetinkaya’nın belediye işçilerini kullanarak, belediyenin ekipman ve araçlarıyla hurda ve dönüşüm malzemesi toplayıp sattığı iddiasında bulunulmuş daha sonrasında yapılan incelemelerde iddiaların sübuta erdiği anlaşılmıştır. Daha sonra soruşturma izni verilmesi üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunulmuştur.
BELEDİYENİN İMKANLARIYLA HAKSIZ KAZANÇ
İddialar hakkında konuşan DİSK/Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası 2 No’lu Şube Sekreteri Süreyya Doğan, Amir Çetinkaya’nın temizlik müdüründen sonraki isim olduğunu söyleyerek, “Çetinkaya bölgeden çıkma yatak, ev eşyaları, demir, hurda ve geri dönüşüm malzemelerini belediyenin araçlarıyla belediyenin işçileriyle topluyor. Bunları bir kayda almadan topluyorlar, yine bir kayda almadan satıyorlar. İşçilerden bize gelen bilgiler doğrultusunda biz bu durum hakkında şikayette bulunduk. Şantiyede toplanan bu malzemeleri, kimliği belirsiz kişiler tarafında kayıt dışı bir şekilde şantiyeden çıkarıyorlar. Dolayısıyla bu kişi buradan rant ve maddi çıkar elde ediyor. Yönetim de buna göz yumuyor. Yaptığımız şikayette delillerin sübuta erdiği anlaşılmış ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi.
İŞÇİLER 2018’DEN BERİ TOPLU SÖZLEŞMESİZ VE GÜVENCESİZ
Doğan, belediye yönetimi tarafında olduğu açık olan birinin sendika yöneticiliği yapamayacağını söyleyerek, Çetinkaya’nın başkanlığını yaptığı Çalış-Sen’in işçileri daha ucuza ve güvencesiz çalıştırabilmek için kurulduğuna dikkat çekti. Doğan, “2018 yılından beri burada çalışan işçiler toplu sözleşmesiz, güvencesiz çalıştırılıyor. Bunu da kurdukları Çalış-Sen ile yapıyorlar. İşçileri zorla kurdukları bu sendikaya üye yapan belediye yöneticileri daha sonra açtıkları itiraz davalarıyla süreci uzatıp işçilerin sözleşmeli çalışmasını engelliyorlar” dedi.
"İŞÇİ SAYISI 1200’DEN 500’E KADAR DÜŞTÜ"
Bakırköy Belediyesinde 12 yıldır çalışan bir işçi ise amir hakkındaki iddialara ilişkin bir bilgisi olmadığını söyleyerek, “Yaparlar mı, yaparlar. Niye? Han bunların hamam bunların, soran yok eden yok. İşçi zaten kendi derdine düşmüş Bakırköy gibi bir yerde çalışıp yolu yemeği çıkınca asgari ücret kadar bir paraya çalıştırılıyoruz. Kazandığımız da burada yediğimiz yemeğe içtiğimiz çorbaya gidiyor” dedi. Toplu sözleşme yapabilselerdi durumun farklı olacağını anlatan işçi İstanbul’da işçilerin sendikalı olduğu belediyeleri örnek göstererek, “Ek zam isteyecekleri zaman sendikalarıyla birlik olup ek zam alabiliyorlar. Kuru maaşın dışında koku parası, çocuk parası, ölüm parası, kalım parası birçok hakları var. Bizim aldığımız bir kuru maaş. İzin desen izin yok, her gün bir işçi bırakıyor yerine işçi alınmıyor. 5 sene önce 1200 işçinin çalıştığı yerde bugün işçi sayısı 500’e kadar düşmüş durumda. 5 sene önceye göre daha çok çalışıyoruz ama kazandığımız 5 sene önce aldığımızın yarısı bile değil” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et