21 Kasım 2023 17:29

Erdoğan’ın "yüzde 50+1" çıkışı | Selma Gürkan: Bu koşullarda demokratik anayasa yapılamaz

"Otoriterliğin pekiştirilmeye çalışıldığı, özgürlüklerin kısıtlandığı, baskı ve yasaklarla hakların kullanılmasının zapturapt altına alındığı bu siyasal koşullarda demokratik bir anayasa yapılamaz."

Erdoğan’ın "yüzde 50+1" çıkışı | Selma Gürkan: Bu koşullarda demokratik anayasa yapılamaz

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yüzde 50+1” çıkışını değerlendirdi. Gürkan, "Bu iktidarın gündeme getireceği anayasa düzenlemesinde hiçbir içerik tartışmasına girmeden, bu koşullarda demokratik anayasa yapılmayacağını beyan etmek gerekir" dedi.

"ERDOĞAN, İKTİDARINI KORUMA, TAHKİM ETME DERDİNE DÜŞMÜŞ DURUMDA" 

Yüksek enflasyona, kur artışlarına, halkın yaşadığı yoksulluğa dikkat çeken Selma Gürkan, "Çalışma ve yaşama koşullarındaki sürekli geri gidişin biriktirdiği tepkilerin üzeri yüksek siyaset tartışmalarıyla örtülmek isteniyor. Çözülmesi gereken bunca sorunun karşısında Erdoğan, adeta iktidarını koruma, tahkim etmenin derdine düşmüş durumda" değerlendirmesinde bulundu.

Yargıtay 3 Ceza Dairesinin, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay’la ilgili Anayasa Mahkemesinin "hak ihlali" kararını tanımamasını hatırlatan Gürkan, “Pası gole çevirecek bir hamleyle Erdoğan tarafından anayasa tartışması başlatıldı. Halkın, AKP ve Erdoğan’a verdiği siyasi destek azaldıkça, oy oranları düştükçe yeni formül arayışlarıyla çözüm üretmeye çalışıyorlar” dedi.

TALEPLER ETRAFINDAN MÜCADELE

Son genel seçimlerde, ittifaklarına rağmen ilk turda seçimi kazanamayan ve iktidarını koruma kaygısına düşen Erdoğan ve hükümetinin, yüzde 50+1 tartışması başlattığını söyleyen gürkan, 2 dönem kuralının gündeme gelmesinin de mümkün olduğunu belirtti.

Gürkan, "Bütün bu tartışmaları, daha baskıcı, daha otoriter, tek güç haline gelmiş parti ve liderlik sultasıyla faşist bir sistemin yasal dayanaklarını da oluşturma hazırlığının bir parçası olan anayasa tartışmalarıyla birlikte değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

Halkın iradesinin ve denetiminin esas alındığı, hak ve özgürlüklerin güvencesiyle güçlendirilen demokratik bir rejim tartışması sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapan Gürkan, şöyle devam etti:

"Biriken sorunlara karşı çalışma ve yaşama koşullarının iyileştirilmesi, vergide adalet gibi taleplerle de mücadele büyütülmelidir. Otoriterliğin pekiştirilmeye çalışıldığı, özgürlüklerin kısıtlandığı, baskı ve yasaklarla hakların kullanılmasının zapturapt altına alındığı bu siyasal koşullarda demokratik bir anayasa yapılamaz. Bu iktidarın gündeme getireceği anayasa düzenlemesinde hiçbir içerik tartışmasına girmeden, bu koşullarda demokratik anayasa yapılmayacağını beyan etmek gerekir.” (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et