NATO Balkanlardaki askeri varlığını kalıcı olarak arttırmayı değerlendiriyor
Sırbistan, Bosna Hersek ve Kosova'yı ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun bölgedeki askeri varlığını kalıcı olarak artırmanın gerekip gerekmediğini değerlendirdiğini söyledi.
Fotoğraf: Erkin Keçi/AA
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Balkan ülkelerine gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı açıklamada NATO'nun bölgedeki askeri varlığını kalıcı olarak artırmanın gerekip gerekmediğini değerlendirdiğini söyledi.
Stoltenberg, Batı Balkan turu kapsamında Bosna Hersek, Kosova ve Sırbistan'ı ziyaret etti.
BOSNA HERSEK | AYRILIKÇI SÖYLEMLERDEN ENDİŞELİYİZ
Stoltenberg, Batı Balkan turu kapsamında ilk durak olarak geldiği Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, NATO'nun Bosna Hersek'in üyelik sürecine destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini belirterek, "Bosna Hersek ve bölgedeki güvenlik durumunu ele aldık. NATO, Bosna Hersek'in egemenlik ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir" dedi.
Stoltenberg, "Bosna Hersek'teki ayrılıkçı söylem ve dış etkenlerden endişeliyiz. Özellikle Rusya'nın. Bu durum istikrarı ve reformları tehlikeye sokuyor. Tüm liderler birlik ve kalkınma için çalışmalı. NATO yıllardır Bosna Hersek'teki istikrar için çalışıyor" diye konuştu.
NATO'nun Bosna Hersek'teki Avrupa Birliği Barış Gücüne (EUFOR Althea) desteğini sürdürdüğünü aktaran Stoltenberg, "Her ülke kendi güvenlik düzenlemelerine dışarıdan hiçbir müdahale olmadan karar vermeli. Bosna Hersek'i özellikle Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde gösterdiği ilerlemeden ötürü tebrik etmek isterim" şeklinde konuştu.
Kristo da NATO üyeliği söz konusu olduğunda Bosna Hersek'in gereken tüm sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğini söyleyerek, "NATO ile işbirliği bize güvenliğimizi koruma ve savunma kapasitemizi güçlendirmede son derece önemli olanaklar sunuyor" ifadelerini kullandı.
KOSOVA | VARLIĞIMIZA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİ GÖZDEN GEÇİRİYORUZ
Stoltenberg, Kosova’nın başkenti Priştine’de, Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile görüştü.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Kosova’nın kuzeyinde son aylarda yaşanan şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Stoltenberg, "Şimdi durumun kontrolden çıkıp Kosova'da veya daha geniş bölgede yeni bir şiddet içeren çatışma yaratmamasını sağlamak için daha kalıcı bir artışa sahip olmamız gerekip gerekmediğini gözden geçiriyoruz. Yani evet, gereğini yapacağız. Şu anda varlığımıza ilişkin düzenlemeleri gözden geçiriyoruz ve bölgedeki NATO varlığının derhal artırılmasını zaten uygulamaya koyduk" dedi.
Kosova’nın NATO üyeliği için ön koşul olan Barış için Ortaklık programına üyeliği konusunda da konuşan Stoltenberg, kararın tüm NATO müttefikleri tarafından oy birliğiyle alınması gerektiğini ve kararın ne zaman alınacağıyla ilgili spekülasyon yapmak istemediğini belirtti.
Stoltenberg, bölgedeki istikrarın tüm tarafların şiddet yerine diplomasiyi seçmesine bağlı olduğunu kaydederek, "Kosova'daki tüm insanlar için güvenli bir ortam ve hareket özgürlüğünü sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.
NATO'nun, Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerilimlere karşı önlem olarak Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) kapsamındaki askeri varlıklarını 1000 askere çıkardığını aktaran Stoltenberg, bunun Kosova'da patlak veren şiddet olaylarını ne kadar ciddiye aldığının göstergesi olduğunu söyledi.
Osmani ise Kosova kurumlarının ve halkının NATO'nun Kosova'da "özgürlük ve barışa" verdiği destekten dolayı minnettar olduğunu belirtti.
Bölgedeki barışın son dönemde "Sırbistan tarafından ciddi şekilde ihlal edildiğini" söyleyen Osmani, "Sırbistan'ın sürekli devam eden bu saldırılara karşı herhangi bir önlemle karşılaşmaması, Kosova'ya saldırması ve bölgeyi yeniden istikrarsızlaştırması için yeni bir teşvik olacaktır. Bu bağlamda, Sırbistan tüm bölgemizde barış ve istikrara yönelik sürekli bir tehdit olmaya devam ettiğinden, NATO ve KFOR'un sadece Kosova'nın istikrarsızlaşmasını önlemedeki rolü hayati önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Kosova'nın hedefinin NATO üyeliği olduğunu vurgulayan Osmani, Barış için Ortaklık programına ve ardından NATO'ya üye olmanın bölgede barış için bir garanti olacağını ve sürecin uzaması halinde sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekti.
Stoltenberg, Kosova ziyareti kapsamında, Başbakan Albin Kurti ve NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş ile de görüşmeler gerçekleştirdi.
SIRBİSTAN | NATO İLE KOORDİNASYONUNDAN MEMNUNUZ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sırbistan'ın NATO ile koordinasyonundan memnun olduklarını söyledi.
Bosna Hersek ve Kosova'nın ardından Sırbistan'a gelen Stoltenberg, başkent Belgrad'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Stoltenberg görüşmede, Sırbistan ile Kosova arasında devam eden gerginliği ele aldıklarını ifade ederek barış ve güvenliğin korunmasında Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) önemine işaret etti.
KFOR'un bölgede 20 yıldır "güvenliği sağladığını" söyleyen Stoltenberg, "KFOR, tüm toplulukların güvenliğinin garantisi. Sırbistan'ın da NATO ile koordinasyonu bizi son derece memnun ediyor. İki tarafa da gerginliği tırmandırmama çağrısında bulundum. Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasını da destekliyoruz" dedi.
Stoltenberg, "Belgrad ve Priştine'yi diyalog sürecine odaklanmaya davet ediyorum. Barış ve istikrara götürecek tek yol bu. KFOR, Kosova'nın kuzeyinde barış ve güvenliğin korunması görevine devam edecek" diye konuştu.
Vucic de Sırbistan için NATO ve KFOR ile işbirliğinin önemli olduğunu söyleyerek "KFOR'un tüm topluluklar için güvenliği sağlamasına gerek yok, zira Kosova'nın kuzeyinde sadece Sırplar saldırıya uğruyor" diye konuştu.
Kosova'nın kuzeyinde yaşanan baskı ve zulüm nedeniyle Sırpların yüzde 13'ünün evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Vucic, "Gelecek dönemde NATO ile daha iyi bir iletişim kurmaya çalışacağız. Ancak Sırbistan, kendi ordusunu nereye ve ne zaman konuşlandıracağına karar verir" değerlendirmesinde bulundu.
Vucic, "Albin Kurti, Kosova Başbakanı olduğu sürece Sırp Belediyeler Birliği kurulmayacak. Sürekli bir bahane arıyor. Önce imza lazım diyor, sonra başka şeyler. Büyük güçler kendi evlatlarını korumaya devam edecek, hayatta kalmayı başaran Sırplar da yaşadıklarını anlatacak" ifadelerini kullandı.
NATO ile ilişkilerinden memnun olduğunu aktaran Vucic, ülkesinin askeri tarafsızlık tutumunu ise devam ettireceğini vurguladı.
Stoltenberg, Sırbistan'ın ardından Kuzey Makedonya'da temaslarda bulunarak Batı Balkan turunu tamamlayacak. (AA)