22 Kasım 2023 05:00

Projeler sürdürülmedi, canlar yitti: "Bütçe altyapı çalışmalarına değil makyaja harcandı"

Yerine kayyum atanan Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir, "İluh Deresi'nin ıslahı ve altyapı için çalışırken kayyum atandı. Sonra bu çalışmalar sürdürülmedi. Şehre makyaj yapıldı" dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Dilan TEMİZ
Batman

Batman’da 19 Kasım’da etkili olan sağanak yağış sele dönüştü. Her bir yanı sele teslim olan ve bir çamur yığınına dönüşen kentte, yaşanan sel felaketinde 54 yaşındaki Lalihan Güner, 1 yaşındaki Asenat Güner, 5 yaşındaki İsrafil Güner ile 9 yaşındaki Birgül Güner, hayatını kaybetti. Onlarca aile selden etkilenip, evsiz kaldı. Kentte selden etkilenen mahallelerde yıkım ve tahribat fazla iken kentin en işlek caddelerine kadar her yeri su bastı. Bu durum 2016’da 11 can kaybıyla sonuçlanan sel felaketini akıllara getirdi. O zamandan bu zamana yaşanan altyapı sorunu ve İluh Deresi’nin ıslahı problemi devam ediyor.

Selden saatler önce ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kenti ziyaret etmiş ve Bakan Şimşek şu ifadelerde bulunmuştu: “Eğer bir şehirde altyapı iyi, güçlü teşvikler ve girişimcilik ruhu varsa o zaman o şehir mutlaka çok ileriye gidiyor. Yakında büyükşehir olursanız şaşırmamanız lazım.” Henüz altyapı çalışmalarının yetersizliği bile giderilmemişken, büyükşehir olma vaatleri verilen kent tam da bu ifadelerin ardından bir çamur yığınına dönüştü.

Eski HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, 2017’de TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmayı sosyal medyada tekrar hatırlattı. Konuşmada şu ifadeler yer alıyordu: “Bir kez bunu yaşadık bunun tedbirini almamız gerekir. DTP Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, 2009’da Batman’da sele karşı ve İluh Deresi'nin ıslahı için devasa bir proje hazırlamıştı. Ancak gizli bir el bu projenin hayata geçmesine engel oldu.” Alınmayan önlemler ve geçmiş dönemdeki çözülemeyen problemlere dair görevden alınıp yerine kayyum atanan Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir ile konuştuk.

"BAZI ENGELLEMELER VARDI"

Gerek İluh Deresi gerekse dere boyu denilen Grêsavaro bölgelerine ve altyapı çalışmalarına dair planları ve projelerinin olduğunu söyleyen Mehmet Demir, kayyum atandıktan sonra bu projelerin sürdürülmediğini söyledi. Demir, “Bizden önceki kayyum oraya menfez tarzında kapalı bir ıslah çalışması yapmıştı ancak yetersizdi. Çünkü dere yatağında evler vardı o evlerin boşaltılması kamulaştırılması gerekirdi. Onun yukarısında Batman Milletvekili Ziver Özdemir’in tuğla fabrikasının artıklarının kapattığı bir alan vardı, onların boşaltılması gerekirdi. Çünkü orası da dereyi kapattığından dolayı gelen sel suları olduğu gibi evlerin olduğu alanlara doğru ilerliyordu. Buna yönelik bir tedbir yoktu, biz bu çalışmaları başlatmıştık. Bazı engellemeler vardı. Tabii biz bu çalışmaları daha sürdürürken yerimize kayyum atandı” diye konuştu.

"MÜDAHALELER DAHA ÇOK TAHRİBAT YARATTI"

Kayyum atandıktan sonra dere bölgesine kötülük yapıldığını yapılan müdahalelerin daha çok tahribat yarattığını belirten Demir şöyle konuştu: “Kaderine terk edilmekten ziyade de daha çok kötülük yapıldı. Zaten inşa edilmiş binalar vardı, şimdi bu yeşil alan olacak alan dolduruldu. Doldurulunca oranın kotuyla derenin her iki tarafındaki binaların kotu çok farklılık arz etti. Doğal olarak evlerin bahçeleri falan 2 metre derinlikte kaldı. Aynı zamanda o fark dolumu yapılırken yan taraflarda perde betonun çekilmesi gerekirdi. Bunlar yapılmadı. O saha dolduruldu ve şu an taşma durumunda da olduğu gibi su o evlere yönelmiş oldu.”

"TEDBİRLER ALINMADI"

Meteorolojinin sel felaketinden önce uyarılarda bulunduğunu ancak bu uyarıların dikkate alınmadığı gibi tedbirlerin de alınmadığını söyleyen Demir, felaketin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Demir, en önemli sorunlardan biri olan altyapı sorununa dair ise şu ifadeleri kullandı: “Batman’ın şu an 48 mahallesi var. Normalde bizim 5 yıllık strateji planımızda bütün mahallelerin altyapı üstyapı çalışmalarını bitirmek gibi bir planımız vardı. Kayyum 5 mahalleye girdi ve işi yarıda bıraktı. Normal abone bağlantıları da yapılmadan kanallar da yapılmadan olduğu gibi tekrar bıraktılar. Şu an altyapı yok. Yapmadılar çünkü altyapı çalışmalarına harcanan para hizmeti görülmediğinden. Daha çok makyaja önem verdiler. Şu anda bir Uzak Doğu ülkesi gibi her yer led ışıklarla donatılmış durumda. Daha çok dış görünüşe önem veren şeylere giriştiler ve belediyenin bütçesi bunlara ayrıldı.”

ÖNCEKİ HABER

Soylu’nun eniştesinin dosyası 'delil yok' denilerek 24 günde kapatıldı

SONRAKİ HABER

Konteynerleri yine su bastı, yurttaşlar geceyi dışarda geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa