22 Kasım 2023 12:23

İnternet dolandırıcılığı sınır tanımıyor

PTT'den kargo bekleyen Z.T, gelen mesajlar aracılığıyla, ödeme için şifre girmemesine rağmen Vakıfbank kartı üzerinden 28 bin 764 TL'lik alışveriş yapmış gibi dolandırıldığını anlattı.

İnternet dolandırıcılığı sınır tanımıyor Fotoğraf: Pexels

Ramis SAĞLAM
İzmir

İnternet kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı dolandırıcılık yöntemlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Dünyada bir çığ gibi büyüyen dolandırıcılık ülkemizde de hızla yaygınlaşmakta. 2022 yılında yayımlanan Küresel Dolandırıcılık Raporuna göre, 2021 yılında dolandırıcılıktan elde edilen haksız kazanç miktarı 55 milyar 300 milyon doları buldu. Her yıl artan rakamların kurbanları da internet kullanıcıları oluyor.

Son dönem internet dolandırıcıları kurbanlarını, PTT kargo teslimi üzerinden form doldurma yöntemiyle kredi kartı bilgileri kullanarak gerçekleştiriyor. Bu yöntemle dolandırılan Z.T. yaşadığı dolandırıcılık olayını gazetemize anlattı.   

PTT Kargodan Sinop ili Gerze ilçesinden 18 Ekim 2023 tarihinde bir yakını tarafından kargo gönderilmesiyle başladığını belirten Z.T., PTT tarafından cep telefonuna gönderilen K0466023… barkod numarasıyla işlemin başlamış olduğunu anladığını söyledi.  

PEŞİ SIRA GELEN MESAJLAR 

Kargoya verilen teslimatını bekleyen Z.T, 21 Ekim 2023 tarihinde kargosunun akıbetini araştırırken telefonuna, "PTT Kargodan beklediğiniz kargo, alıcı adresi doğru yazılmadığından kargonuz bekletilmektedir" diye gelen mesajla sorununun çözüldüğünü düşünürken peşi sıra mesajlarla karşılaştı.  

Bu mesajın hemen ardından gelen ikinci mesajda Z.T’nin, “Adını soyadını ve diğer bilgileri içeren bir formu doldurması” ve verilen IBAN numarasına 10 lira ödemesi istendi. Peşi sıra gelen mesajlardan şüphelenmeyen Z.T, Vakıfbank kartıyla ödemeyi yapmasının ardından, "şifreyi kimseyle paylaşmayın. 295868 şifresi Arıs Hediyelik Eşya firmasından 21 Ekim 2023 tarihli 28 bin 764 TL tutarlı alışverişinize aittir” iletisi ile karşılaştı.  

Yapmadığı alışverişin ardından gelen, “Değerli Müşterimiz, 5428********2368 nolu kartınızla 21 Ekim 2023 tarihinde Sıpay/Aris Hediyelik de 28 bin 764 TL tutarında harcama yaptınız. Vakıfbank” iletisinin ardından dolandırıldığını anlayan Z.T., 10 dakika içinde Vakıfbank’ı arayarak durumu bildirerek kartını iptal ettirir.  

“BANKAYLA GÖRÜŞTÜKTEN SONRA DOLANDIRILDIĞIM KESİNLEŞTİ”

Banka görevlisiyle görüşmesini aktaran Z.T. “Telefonda görüştüğüm görevlinin önerisiyle izleyen ilk iş günü olan 23 Ekim 2023 Pazartesi günü Urla Vakıfbank Şubesine giderek, böyle bir harcamayı yapmadığıma ilişkin başvuruda bulundum. Bu başvuruma banka tarafından 1 Kasım 2023 günlü; ‘Sayın Z. T., 7555046 numaralı başvurunuz incelenmiştir. Başvurunuza konu işlem kartınızın fiziki olarak bulunmasını gerektirmeyen e-ticaret yöntemiyle cep telefonunuza gönderilen tek kullanımlık şifrenin kullanılması (3D Secure) sureti ile gerçekleştirilmiştir. 5464 nolu Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 16. maddesi; kartın ve şifrenin güvenli kullanımına ilişkin unsurları belirlemiştir. Bu nedenle, harcama itirazınıza ilişkin olarak işlemlere ait sorumluluğunuz devam etmektedir. Saygılarımızla’ içerikli cevap geldi. Bu bilgilerden sonra dolandırıldığım kesinleşti” dedi. 

“KARGO TESLİMATIMI NEREDEN BİLİYORLAR?​”

Dolandırılan binlerce vatandaşın aksine şikayetini, banka ve Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na taşıyan Z.T, “Öncelikle PTT Kargodan bir paket beklediğimi bu dolandırıcılar nereden biliyor? Bu kurumdan dolandırıcı firmaya kişisel bilgilerimin sızdırıldığını düşünüyorum. Tek kullanımlık şifre banka tarafından gönderilmiştir. Benim telefonuma herhangi bir şifre kodu gönderilmemiştir. 3D sistemi olağan koşullarda; banka, kart sahibi ve satıcı arasında bir güvenlik biçimi olup, şifreyi kullanmak veya kullanmamak kart sahibinin tasarrufundadır” diye konuştu.  

PTT KARGO VE VAKIFBANK’TAN ŞİKAYETÇİ OLDU 

İnisiyatifi dışında banka tarafından satıcıya yönlendirildiğini vurgulayan Z.T, “Ben tek kullanımlık şifre girmedim. Bunu gönderirken ve alışveriş yapılmış gösterilirken, banka tarafından bu alışverişi bildiren bilginin altına, ‘Bu alışveriş tarafınızdan yapılmamışsa xxx… telefona başvurunuz’ biçiminde bir not iliştirilseydi bu olay yaşanmayacaktı. Bu konuda bankanın güvenlik zafiyeti olduğu açıkça görülmektedir. Dahası kişisel olarak yaptığım araştırmalarda Vakıfbank müşterisi olan birçok kişinin aynı konuda mağdur edildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Banka bünyesinde bunların yaşanmasına karşın bankanın bunlardan sonra bile güvenlik konusunda hiçbir önlem almamış olması anlaşılır değildir” dedi.

Vakıfbank’ın bu konuda özen göstermediğinin altını çizen Z.T, PTT Kargo AŞ’den ve güvenlik zafiyeti ve şahsını zarara uğratmasından ötürü Vakıfbank TAO’dan ve kendisini tüm bunlardan yararlanarak dolandıran Sipay/Aris Hediyelik Eşya Firmasından ve kart bilgilerimi kullanarak alışveriş yapan kişi veya kişilerden şikayetçi oldu.

Evrensel'i Takip Et