22 Kasım 2023 13:45
/
Güncelleme: 16:56

Aliağa’da DEÜ Hastanesi inşaatında işçiler iş bıraktı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi inşaatında çalışan işçiler, ücretlerinin üç aydır ödenmediğini belirterek iş bıraktı.

Aliağa’da DEÜ Hastanesi inşaatında işçiler iş bıraktı

Fotoğraf: İnşaat işçileri

Eren Saran
İzmir

İzmir Aliağa’nın Çaltılıdere Mahallesi’nde yapımı devam eden Dokuz Eylül Üniversitesi Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi inşaatında çalışan işçiler üç aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktı. Bir işçi çatıya çıkarak durumu protesto etti.

Kaba inşaatı Aliağa Belediyesi tarafından yapıldıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi’ne devri yapılan hastanenin inşaatında çalışan işçileri üç aydır ücretlerini alamadıkları söyledi.

Yetkili kimsenin konuyla ilgili açıklama yapmadığını, muhatap bulamadıklarını dile getiren işçiler, mağdur oldukları için iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini, maaşları ödenene kadar da eylemlerinin süreceğini söyledi. 

"BİR HAFTADIR İŞ BIRAKMA EYLEMİMİZ SÜRÜYOR"

Ana yüklenici firmanın Özsoy olduğunu söyleyen işçiler, mekanik, duvarcı, kalıpçı tüm işleri yapan işçilerin ücretlerini 3 aydır alamadığını anlattı. Bir işçi, "Özsoy firması 'parayı DEÜ yatırmıyor' diyor. O yüzden ödeme vermediklerini söylüyorlar. 80-90 civarı işçi çalışıyoruz burada. Çatıya çıkan arkadaşımız da yeni evli. Ücretini alamadığı için çıktı. Yetkili kimse yok, şantiyeye gelmiyorlar bu olaydan dolayı" dedi.

Bir haftadır iş bıraktıklarını dile getiren bir işçi, "Burada üç taşeron firma var. Üst firmadan ödeme gelmediği için para taşeronlar da ödeme yapamadığını söyledi. Para yatana kadar eylemlerimiz devam edecek" diye ekledi.

"EVE BİR KURUŞ PARA GÖNDEREMİYORUM"

Urfa'dan çalışmaya gelen mekanik işçilerde çalışan bir başka işçi ise, "Üç aydır maaş alamadık. Ödenecek bir sürü şeyimiz ama adam 'benden alacağınız para yok' diyerek çekti gitti. Gelip bir açıklama dahi yapmıyor, ortada bırakıp gitti. İş devam etmiyor, taşeron firma işi de bırakıp gitti. Kaldığımız koğuşlarda da sıkıntılar var. Biz paranın yatırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

"Bize 'şu gün paranız yatacak' dedikleri için onlara güvendik kredi çektim. Ayın 25'inde ödenecek kredim var 15 bin lira. Ödemezsem iki katına çıkacak, haciz gelecek. Evliyim, 4 çocuk babasıyım eve bir kuruş para gönderemiyorum" dedi.

"KİŞİ BAŞI 60-70 BİN LİRA ALACAĞIMIZ VAR"

Her seferinde "Cuma günü ödeme yapılacak" şekilde söz verildiğini ancak 3 aydır ödeme yapılamadığını aktaran bir işçi de "Yetkililer Ankara'daymış. Yine cuma günü yatacak demişler. Mesailerle beraber kişi başı 60-70 bin lira alacağımız var. Her gün akşam saat 8'e, 10'a kadar, pazar günleri dahil hiç dinlenmeden çalıştık. Bir haftadır iş durdu ilgilenen yok. Yemek geliyor ama yemek şirketinin de parası ödenmemiş. Onlarda parayı alabiliriz diye gelmeye devam ediyor. Burada ana firma DEÜ" diye konuştu.

"Kaldığımız yerler çok kötü. Devlet çalışacak işçinin, ustanın kalacağı yer, yemeği için para veriyor, maliyeden alıyorlar ama içeriler çok kötü. Bir banyo bile yapamıyoruz, çok pis" diyen işçiler, çalışma koşullarının zorluğunu anlattı. Kod 46'dan işten çıkarılanların da olduğu bilgisini veren işçiler, "Eylem yaptığımız için önce işten çıkardılar, sonra bunu iptal ettiler. Bizler de eylemimize devam ediyoruz. Paramız yatarsa çalışmaya devam etmeyeceğiz ve buradan gideceğiz" dedi.

Evrensel'i Takip Et