22 Kasım 2023 14:44

Ağız ve diş sağlığına dair toplumcu politikalar şart

Diş Hekimleri Günü'nde gazetecilerle buluşan Türk Diş Hekimleri Birliği, halkın ağız ve diş sağlığına ulaşmakta zorluklar yaşadığını, halk sağlığını önceleyen politikalara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ağız ve diş sağlığına dair toplumcu politikalar şart

Fotoğraf: Evrensel

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Diş Hekimliği Günü dolayısıyla basınla bir araya geldi. TDB Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında, açılan diş hekimleri fakültesi sayısını artmasına rağmen halkın ağız ve diş sağlığına ulaşmakta zorluklar yaşadığını, toplumun sağlığını önceleyen politikalara ihtiyaç olduğu söylendi. TDB Genel Sekreteri Emel Eroğlu, "Bakanlığın Aile Diş Hekimliği uygulamasına dair bizim de çok bilgimiz yok. Ancak Aile Hekimleri'nin yaşadıkları sorunları görüyoruz. Aile hekimlerine olduğu gibi, meslektaşlarımızın sözleşmesi çalıştırılmasını doğru bulmuyoruz. Bu konuda bakanlıkla birlikte hareket etmeyi teklif etmeyi sunuyoruz" dedi.

TDB, 20-26 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ve DişHekimliği Günü dolayısıyla genel merkezde basınla bir araya geldi. TDB Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen, 2002'de 17 olan Diş Hekimliği Fakülte sayısının 105'e yükseldiğine dikkat çekerek, "bunlardan 72'si eğitim veriyor. Diş Hekimliği kontenjan sayısı giderek artıyor. Tıpkı mühendislik, hukuk ve tıp fakültesi öğrenci sayısı gibi... Bu durum devam ederse meslektaşlarımızı ve yeni mezunlarımızı işsizlik bekliyor. Bu duruma el atılarak, artık fakülte açılmamasını ve kontenjan sayılarının azaltılmasını talep ediyoruz" dedi.

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİNE İHTİYACIMIZ VAR

Fakültelerin artması, neredeyse her ev başına bir diş hekimi düşmesine rağmen toplumun ağız ve diş sağlığı hizmet alımında Avrupa'nın çok gerisinde olduğunu ifade eden İşmen, " Neredeyse her yurttaşın günümüzde 5-6 dişinin tedavisi gerekli. Toplumun ağız ve diş sağlığı önceleyen politikalara ve koruyucu sağlık hizmetlerine ihtiyacımız var" dedi.

DİŞ HEKİMLERİ DÜŞÜK ÜCRETLE ÖZLÜK HAKLARINDAN YOKSUN ÇALIŞIYORLAR

Sağlık kültürünün sık değiştirilmesinin mümkün olmadığının ifade edildiği toplantıda söz alan TDB Genel Sekreteri Emel Eroğlu, "Toplumun ağız ve diş sağlığının düzeltilmesi noktasında politikalar ihtiyacımız olduğunu söyledik. DSÖ'nün bu konuda hedefleri var. Biz bu hedeflerin çok gerisindeyiz. Ancak son kalkınma planında bakanlığın ağız ve diş sağlığına dair politikasını görmek bizi umutlandırdı. Biz en baştan mesleğin değersizleştirilmesine itiraz ediyoruz. Meslektaşlarımız artık 2015 yılında yapılan yönetmelik değişikliği sonrası polikliniklerde ticari kaygılar ile çalışmaya mahkum edildi. Ağız diş sağlık hizmetleri çoğuna sermayedarların sahip olduğu polikliniklerde hizmet veriliyor. Hekimler düşük ücret ve özlük haklarından yoksun bir şekilde çalışıyorlar." Dedi. Eroğlu ayrıca Aile Diş Hekimliği sistemine dair kendilerinin de çok bilgisini olmadığını sözleri ekleyerek, "Aile Hekimleri'nin yaşadıkları sorunları görüyoruz. Aile hekimlerine olduğu gibi, meslektaşlarımızın sözleşmesi çalıştırılmasını doğru bulmuyoruz. Bu konuda bakanlıkla birlikte hareket etmeyi teklif etmeyi sunuyoruz" dedi.

"DİŞ HEKİMLERİNİN BİR ARADA ÇALIŞMASININ ÖNÜ AÇILMALI"

Birçok meslek sahibinin bir biri yanında çalışmasında sıkıntı olmadığının ifade edildiği toplantıda konuşan TDB Başkanı Ahmet Tarık İşmen, "Avukatlar bir avukat yanında çalışabilirken, diş hekimleri bundan faydalanamıyor. Meslektaşlarımıza bu kolaylığın sağlanmasını istiyoruz" dedi. İşmen ayrıca özel muayenehane açmak isteyen pek çok diş hekiminin önünde Kart Testi'nin bir engel olduğunu hatırlatarak, "Bir binada güzellik merkezi, hukuk bürosu yahut herhangi bir mesleğe dair çalışma alanı açılabiliyor. Ancak diş hekimleri Kart Testi olmaksızın aynı binada kendilerine muayenehane açamıyorlar. Karot Testi de maliyetli olduğu için çoğu kez binadaki diğer kişiler tarafından yaptırılmasına olanak sağlanamıyor. Bu durumun da ya esnetilmesini ya da yapı stoğunun düzeltilmesini istiyoruz" diye konuştu.

"SAĞLIKTA ŞİDDETİN SON BULMASINI İSTİYORUZ"

Dün İstanbul'da Diş Hekimine hastası tarafından şiddet uygulanmasına da değinilen basın toplantısında, şiddetin son bulması çağrısı yapıldı. TDB Genel Sekreteri Emel Eroğlu, "Biz de TDB olarak meslektaşımıza hukuki desteği vereceğiz. Saldırgan halen yakalanmadığı için meslektaşımız geceyi tedirgin geçirdi. Sağlık Bakanlığına bir çağrı da biz yapalım. Sağlık emek ve meslek örgütlerinin üzerinde çalıştığı sağlıkta şiddetin önlenmesine dair bir yasa tasarısı mevcut. Lütfen bunu uygulasınlar. Sağlık emek ve meslek örgütlerinin şiddete dair çabalarını görsünler" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et