Mahkeme SANKO’nun Salihli'deki 17 jeotermal kuyu açma projesini iptal etti
Manisa Salihli yakınlarında SANKO A.Ş. tarafından açılmak istenen 17 adet JES kuyusuna karşı açılan davada geçen ay yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme kesin olarak projenin iptaline karar verdi.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
Manisa’nın Salihli ilçesi yakınlarında SANKO A.Ş. tarafından açılmak istenen 17 adet Jeotermal Elektrik Santrali (JES) kuyusuna karşı açılan davada mahkeme projeyi iptal etti. Geçen ay yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme kesin olarak projenin iptaline karar verdi.
GEÇEN AY PROJENİN YÜRÜTMESİ DURDURULMUŞTU
SANKO Enerji San. ve Tic. A.Ş. tarafından Salihli’nin Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy Mahalleleri mevkiinde planlanan jeotermal kaynak arama sondaj faaliyeti projesine Manisa Valiliği’nce 28.12.2022 tarihinde "Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararı verilmişti. Valiliğin bu kararına karşı Salihli Çevre Derneği ve yörede yaşayan yurttaşların açtığı davada yapılan bilirkişi keşfinde JES sondajlarının tarıma, sulara, Gediz Havzasına ve bitki örtüsüne ciddi zararlarının olacağı belirtilmişti. Bilirkişi raporunu kararına dayanak olarak alan Manisa 2. İdare Mahkemesi geçtiğimiz ay oy birliği ile itiraz yolu kapalı olarak projenin yürütmesini durdurmuştu.
Davayı esastan görüşen mahkeme heyeti dava dosyasında bulunan bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinin ardından projenin iptaline karar verdi.
MAHKEME KARARININ GEREKÇELERİ
Mahkeme heyeti oy birliği ile aldığı kararında;
- Projenin çevresel etkilerinin ve bu etkilerin en aza indirilmesi konularının jeolojik ve hidrojeolojik yönlerden yeterli olmadığı,
- Sondajlar için yer seçimi, kuyu teçhiz planları, jeotermal akışkanın kimyasal özellikleri, akış testleri ve çevresel etkileri gibi konuların yeterli düzeyde açıklanmadığı,
- Yüzey ve yeraltı suları ile tarımsal toprakların kirletilme potansiyeli mevcut olduğu,
- Gediz Havzasının mevcut durumu nedeniyle bu havzada gerçekleştirilecek jeotermal enerji projelerinin çevre dengesini bozabilecek nitelikte olması,
- PTD raporunda alanda yapılması gerekli jeofizik çalışmalar bulunmadığı,
- Yapılması planlanan sondaj faaliyetinin kesilecek birimler ve bu birimler içindeki sorunlarının belirlenememesinden dolayı, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısından olumsuzluklar oluşturacağı,
- Bitki örtüsüne, canlılar ve tarım sektörüne potansiyel olumsuz etkilerinin olacağı,
- Mutlak tarım arazisi vasfındaki alanların tarım dışı amaçla kullanılabilmesi için toprak koruma projesinin bulunması gerekli iken proje tanıtım dosyasında bu yönde bir çalışmanın olmadığı…” gerekçeleri ile Manisa Valiliği tarafından verilen "Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı.
“UMARIM BU KARAR SERMAYEYİ İLÇEMİZDEN UZAKLAŞTIRIR”
Kararla ilgili açıklama yapan davanın avukatı Yıldıray Çıvgın; “Bu davanın kazanılması, hem ilçemizin geleceği açısından hem de müvekkillerimizin haklılığını göstermesi açısında oldukça büyük bir hukuki kazanımdır. Umarım bu dava, bir nebze olsun sermaye şirketlerini ilçemizden uzaklaştırır” dedi.