23 Kasım 2023 04:06

Evrensel Gazetesi Avukatı Devrim Avcı: Yargı, basın özgürlüğünün yanında yer almalı

Evrensel gazetesinin Basın İlan Kurumuna karşı açtığı dava 28 Kasım'da görülecek. Evrensel Gazetesi Avukatı Devrim Avcı yargının basın özgürlüğünün yanında yer alması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Evrensel Gazetesi Avukatı Devrim Avcı, 28 Kasım’da görülecek dava öncesi gazetemize konuştu ve “BİK basın özgürlüğünün önündeki engellerden biri olarak karşımıza çıktı. Yapılan tüm itirazları reddetti. Bu süreçten sonra yargının, basın ve ifade özgürlüğü ile halkın haber alma hakkının yanında olmasını umut ediyoruz” dedi.

RESMİ İLAN VE REKLAM HAKKIMIZI İPTAL ETTİ

Gazetemiz Evrensel’in, Basın İlan Kurumunun resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesine dair açtığı davanın ilk duruşması 28 Kasım’da İstanbul 2. İdare Mahkemesinde saat 10.05’te görülecek. İşlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan dava emsal dava olacak.

Basın İlan Kurumunun gazetemiz Evrensel’in ilan ve reklam hakkını iptal etmesi mahkemeye taşınmıştı. Evrensel, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulunun gazetemiz hakkında verdiği resmi ilan ve reklam yayımlama hakkının iptal edilmesine dair idari işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle idare mahkemesinde 13 Aralık 2022’de dava açıldı. Davanın ilk duruşması 28 Kasım’da İstanbul 2. İdare Mahkemesinde saat 10.05’te görülecek.

Basın İlan Kurumu (BİK), eylül 2019’da okurlarımızın bayilerden birden fazla gazete satın alması, kurum abonelikleri ve kayıt defterlerinin düzenli tutulmadığı iddiası ile resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını hukuksuz bir şekilde durdurmuştu. Gazetemizin yaptığı pek çok itirazdan ise sonuç çıkmamıştı. Basın İlan Kurumu, son olarak 22 Ağustos 2022’de gazetemizin reklam ve ilan yayımlama hakkını iptal etmişti.

Gazetemiz iptal kararı sonrası Basın İlan Kurumuna kararın kaldırılması talebiyle iki kez itirazlarda bulunmuş ancak BİK Genel Müdürlüğü itirazları “Gazetenin ihlalini ortadan kaldıracak yeni müspet herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığı” iddiasıyla reddetmişti.

"TÜM GAZETELERE EŞİT MUAMELE EDİLMEDİ"

Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı mahkeme sürecinin emsal dava olacağını belirterek iptal kararının gerekçelerini şöyle hatırlattı: “BİK, birden fazla gazete almanın ‘suç’ olduğunu söyledi. Yani komşunuza, eşinize, dostunuza gazete alamayacağınızı iddia etti. Bununla da yetinmedi ‘Emek Partisi ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin bünyesinde bulunan İzelman’ın son nokta tali bayi hüviyetine haiz bulunmaması’ diyerek ‘ceza’ verdi. Ama bu kurumların son nokta bayi olması zaten söz konusu değildi. Üstelik tüm gazetelere eşit muamele de yoktu. Mesela Evrensel için verilen karar; Aydınlık, Karar, Analiz, Türkgün gibi gazeteler için soruşturma konusu bile olmadı. Yani bu gazetelerin bayilerden tek tek alınıp alınmadığı, abone sayıları soruşturulmadı bile.”

"TAM BİR HUKUKSUZLUK ÖRNEĞİ"

Basın İlan Kurumunun kendisiyle çeliştiğini, bunun da hukuka aykırı olduğunu aktaran Avcı basın özgürlüğü ile ilgili kararları hatırlattı: “Anayasa’da yer alan basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili maddeler var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin basın özgürlüğü kararları var. Bununla beraber Anayasa Mahkemesinin pilot kararı var. AYM ‘Başvurucular hakkında resmi ilan ve reklam kesme cezası gerektiren fiillerin ve bu fiillere karşı öngörülen ceza miktarlarının en azından çerçevesini çizmediği, belirli bir açıklık ve kesinlikte olan bir kural niteliği taşımadığı görülmektedir. Basın ahlak esaslarını belirleme yetkisi tamamen idareye bırakılmıştır… Bunun temel hak ve özgürlüklerin ancak kanunla sınırlandırılabileceğini öngören Anayasa’nın 13. maddesinin sağladığı güvence ile bağdaşmadığı ortadadır’ denilmişti. Tüm bunlara bakınca BİK’in kararlarının tam bir hukuksuzluk örneği taşıdığı görülüyor.”

Avukat Avcı, Basın İlan Kurumu ile Evrensel’in davasının emsal niteliği taşıdığını belirtti ve “Bu süreçten sonra yargının basın ve ifade özgürlüğü ile halkın haber alma hakkının yanında olmasını umut ediyoruz” dedi.

"HALKIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENİYOR"

Bu durumun her şeyden önce ifade özgürlüğünü engellediğini ve eleştirel tarzda haber yapması nedeniyle Evrensel’in hedef tahtasına konulduğunu, böylece basın özgürlüğünün de engellendiğini dile getiren Avukat Devrim Avcı “Evrensel’i neden baskı altına almaya çalışıyorlar?​” sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Evrensel’in temel bir dayanağı var. Bu da başka hiçbir gazetede olmayan işçi ve emekçi haberlerinin, işçi eylemlerinin, genel grevlerin, emekçilerin taleplerinin yaygınlaşması ve bilinmesi… Üstelik iktidarın hukuksuzlukları, yanlışları net biçimde eleştiriliyor ve açıkça ortaya konuluyor. Bu durumdan rahatsızlar ki Evrensel’i böyle bir maddi yaptırıma maruz bırakıyorlar. Evrensel’in susmayacağını bildikleri için mali yükle susturmaya çalışıyorlar. Bu en ağır yaptırımlardan birisi. Bir yandan da mali yaptırım ‘Biz bu haberlerin yapılmasını istemiyoruz’ anlamı da taşıyor. Halkın haber alma hakkı da engelleniyor.”

ÖNCEKİ HABER

“İki Tutam Saç”*

SONRAKİ HABER

İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 14 bin 532’ye yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa