23 Kasım 2023 10:01
Son Güncellenme Tarihi: 23 Kasım 2023 12:18

Çorlu Tren Katliamı davasında savcı 3 sanık için bilinçli taksir, diğer sanıklar için taksirden ceza istedi

Çorlu Tren Katliamı davasında savcı mütalaasını açıkladı. Üç sanığın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan, diğer sanıklar için ise basit taksirden ceza istendi.

Çorlu Tren Katliamı'nda hayatlarını kaybedenler anılmıştı. | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tekirdağ Çorlu'da 2018’de 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 318 kişinin yaralandığı Çorlu Tren Katliamı'na ilişkin davanın 17'nci duruşması görüldü. Davada savcı mütalaasını sundu, sanıklar hakkında istenen cezalar belli oldu.

13 sanığın yargılandığı davanın duruşması Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda görüldü. Duruşmaya tutuksuz sanıklar TCDD Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk, TCDD Üst Yapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, Altyapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras, yol kontrolörü Burhan Ortancıl, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli, TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan, mühendisler Tevfik Baran Önder, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya, kazada ölenlerin yakınları ve kazada yaralananlar ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada ilk olarak yakınlarını kaybedenlerin avukatları, sanıkların “olası kastla” yargılanmasını talep etti.

CEZALAR BİLİNÇLİ TAKSİR VE TAKSİRDEN İSTENDİ

Savcı mütalaasında, sanıklar TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt ve Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat’ın kaza tarihindeki bulunduğu görev ve sorumlulukları bakımından 30 Mayıs 2018 tarihli "sel, heyelan ve taş düşmesi" konulu yazıyı düzenleyip imzalamaları, yazıya istinaden denetleme görevlerini yerine getirmediğine işaret etti. Kaza günü hava durumunun takip edilerek gerekli kontrollerin yapılması halinde ray altındaki boşalmanın öngörülebileceği belirtilen esas hakkındaki mütalaada savcı, bu üç sanığın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaları nedeniyle cezalandırılmalarını istedi.

Savcı, sanıklar Karasu, Kurt ve Polat'ın üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, üzerlerine atılı suç için öngörülen ceza miktarı dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacak olmasından ayrı ayrı tutuklanmalarını istedi.

Aralarında dört mühendisin de bulunduğu diğer 10 sanığın ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma" suçundan cezalandırılmalarını talep edildi.

YİNE TUTUKLAMA YOK

Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına karar vererek duruşmayı 24 Ocak 2024 tarihine erteledi. Karara göre, 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 318 kişinin yaralandığı katliama ilişkin dava tutuklu sanık olmadan sürecek.

Aileler, davada tutuklama kararı vermeyen ve her seferinde TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin de yargılanmasına yönelik talepleri reddeden mahkeme heyetine tepki gösterdi.

AİLELER CEZALARIN 'OLASI KAST'TAN VERİLMESİNİ TALEP EDİYOR

Katliamda 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, duruşma öncesi Cumhuriyet'e verdiği demeçte en azından mevcut sanıklar içinde sorumluluğu olan kişilerin ‘olası kast’ üzerinden cezalandırılmalarını istediklerini belirtmişti.

Bir önceki duruşmada mahkeme, bilirkişi incelemesi ve keşif yapılması talebinin yanı sıra üst düzey yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulması taleplerini reddetmişti. Öz, üst düzey yetkililerin yargılanması için Anayasa Mahkemesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar başvuru yapacaklarını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek için hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Kazada 7'si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kazanın meydana gelmesinde kusurlu bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Sanıkların tutuksuz yargılandığı dava sürürken, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı alınan yeni bilirkişi raporunun ardından soruşturmanın genişletilmesine karar verdi. Başsavcılık, kazanın meydana gelmesinde hava durumunun takip edilmemesi, hava durumunun takip edilememesi nedeniyle olumsuz hava koşullarında demir yolu hattının özel olarak muayene edilememesi, menfezin ve çevresindeki hat kesimin gerekli bakımlarının, temizliğinin, yabani otla mücadelesinin yapılmaması, kaza yeri menfezinin İstanbul istikametindeki büzün tıkalı olması nedeniyle, büze gelen yağmur suyunun aradaki kanal vasıtasıyla kaza menfezine yönelmesi sebeplerinin etkili olduğunu değerlendirdi.

Değerlendirmenin ardından başsavcılık; kazada sorumlulukları bulunduğunu anlaşılan, TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü'ndeki görev yapan Nihat Aslan, Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli, Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, Üst Yapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, Altyapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras, yol kontrolörü Burhan Ortancıl, mühendisler Tevfik Baran Önder, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya hakkında Çorlu Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açılmıştı.

1 KİŞİ TUTUKLANDI BİR SONRAKİ DURUŞMAYA KALMADAN SERBEST BIRAKILDI

5 Ekim 2022'de görülen 11. duruşmada dönemin TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan tutuklanmak üzere yakalama emri çıkartılmasına karar vermişti.

Karasu duruşmaya katılmadığı için hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmıştı fakat Karasu yakalama kararı sonrası vekaletname çıkarmak için gittiği noterde hakkında hiçbir işlem yapılmamıştı. 5 gün boyunca tutuklanmayan sanık Karasu 10 Ekim günü ifade için Çorlu Adliyesi’ne gittikten sonra tutuklanarak Çorlu Cezaevi'ne gönderildi.

Ancak mahkeme bir sonraki duruşmayı beklemeden 45 gün içinde Karasu’nun tutukluluğuna yapılan itirazı kabul ederek, yurt dışı yasağıyla tahliyesine karar vermişti. Böylece davada tutuklu sanık kalmadı.

1 Eylül 2023'te görülen davanın 16'ncı duruşmasında, üst düzey yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Ayrıca yeniden bilirkişi keşfi yapılması istendi. Mahkeme bütün talepleri reddetti. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Komşular arasında gürültü tartışmasında aynı aileden 2'si çocuk, 5 kişi katledildi

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan, Pekintaş işçilerine ‘EMEP’ten istifa edin’ baskısını İçişleri Bakanı’na sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa