İskender Bayhan, Pekintaş işçilerine ‘EMEP’ten istifa edin’ baskısını İçişleri Bakanı’na sordu
EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Pekintaş işçilerine ‘EMEP’ten istifa edin’ baskısını Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: TBMM
Düzce’de bulunan Aluform Pekintaş fabrikasında çalışırken sendikaya üye olduktan sonra tazminatsız bir şekilde işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi 400 güne yaklaşıyor.
Geçtiğimiz günlerde, Emek Partisi (EMEP) Düzce Merkez İlçe Başkanı Mustafa Aday, kendisini ‘devlet görevlisi’ olarak tanıtan birinin, direnişteki işçilerden Tanzer Aydın’a hem direnişi sonlandırması hem de EMEP üyeliğinden istifa etmesini tembih ettiğini açıklamıştı.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, “Tanzer Aydın isimli işçiyi tehdit eden, isimleri ve telefonları mevcut olan bu şahıslar Bakanlığınıza bağlı kolluk görevlileri midir? Kimlik bilgilerini açıklayacak mısınız?” diye sordu.
“ÇOCUKLARININ GELECEĞİNİ DÜŞÜN, PARTİDEN İSTİFA ET”
EMEP Düzce Merkez İlçe Başkanı Mustafa Aday’ın yazılı açıklamasını hatırlatan Bayhan, “Kendisini ‘devlet görevlisi’ olarak tanıtan bir şahıs, Tanzer Aydın adlı işçiyle görüşerek partimiz ile yakın ilişkisinin onun açısından olumlu sonuçlar doğurmayacağını ifade ederek aba altından sopa göstermiştir. Aynı şahıs İlçe Başkanımız Mustafa Aday’ı da tanıdığını ve hakkında araştırma yaptığını söyleyerek gözdağı vermeye çalışmıştır. Bu görüşmeden bir süre sonra Tanzer Aydın bu sefer de kendini ‘İş insanı’ olarak tanıtan başka bir şahıs tarafından aranarak görüşme talebi ile sıkıştırılmıştır. Görüşme boyunca ailesi ile tehdit edilen Aydın’a hakkında terörle mücadelede soruşturma başlatıldığı ama kendisinin inisiyatif alarak durdurduğunu ve istifa ettiği koşulda fabrika yönetimi ile sorunlarının çözüleceği ifade edilmiştir. İşçiye, ‘Çocuklarının geleceğini düşün, partiden istifa et’ denilerek gözdağı verilmiştir” ifadelerini kullandı.
“ÜYELİK İŞLEMİNDEN SONRA BASKI VE TEHDİTLERİN DOZU DAHA DA ARTMIŞTIR”
Pekintaş işçilerinin, direnişe başladıkları günden bu yana fabrika yönetimi ve Düzce Valiliği’nin yıldırma politikalarına maruz kaldığını söyleyen Bayhan, “Bütün bu baskılara rağmen sürdürdükleri mücadele, partimizle birleşmiş ve işçiler arasında EMEP’e üyelik başvurusu yapanlar olmuştur. Üyelik işleminden sonra baskı ve tehditlerin dozu daha da artmıştır. Bakanlığınız, işçilerin anayasal hakkı olan sendikalaşma ve sendikal faaliyetler sürdürme hakkını destekleyerek, Pekintaş patronunun değil; işçilerin yanında olması gerektiği gibi her yurttaşın politika yapma hakkı olduğunu göz önünde bulundurarak, işçilere yönelik baskı ve yıldırma politikalarına karşı tutum almalıdır” dedi.
Bayhan, yanıtlaması istemiyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:
- Tanzer Aydın isimli işçiyi tehdit eden, isimleri ve telefonları mevcut olan bu şahıslar Bakanlığınıza bağlı kolluk görevlileri midir? Kimlik bilgilerini açıklayacak mısınız?
- Açıkça görevi kötüye kullanma suçunu oluşturan, baskı ve tehdit içeren bu yasa dışı fiiller hakkında adli ve idari bir soruşturma açılacak mıdır?
- Suç işleyen kişilerin azmettiricisi Pekintaş patronu mudur? Kolluk görevlileri ile Pekintaş patronu arasında nasıl bir ilişki vardır? Patron kolluğun amiri midir?
- Pekintaş Aluform işçilerinin eylem çadırı fabrika yönetimi tarafından dağıtılmış, pankartları sökülmüş ve işçiler bu durumla ilgili Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı ve Düzce İl Jandarma Komutanlığı’na defalarca şikâyette bulunmuşlardır. Bakanlığınız, protesto edenleri koruma görevi de olan kolluk görevlilerine görevlerini yaptırmak üzere bir adım atacak mıdır?
- İşçilerin sürdürdüğü eylem, 4857 sayılı İş Kanunu ve Anayasa hükümleri uyarınca sendikal hak ve özgürlüklere ilişkin faaliyetler kapsamındadır. Şirket yetkilileri ve avukatları; işçilerin trafik düzenini aksattığı, hakaret, sükunu bozma ve aşırı ses çıkarma gibi asılsız gerekçelerle haklarında suç duyurusunda bulunmuş ve yukarıda aktarıldığı üzere işçilere baskı kurmaktadırlar. İşçiler hayati tehlikeleri olduğuna ilişkin Düzce Valiliğinden ambulans ve koruma talebinde bulunmuşlardır. Bakanlığınız can güvenliğinden endişe eden işçileri korumak için ne tür adımlar atacaktır?
- İşçilerin yasal hak arama mücadelesini koruması gerekirken bütün bu engellemelerin emrini veren mülki amir olan Düzce Valiliği hakkında Bakanlığınız tarafından bir soruşturma yapılmış mıdır? Yapılacak mıdır?
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)