Büyük Menderes İnisiyatifi: Yeni ‘Afet Yasası’ yoksulun konutunu zengine aktaracak
Büyük Menderes İnisiyatifi, TMMOB Denizli binasında gerçekleştirdiği söyleşide ‘Afet Yasası ve rezerv alan nedir?’i konuştu.
Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel
Büyük Menderes İnisiyatifi, TMMOB Denizli binasında ‘Afet Yasası ve rezerv alan nedir?’ konulu söyleşi gerçekleştirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi YK Üyesi Hakan Sönmez’in konuşmacı olduğu söyleşide, Afet Yasası ile ücretli çalışanların ve emekli maaşla geçinenlerin konutlarına el koymanın önünün açılacağı konuşuldu. Maddelerin tek tek tartışıldığı söyleşide, Afet Yasası’na karşı mücadele geliştirilmesi gerektiği tartışıldı.
7471 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanunun içeriği ve maddeleri hakkında bilgilendirme yapan Hakan Sönmez, kanun ile yoksulların güç bela edindiği konutun elinden alınıp inşaat tekellerinin rantına açılacağı uyarısında bulundu.
“RANT DEĞERİ YÜKSEL BÖLGELERDE KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZ KAZANDI”
Sönmez konuya ilişkin, “6. Maddesi ile birlikte yeniden tanımlanan ‘rezerv yapı alanı’ mülk hakkının gasp edileceği yolunda endişelere yol açmıştır. Ülkemizde kentsel dönüşüm uygulamalarının geçmişini hatırlamanın önemli olduğunu ifade etmek gerekir. Kentsel dönüşüm 2011 Van depremlerinin ardından ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ hakkındaki kanun ile tartışılmaya başlamıştır. Van depremlerinin yarattığı duyarlılık maniple edilerek 2012 Mayıs ayında Meclis Genel Kurulu’ndan geçen ‘Kentsel Dönüşüm Uygulamaları’ herhangi bir veri veya envanter çalışmalarına dayanmaksızın başlamıştır. Aradan geçen 11 yıl boyunca asıl amacın depreme hazırlık olmadığı, rant değeri yüksek bölgelerde kentsel dönüşümün hız kazandığı açıkça görülmüştür” ifadelerini kullandı.
“BORCUNU ÖDEYEMEYEN VATANDAŞ EVSİZ KALACAK”
Rant çevrelerinin süreç içinde konut sahiplerinin hukuk yoluyla haklarını koruma çabasını engel gördüğünü ve yasanın bu engeli ortadan kaldırmaya dönük yasa olduğunu dile getiren Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü; “Son çıkarılan yasa ile birlikte bu engel ortadan kaldırılarak, gerekirse kolluk marifetiyle yurttaşların mülklerine el konulmasının önü açılmıştır. Artık hak sahiplerinin yarıdan bir fazlasıyla onay vermesi durumunda bina, kentsel dönüşüm statüsüne alınacak, dönüşüme giren yapılar için borçlanan ya da tapusuna haciz konan vatandaşlar borcunu ödeyemez duruma düştüğünde mülkiyet hakkını tamamen kaybedebilecek, konutta sadece oturma hakkına sahip olacak.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın ister büyükşehir, isterse ilçe belediyeleriyle çalışma opsiyonunun yerel yönetimlerle yaşanması muhtemel çatışmanın önüne geçmek üzere bir değişiklik olduğunu ifade eden Sönmez, ayrıca Madde 4’te yer alan Dünya Bankası finansmanlı İklime ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi’nin finansmanı amacıyla imzalanan kredi anlaşmasıyla temin edilecek dış kredinin de dış borçlanma yollarına ilişkin bir yenilik olduğunu belirtti. (Denizli/EVRENSEL)