İş yerlerindeki şiddete karşı mücadelede ve 25 Kasım’da sendikalar: Kadınlar sendikaya ulaşamıyor, sendikalar sessiz
Kadın yoksulluğuyla beraber iş yerlerinde şiddetin de arttığı bugünlerde sendikaların 25 Kasım planlarını ve şiddetle mücadele etmek için yaptıklarını sendikalar ve üye işçileri ile konuştuk.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Nisa Sude DEMİREL
İstanbul
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü, işçi kadınların uzun süren mücadeleleri sonucunda bir süredir sendikaların gündeminde. Bazı sendikalar iş yerlerinde etkinlikler örerken bazı sendikalar ise her sene internet sitesinden açıklama yayımlamakla yetiniyor. Kadın yoksulluğuyla beraber iş yerlerinde şiddetin de arttığı bugünlerde sendikaların 25 Kasım planlarını ve şiddetle mücadele etmek için yaptıklarını sendikalar ve üye işçileri ile konuştuk.
İŞÇİ ŞİKAYETÇİ, SENDİKACIDAN CEVAP YOK
2021 yılında ILO 190’ı toplu iş sözleşmelerine ekleyen Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş üyesi bir kadın işçi ise özellikle de sağlık sektöründe iş yerlerindeki şiddetin hep var olduğunu anlatarak sendikasından buraya yönelik herhangi bir adım görmediğini söylüyor. Sendikasının 25 Kasım’a özel bir planının olup olmadığını bilmediğini, WhatsApp grubu mesaj göndermeye kapalı olduğu için ise soramadığını ifade eden işçi, “Hepsi lafta kalıyor maalesef. Bizimle iletişim kurmaya gelen, sorunlarımızı çözmeye çalışan da yok” diyor. Öz Sağlık İş İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Temel Yazıcı ise iş yerlerindeki şiddeti önlemeye veya 25 Kasım programlarına dair herhangi bir sorumuzu cevaplamayı reddetti.
İŞ YERLERİNDE 25 KASIM BİLDİRİSİ OKUNACAK
DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi ve Tekstil İşçileri Sendikasından Asalettin Arslanoğlu ise sendika olarak örgütlü oldukları iş yerlerinde sendika temsilcilerinin 25 Kasım bildirisi okuyacaklarını söyledi. Özellikle tazminat ödemeden işçinin işten çıkmasını sağlamak adına psikolojik şiddetin de iş yerlerinde arttığını ifade eden Arslanoğlu, ILO 190’ı imzalayarak toplu iş sözleşmelerine işlettirdiklerini ifade etti. Sendikaya bu konuda başvuruların da arttığını, bu başvurular için hukuki destek sağladıklarını anlatan Arslanoğlu, ILO 190’ın hükümlerinin uygulanmasını takip etme konusunda “Temsilcilerle bu konuda eğitimler yaptık, çeşitli vakalarda o kişilere eğitimler yaptık. Tekstil İşçileri Sendikası olarak bunu takip ettik” diye konuştu. Arslanoğlu, 25 Kasım’da DİSK olarak da grevlerinin 135. gününde olan Corning işçilerinin yanında açıklama yapacaklarını aktardı.
"BİZ KADINLARIN İTTİRMESİ İLE ADIM ATILIYOR"
Tekstil İşçiler Sendikasından bir kadın işçi ise daha önce bir toplantıda 25 Kasım'a yönelik planların ne olduğunu sendika yönetimine sorduklarını, o gün bir plan olmadığı cevabını aldıklarını anlattı. İşçi kadınlar olarak işyerlerinde açıklama yapmayı önerdiklerini anlatan işçi, "Kadınların çoğu haklarına yönelik saldırıların farkında, yasaların, bu politikaların hayatını nasıl etkilediğinin farkında. Ancak hareket etmek için bir öncüye, sendikasına ihtiyaç duyuyor. İşyerlerinde bu konularda daha etkin olunması o kadınların da katılımını sağlar" diyor. İLO 190 kapsamında bir çalışmaya ise bir fabrika işçisi olarak henüz denk gelmediğini anlatarak, "Elbette ufak tefek bir şeyler yapıyorlar ancak sendikalar bu tarz gündemleri çok ciddiye almıyor. Hep biz kadınların önü çekmesi ile, baskı kurması ile adımlar atıyor. Biz dile getiriyoruz bunları, sendikalar pek hassas değil bu konularda" ifadelerini kullanıyor.
"KADIN OLUNCA ŞİDDET DE ARTIYOR"
DİSK’e bağlı İletişim-İş Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu ise şiddete karşı Ekmek ve Gül dergisi ve gazetemiz aracılığıyla çalışanların yöneticiler ve müşteriler tarafından maruz kaldığı şiddeti teşhir etmeye çalıştığını ifade etti. Emreoğlu, “Çalışan kadın olunca karşı taraftan gelen şiddetin boyutu da artıyor. Özellikle kadın mücadelesini reklamlarının konusu yapan büyük, uluslararası şirketlerin içinde durum hiç de reklamlardaki gibi değil” dedi. Gürkan ayrıca evden çalışmanın hem görünmez ev içi şiddeti hem de çalışırken bir yandan evdeki bakım yükünü doğurduğunu anlattı.
"25 KASIM DAHA GÜÇLÜ ÖRÜLMELİYDİ"
Emreoğlu, İletişim-İş’in 25 Kasım programını “Örgütlü olduğumuz herhangi bir alanımız olmamakla beraber üyelerimize mesaj atmayı ve bilgilendirmeyi planlıyoruz. İzmir’de bir toplantı olacak ayrıca yine İzmir’de diğer sendikalarla ortak bir iki etkinliğimiz olacak” diye anlattı. Üyelerinin çoğunun kadın olması nedeniyle 25 Kasım için daha güçlü planlar yapılıp yapılamayacağı sorusuna ise Emreoğlu, üyelere şiddet biçimlerini anlatmaya çalıştıklarını, eksik kalabildiklerini söyleyerek, “Tabii bunların hiçbiri bahane değil, daha güçlü bir şey örülmeliydi, bu hedeflerimiz arasında. Burada bizim çabalarımız ve çağrılarımız da cevapsız kaldı. Bunun da sorumlusu bizleriz” yanıtını verdi.