24 Kasım 2023 15:24

Hollanda'da aşırı sağın yükselişi protesto edildi

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen eylemde, seçimlerde ırkçı Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisinin (PVV) ilk sırayı alması ve aşırı sağın yükselişi protesto edildi.

Fotoğraf: Selman Aksünger/AA

Paylaş

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da dün düzenlenen eylemde, önceki gün yapılan erken genel seçimlerde, ırkçı Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (PVV) ilk sırayı alması ve aşırı sağın yükselişi protesto edildi.

Amsterdam Dam Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, Hollanda'daki ırkçı ve ayrımcı politikalara tepki gösterdi. Pek çok Hollandalının yanı sıra farklı milliyetlerden göçmenlerin ve mültecilerin katıldığı gösteride, "Faşizme, ırkçılığa, ayrımcılığa ve İslamofobiye hayır" mesajı verildi.

"Irkçılığa karşı birlik", "Wilders? Hayır, teşekkürler", "Faşizm ve ırkçılığa karşı beraber" ve "Ne şimdi, ne de sonra, faşizme hayır" yazılı dövizler taşınırken, "Faşizme hayır" ve "Irkçılığı durdur" sloganları atıldı.

Yapılan konuşmalarda, 22 Kasım'da yapılan genel seçimlerde aşırı sağcı partilerin oylarının ciddi şekilde yükseldiğine dikkat çekildi. Konuşmacılar, Hollanda'daki ayrımcı politikaların yanı sıra İsrail yönetiminin Filistinlilere yönelik apartheid uygulamalarına ses çıkarılmaması ve Gazze'ye yönelik saldırılara rağmen, Hollanda hükümetinin ateşkes çağrısında bulunmamasına tepki gösterdi.

"SAĞ, AŞIRI SAĞA KAPI AÇTI"

Gösteriyi organize edenlerden Jacky Matie, Hollanda'da birçok kişinin seçim sonuçlarını ve aşırı sağın yükselişini desteklemediğini göstermek için toplandıklarını belirtti.

"Yükselen aşırı sağ ve faşizmden endişeliyim" ifadelerini kullanan Matie, seçim sonuçlarının toplumdaki "farklı" grupları etkileyebileceğini anlatarak, "Bu insanlar da sesini duyurabilmeli" dedi.

Hollanda'daki genç bir birey olarak dayanışma ve yardımı artırarak politikaları değiştirmeyi arzu ettiklerini anlatan Matie, göçmen karşıtlığının ve medyanın, aşırı sağın yükselmesini sağladığını söyledi.

28 yaşındaki Hollandalı Anna Mattisse de solun kendini yeterince anlatamadığını ve toplumun geneline ulaşamadığını kaydederek, "Sağ, aşırı sağa kapıyı açtı" ifadesini kullandı.

Elinde, "Başörtümden elini çek" yazan bir döviz taşıyan Hollandalı Joyce van Loon da "Seçim sonuçlarına çok şaşırdım ve ciddi hayal kırıklığına uğradım" diye konuştu.

Van Loon, "Bugün bisikletimle işe giderken birisi bana, 'Defol Müslüman' şeklinde laf attı. Bu onun (Wilders) yaptıklarının doğrudan bir sonucu. Onun ülke için iyi olduğunu düşünmüyorum" dedi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Libya tezkeresi TBMM'ye sunuldu

SONRAKİ HABER

Narlıdere ve Buca'da kadınlar 25 Kasım etkinliğinde bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa