ODTÜ’de gece yürüyüşü: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz
ODTÜ’lü kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle kampüste gece yürüyüşü düzenledi.
Fotoğraf: Evrensel
ODTÜ’lü kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle kampüste gece yürüyüşü düzenledi. Güvenli kampüs mücadelesine dikkat çeken üniversiteli kadınlar, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
“Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Filistinli kadınlar yalnız değildir” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından açıklama yapıldı. İktidarın seçimde ve sonrasında kadın düşmanı politikalara devam edeceğinin işaretini verdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “İktidar geçtiğimiz aylarda da milli manevi değerlerinin korunması adı altında düzenlediği büyük aile buluşmasında kadın ve LGBTİ+'lara ne kadar düşmanca tutum sergilediğini tekrardan gösterdi. Bulunduğumuz her alanı bizler için güvensiz hale getiren bu politikalar, kampüslerimizde, yurtlarımızda da karşılık buluyor. Barınma krizinin arasından sıyrılıp bir yurda yerleşenlerimiz insancıl olmayan yurt koşullarına mahkum oluyor, iktidarın ihmalkarlığı sonucu tamir edilmeyen asansörlerde öldürülüyoruz, bütçe ayrılmayan yemekhanelerde yediğimiz yemekler sonucu zehirleniyoruz. Trans kadınların yurtlarda barınamaması ve senelerdir erkek yurtlarında uygulanmayıp kadın yurtlarında uygulanan kurallar, imzaladığımız savunmalar ve geç geldiğimizde sorulan hesaplar, son zamanlarda değiştirilen turnike sistemleri yaşamlarımızı her geçen gün zorlaştırıyor. Ayrımcılık akademide de devam ediyor. Atanmış rektörün bütçe bahanesiyle güvenli ulaşımı bize sağlamaması, biz kadınları otostop ve taksi gibi tacize ve şiddete açık seçeneklere mecbur bırakıyor. Güvenli kampüs için bir adım olan kampüs ışıklandırılması yapılmıyor, karanlık yollara mahkum oluyoruz. Tüm bu yaşadıklarımızın karşısında başvurabileceğimiz, mücadelemiz sonucunda kurulan Cinsel Tacizi Önleme Birimi’ne (CiTÖB) bütçe ayrılmaması, yeteri kadar tanıtılmaması ve profesyonel bir ekibi içinde barındırmaması ile işlevsizleştirilmeye çalışılıyor.”
Tüm bunlara rağmen kadınların bir araya gelip her alanda mücadeleyi büyütmeye çalıştığı ifade edilen açıklamada, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” denildi. Açıklamada, güvenli bir kampüs için CİTÖB’ün aktifleştirilmesi, temel ihtiyaçların karşılanması, 6284'ün uygulanması, savaşların durdurulması, depremzede kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanması talepleri sıralandı. (Ankara/EVRENSEL)