Sit alanlarındaki “Kaçak” yapıların yıkım soruşturmaları Foça Belediyesi’ne de sıçradı
Kaçak inşaatlar ile anılan İzmir’in tatil ilçesi Foça’da sular durulmuyor. İçişleri Bakanlığı Müfettişleri Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve 6 bürokratın yargılanmasına izin verdi.
Fotoğraf: Google harita
Ramis SAĞLAM
Foça’nın sit alanlarına yapılan kaçak yapılaşmaya göz yumulduğu iddiasıyla İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KVKBK) üyeleri hakkında geçtiğimiz günlerde yargılama izni verilmişti. Koruma Kurulu üyelerinin ardından şimdi de İçişleri Bakanlığı, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve eski Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Ası’nın da içinde olduğu 5 bürokratın yargılanmasına izin verdi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MÜFETTİŞLERİ RAPOR HAZIRLADI
Bakanlık Müfettişleri tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla yayımlanan raporda 2020 yılı içinde Gürbüz ve Ası hakkında “izinsiz uygulamaların” yıkım ya da uygunsuzlukların giderilmesine yönelik bir işlem yapmadığı, söz konusu taşınmaz sahiplerinden menfaat sağladığı iddia edildi.
Müfettiş raporunda birçok iddia yer alırken, İzmir 2 Numaralı KTVKBK, Foça Belediyesi sınırları içerisinde kalan taşınmazlarla ilgili olarak 2020 yıl içinde 32 adet karar alınmış olmasına rağmen, bu kararlara yönelik işlem yapılmadığı belirtildi. Yıkım kararı alınan 32 yapının içinde, ilçede kaçak inşaatlara sembol olan "Kaçak Otel" ve Deniz Feneri'nin yanında inşa edilen "Sahil Güvenlik Binası"nın olup olmadığı merak konusu oldu.
HAKSIZ MENFAAT SAĞLADIKLARI İDDİA EDİLDİ
Soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, 2020 yılında Koruma Kurulunun, 9 adet kararının, Foça Belediye Başkanı Gürbüz ve eski Başkan Yardımcısı İsmail Ası’nın, izinsiz uygulamanın yıkımı ya da uygunsuzluğunun giderilmesine dair herhangi bir işlem yapmadıkları, görevinin gereklerini yerine getirmediği ve söz konusu taşınmaz sahip ve zilyetlerine haksız menfaat sağladıkları belirtildi.
ARAÇ BAĞIŞI NE KARŞILIĞI ALINDI?
Müfettiş ön inceleme raporlarına yansıyan iddialar arasında, Foça ilçesi Kozbeyli Mahallesi Değirmenaltı Mevkiinde bulunan ve tapusunun Ali Öner Erdoğdu’ya ait 9 bin 212,58 metrekare yüzölçümlü, zeytinli tarla niteliğindeki taşınmazın mevzuata aykırı olarak işlem yapıldığı da yer alıyor.
Ali Öner Erdoğdu, işlemleri sürerken 35 GD 9049 tescil plakalı aracını Foça Belediyesine şartsız bağış yapma isteği Foça Belediye Başkanlığı tarafından “Başkanlık Olur”u ile kabul edilmiş. Söz konusu yapı ruhsatı ve yapı kullanma ruhsatı verilen taşınmaz ile ilgili olarak bu ruhsatların mevzuata aykırı olarak verildiği ve bu yapıların ruhsatlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığının denetlenmediği iddialar arasında.
Bu işlemlerden, Belediye Başkanının bilgisi ve onayı olmaksızın araç bağışı karşılığı kaçak yapı yapılmasına göz yumulmasının mümkün olmadığı belirtilen raporda, belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilatını sevk ve idare etmek görevinin gereğini yerine getirmede ihmali olduğu anlaşıldığı belirtildi.
UYARILARA RAĞMEN İŞLEM YAPILMAMIŞ
İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna iletmedikleri ve söz konusu mevzuata aykırı yapılaşmayla ile ilgili herhangi bir işlem yapmadıkları belirtilen yerler arasında, İsmetpaşa Mahallesi’nde “Kentsel Arkeolojik” Sit alanında tescilli bitişiğindeki bina da bulunuyor. Şahıs mülkiyetindeki taşınmazın çatısında yapılan izinsiz eklentinin “Belediye ve müze denetiminde kaldırılmasına, sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine” denilmiş olmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmadı.
2020 yılı içinde uyarılara rağmen yıkımı gerçekleşmeyen yerlerden biri de Fevzipaşa Mahallesi 85 ada 4 sayılı parselde bulunuyor. Tabelalar ve pergoleler yapı tanımına girmediğinden gerek Reha Midilli Caddesi gerekse 197 sokakta halihazırda çalışmalarına devam edilen sokak sağlıklaştırma ve cephe düzenlemesi projesi kapsamında gerekli uygulama ve işlemler tesis edileceği şeklinde beyanda bulundukları, söz konusu mevzuata aykırı yapıların Foça Belediyesi tarafından kaldırılmadı.