30 Kasım 2023 14:54

MİT tırları davasında Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül için ceza talebi

Yargıtayın bozma kararı sonrası yeniden görülen MİT tırları davasında Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül hakkında 3 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yargıtayın bozma kararı sonrası yeniden görülen MİT tırları davasında savcı mütalaasını açıkladı. Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlamasıyla 3 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi.

MÜTALAA AÇIKLANDI

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Erdem Gül ve avukatları katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, MİT tırlarının 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay Kırıkhan'da ve 19 Ocak 2014'te Adana Ceyhan'da "FETÖ yöneticilerinden Emre Uslu'nun talimatıyla" durdurulduğunu öne sürdü.

Tırlardaki malzemelerin "gizli kalması gereken nitelikte olduğu halde" aranmak istendiğini söyleyen savcı, Adana Sulh Ceza Hakimliğince 14 Ocak 2014'te yayın yasağı kararı verildiğini, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından da 29 Mayıs 2014 tarihinde haber içeriklerine erişimin engeli getirildiğini belirtti.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞİL"  İDDİASI

Yayın yasağına rağmen "ulusal güvenlik ve devlet sırrı kapsamında kalan bu görüntülerim FETÖ mensuplarınca yayımlayarak ifşa edildiğini" öne süren savcı, yayımlanan haberin "gazetecilik faaliyeti ve basın hürriyeti kapsamında bulunmadığı" iddia etti.

CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Mütalaasında haberin yayımlanmasında "hiçbir kamu yararı bulunmadığını" öne süren savcı, Erdem Gül hakkında "terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmaksızın terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 1 yıl 8 aydan 3 yıl 4 aya kadar hapis cezası istedi. 

SAVUNMA İÇİN SÜRE VERİLDİ

Mütalaaya karşı savunma için süre iseyen Erdem Gül ve avukatlarına süre veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Duruşma çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine Erdem Gül, "Bir tek kelime söyleyeceğim, gazetecilik suç değildir" dedi. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Adana ve Hatay'da, Ocak 2014'te durdurulan MİT tırlarına ait görüntülerin yayımlanmasına ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamada, 15 Mayıs 2019 tarihinde CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım" suçundan ceza verilmesine yer olmadığına hükmedilmişti. Erdem Gül hakkında ise "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesine karar verilmişti.

Bu karar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesince (BAM) onanmıştı. Ancak onama kararına İstanbul BAM Cumhuriyet savcısı ve Berberoğlu'nun avukatının itiraz etmesi üzerine dosya bu kez Yargıtaya gönderilmişti.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise Berberoğlu ve Gül hakkında yerel mahkemenin kararının bozulmasına karar vermişti.

Bozma kararında milletvekili dokunulmazlığını kaybeden Enis Berberoğlu'nun yeniden seçildiği ve halen İstanbul Milletvekili olarak görev yaptığı hatırlatılatılarak Anayasa'nın emredici hükmü gereği dokunulmazlığı tekrar kazandığı belirtilmişti. Berberoğlu hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince "durma kararı" verilmesi gerektiği kaydedilmişti. 

Erdem Gül yönünden ise "örgüte yardım" ya da "örgüt adına suç işleme" suçundan da cezalandırılması gerekip gerekmediği tartışılmadan delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek eylemin sadece "soruşturmanın gizliliği ihlal" suçunu oluşturduğu ve Basın Kanunu'nun 26/1 maddesinde öngörülen 4 aylık süreden sonra davanın açıldığı ve düşme kararı verildiği ifade edilmişti.

Yargıtayın kararı bozması sonrasında Enis Berberoğlu ve Erdem Gül, 13 Eylül 2023'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıkmıştı.

Mahkeme, CHP'li Enis Berberoğlu hakkında milletvekili seçilmesi gerekçesiyle yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar yargılamanın durmasına, Erdem Gül hakkındaki dosyanın ise ayrılmasına karar vermişti. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Van Şubesi: Kömürsüz bırakılan okullarda kaloriferler yanmıyor

SONRAKİ HABER

İHD: Çocuk intiharları araştırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa