30 Kasım 2023 18:18

Zelenskiy ve Ukrayna ordusu arasında "savaşacak insan gücü" zıtlaşması

Karşı taarruzdan istediğini alamayan Ukrayna’da ordu ve meclisin talebi olan daha fazla erkeğin askere alınması yasası aylardır Zelenskiy’nin masasında bekliyor.

Fotoğraf: 

Vladimir Shtanko/AA

Paylaş

Daha fazla Ukraynalı erkeğin askere alınmasını öngören bir plan haziran ayından bu yana Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin masasında duruyor. Ordu kararı imzalaması için bastırıyor ancak Zelenskiy bu zamana kadar imzalamadı.

Bloomberg’in haberine göre Zelenskiy geçen hafta hükümetinden ve üst düzey yetkililerden daha kapsamlı, savaştan yorgun düşmüş ve yeni bir kışa hazırlanan paket istedi. Ukrayna parlamentosu tarafından onaylanan, savaş sırasında askerlik deneyimi olmayan erkeklerin askere alınma yaşının 27’den 25’e düşürülmesini öngören tasarıyı yine erteledi.

Parlamentonun savunma komitesinde yer alan Roman Kostenko verdiği bir röportajda “Yasa yürürlüğe girmeliydi, parlamento bunu tamamen destekledi” dedi: “Zorunlu askerlik şimdi zorlukla gerçekleşiyor.”

Zelenskiy’nin yasayı imzalama konusundaki isteksizliğinin ordunun askere çağırma ile ne elde etmek istediği, yeni askerlerin nasıl konuşlandırılacağı ve 21 aydır savaş alanında olanlar için nasıl bir rotasyon tasarlanacağı konusunda net bir plan görmek istemesinden kaynaklandığı ileri sürülüyor. Zelenskiy geçtiğimiz cuma günü askeri liderlerle görüştükten sonra yaptığı açıklamada “Bu konuların her birinin hem hükümet hem de ordu tarafından daha kapsamlı bir şekilde analiz edilmesini ve somut öneriler getirilmesini bekliyorum” dedi.

ORDU 140 BİN ASKER DAHA İSTİYOR

Ordunun tahminlerine göre yasa, askere alma subaylarına 140 bin potansiyel askere daha erişim imkanı sağlayacak. Ukrayna’nın popüler ordu komutanı Valeriy Zaluzhnyi, The Economist için 1 Kasım’da kaleme aldığı bir makalede, mevcut zorunlu askerlik kurallarının vatandaşların “sorumluluklarından kaçmalarına” izin veren boşluklar içerdiğini yazdı.

General, 18 ila 60 yaş arasındaki Ukraynalı erkeklerin çoğunu kapsayan, ancak gönüllü olmadıkları sürece askerlik deneyimi olmayan 27 yaşın altındakiler için muafiyetler sağlayan bir çağrıya atıfta bulundu. Ukrayna ordusunda bir askerin ortalama yaşı 40’ın üzerinde.

Kendisi de güney Ukrayna’da savaşan 40 yaşındaki Kostenko, geçen yıl askere alma merkezlerinde oluşan uzun kuyrukların azalması ve gönüllü savaşçıların cephede uzun süre kalması nedeniyle ordunun zorlandığını söyledi.

UKRAYNA, KARŞI TAARRUZDAN İSTEDİĞİNİ ALAMADI

Dondurucu soğuklar ülkeyi etkisi altına alsa da çatışmalar devam ediyor. Rus birlikleri doğuda Ukrayna’nın elindeki Avdiivka kentine ilerlerken, Kiev’in yaz aylarında kazanımlar elde etmeyi hedeflediği Zaporijya bölgesindeki güney cephesinde çatışmaların çoğu durma noktasına geldi.

Zorunlu askerliğe karşı direniş de şekilleniyor. Bir bölge yetkilisi, Ukrayna’nın orta kesimlerindeki Poltava kentinde bu yıl yapılan bir askere alma çalışmasının hedeflenenin yaklaşık onda birini getirdiğini söyledi. Medyanın dikkatini çeken bir olayda, Slovakya sınırındaki Uzhhorod’da çocukları bir tekvando turnuvasına götüren bir erkek otel odasından alıkonuldu ve askere çağırma belgeleri tebliğ edildi. Batıdaki Ternopil kentinde iki askere alma memuru askere alınacakları dövmekle suçlandı.

Hükümet askere çağırma uygulamasının etkinliğine ilişkin verileri açıklamıyor.

Bloomberg’e göre “Son insan gücü mücadelesi, Ukrayna’nın üzerine çöken kasvet duygusuyla aynı zamana denk geldi; çok az sonuç veren bir karşı saldırı, savaşın yakın zamanda bitmeyeceği hissini körükledi. Buna bir de kış aylarında füze saldırısı ihtimali ve müttefiklerden gelecek teslimatlarla ilgili kaygılar eklenince Zelenskiy’nin siyasi hesapları daha da zorlaşıyor.”

BARIŞ TALEBİNİN YÜKSELMESİNDEN KORKULUYOR!

Kiev’deki Penta Araştırma Enstitüsü Başkanı Volodimir Fesenko, “Başkanlık ofisi bu yasanın onaylanmasının gerilimi tırmandırmasından korkuyor. Ayrıca ‘ne pahasına olursa olsun barış’ hissiyatını da artırabilir. Bu eğilim -henüz çok popüler olmasa da- halihazırda var ve daha da şiddetlenebilir.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl eylül ayında 300 bin kişinin askere alınacağını açıklamasının ardından yüz binlerce Rus da ülkeyi terk etmişti. Kamuoyu yoklamaları, kısmi seferberliğin ardından ailelerinin de savaşa çekilebileceği endişesiyle Ruslar arasında alarm durumu yaşandığını gösterdi. Putin mart ayında yapılacak seçimlerde beşinci başkanlık dönemine hazırlanırken, yetkililer oylamadan sonra yeni bir seferberlik ilan edilebileceği yönündeki spekülasyonları geçiştiriyor.

RUSYA 400 BİN ASKER ALMAYI HEDEFLİYOR

Kremlin yetkilileri bu yıl 400 bin kadar sözleşmeli asker almayı hedefliyor. Şu anda Rusya’nın güvenlik konseyi başkan yardımcısı olan eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ekim ayında yaptığı açıklamada şu ana kadar 385 bin kişinin ordu saflarına katıldığını ve günde 1600 kişinin askere alındığını iddia etti.

Rus reklam kampanyaları orduya katılmak için vatanseverlik çağrılarına ağırlık verirken, ortalama maaşın üç katına kadar çıkabilen nispeten yüksek askeri ücret teklifini de zirveye taşıyor.

Ukrayna’nın askeri yetkilileri askere çağırma süresinin uzatılması konusunda müttefiklerinden destek görüyor. Eski İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, ekim ayında The Telegraph için kaleme aldığı bir yazıda Kiev’i savaşı kazanmak için daha fazla genç erkeği askere almaya teşvik etti ve bu çabayı Kremlin’in taktikleriyle karşılaştırdı. Wallace, “Başkan Zelenskiy’nin gençleri gelecek için koruma arzusunu anlıyorum” diye yazdı: “Ancak gerçek şu ki Rusya tüm ülkeyi gizlice seferber ediyor” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da sağlıkçılar yürüdü

SONRAKİ HABER

Özak Tekstil'de işten atılan kadın işçi: Futbolcuydum, şimdi işçiyim, direnişçiyim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa