01 Aralık 2023 05:04

"İttifak ve sınırları halka açıkça anlatılmalı"

Muhalefetin yerel seçimlere de birlikte girmesine ilişkin tartışmaları değerlendiren Siyaset Bilimci Tanju Tosun, ittifak ve sınırlarının halka açıkça anlatılması gerektiğini vurguladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Seçim yenilgisiyle dağılan muhalefet ittifakında, yerel seçimlerde yeni iş birlikleri için tartışmalar uzun süredir devam ediyor. CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel, kurultayın hemen ardından ittifakı yenilemek için kolları sıvadı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret eden Özel, yerel seçimlere ayrı gireceğini ilan eden İYİ Partiye başta büyükşehirler olmak üzere iş birliği önerdi.

"POLİTİK PATİNAJDALAR"

Özel-Akşener görüşmesinin ardından muhalefetin ittifak tartışmalarını Evrensel'e değerlendiren Siyaset Bilimci Tanju Tosun, iş birliğinin CHP ve İYİ Partinin çıkarları açısından olumlu olacağını ifade etti. Son seçim sonuçlarına bakıldığında özellikle İYİ Partinin bu konuda iş birliğine yaklaşması gerektiğini söyleyen Tosun, “Çünkü seçim başarısızlığının tekrarlanması halinde Akşener’in liderliği de hem parti hem oy verenlerin gözünde daha da tartışmalı hale gelir” dedi. Büyük iddialarla yola çıkan İYİ Partinin uzun zamandır politik patinaj çektiğini dile getiren Tosun, “İYİ Parti yerel seçimlere tek başına girmesi durumunda hangi il ve ilçelerde belediye başkanlığı kazanacak? Politik gerçeklik açısından olumlu bir tablo yok” diye konuştu.

İYİ PARTİNİN AYRI GİRME ISRARI

İYİ Partinin bu gerçekliği görmesine rağmen neden tek başına seçime girme ısrarını sürdürdüğünü sorduğumuzda ise Tosun, “Son seçimlerde HDP ile ittifak yapılıyor biçimindeki iktidar propagandasını aşamadıkları için bu yola girdiklerini ifade ediyorlar. Seçmenlerin gözünde kendilerinin ‘sağ, milliyetçi, demokrat’ bir parti oldukları yönünde bir algıyı oturtmak istiyorlar” dedi.

CHP açısından ise özellikle İstanbul ve Ankara yerel seçimleri için iş birliğinin önemine dikkat çeken Tosun’a göre İmamoğlu’nun popülaritesi olsa da CHP’nin seçimlere tek girmesi riskli bulunuyor. Öte yandan daha fazla il ve ilçe belediyesinin kazanılmasının başarısı da CHP’nin hanesine yazılacak.

"GÜN IŞIĞINDA SİYASET"

HEDEP’in son seçimlerden sonra “İttifak olacaksa her şey şeffaf olmalı” vurgusunu da değerlendiren Tosun, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasındaki gizli prtokolü de hatırlatarak “Bunu ortadan kaldırmanın öncelikli yolu her şeyi açıkça konuşmak, seçmene net cevaplar vermek, iş birliğinin sınırlarını tam olarak anlatmak. İktidarın karşı propagandasını böyle çürütecek taktiklerle, sürecin seçmenle yürütülmesi gerekir. Gün ışığında siyaset temel rota olmalı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Van'da genç kadın işçiler buluştu: Seçeneksiz değiliz

SONRAKİ HABER

Denetim eksiklikleri, liyakatsiz yetkililer: Bir gemi neden batar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa