03 Aralık 2023 16:20

Türk-İş asgari ücret pazarlığını 14 bin liradan başlatacak

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret pazarlığını 4 kişilik ailenin açlık sınırı olan 14 bin 25 liradan başlatacaklarını söyledi.

Ergün Atalay | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçiler adına masaya oturan Türk-İş'in Genel Başkanı Ergün Atalay, pazarlıkta alt sınırı açıkladı. Türk-İş, pazarlığı, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıkladığı 14 bin 25 liradan başlatacak.

NTV’ye konuşan Atalay, "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz, onun üzerinden bir pazarlık olur" diyerek alt sınırın 14 bin 25 lira olduğuna işaret etti. Atalay, "İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam verirler de biz de altına imza atar o masada otururuz" dedi.

Atalay, Erdoğan ve Işıkhan tarafından yapılan tek zam açıklamalarına atıfta bulunarak "Sayın bakanımız enflasyon olmayacak diye düşünüyor. Ete, süte, gıdaya zam olmayacak diye düşünüyor. Olmuyorsa bir mahsuru yok ama zam devam ettiği için bırakın sene sonunu insan üç ay bu ücreti idare ettiremiyor" dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da "Yüksek enflasyon artı refah payı, milli gelirden kaybettiklerimizin ilave edildiği, büyüme hızının da yansıtıldığı 4 kişilik bir işçi ailesinin asgari ihtiyaçlarını sağlayacak bir asgari ücret bizim için yeterli asgari ücrettir" dedi.

İLK TOPLANTI 11 ARALIK'TA

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretle ilgili ilk toplantı tarihi 11 Aralık'ta gerçekleşecek. 2024'te geçerli olacak asgari ücretin 31 Aralık sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, en son temmuz ayında net 11 bin 402 lira olarak belirlenmişti.

TEK ZAM AÇIKLAMALARI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, daha önce yaptığı açıklamada, 2024'te geçerli olacak asgari ücrete ilişkin tek zam sinyali vermişti.

20 Kasım'daki Kabine toplantısının ardından basın mensuplarına konuşan Işıkhan, "Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz. Geçen temmuz ekstraydı. Gelecek yıl inşallah enflasyonda gerileme olacak. Temmuzda ikinci bir toplantı yapmayacağız, ikinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz" demişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan’dır” demişti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP İstanbul İl Kongresi: Emperyalist barbarlığı yeneceğiz

SONRAKİ HABER

Bir şiddet biçimi: Genital estetik baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa