Pentagon: ABD silah endüstrisi Çin’e ayak uydurmakta zorlanıyor
Ulusal Savunma Sanayi Stratejisi’nin taslak metnine göre Amerikan şirketleri küresel talebi karşılayacak kadar hızlı silah üretemiyor ve bu da “büyüyen stratejik bir risk” oluşturuyor.
Fotoğraf: Pixabay
ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) savunma sanayisiyle ilgili yeni raporunun henüz yayımlanmamış taslağına göre Amerikan savunma sanayii, Çin gibi rakipleriyle girdiği yüksek teknolojili silahlanma yarışında bir adım önde olabilmek için gerekli hız ve duyarlılığa ulaşmakta zorlanıyor.
Politico’nun haberine göre, Pentagon’un satın alma şefi William LaPlante tarafından önümüzdeki haftalarda açıklanacak olan ilk Ulusal Savunma Sanayi Stratejisi, Pentagon’un küçük teknoloji firmalarının uzmanlığından yararlanmak için nelere ihtiyaç duyduğunu kapsamlı bir şekilde ele alırken, geleneksel şirketleri de yeni teknolojiler geliştirmek üzere daha hızlı hareket etmeleri için finanse edip desteklemeyi amaçlıyor.
"BÜYÜYEN BİR STRATEJİK RİSK" VURGUSU
Raporun taslak versiyonuna göre, şu anki haliyle ABD savunma sanayisi üssü “Askeri üretim ihtiyaçlarının tamamını hızlı ve ölçekli bir şekilde karşılamak için gereken kapasite, yetenek, yanıt verebilirlik veya esnekliğe sahip değil”.
Raporun 27 Kasım tarihli taslak versiyonuna göre, “[savunma sanayi üssündeki] geleneksel savunma müteahhitlerinin, modern bir çatışmanın dinamik gereksinimlerini karşılamak için gerekli hız, ölçek ve esneklikte modern çatışmaya yanıt vermeleri de aynı derecede zor.”
Raporda Amerika’nın "dünyanın en iyi silahlarını ürettiği" ancak bunları yeterince hızlı üretemediği belirtiliyor ve “Bu uyumsuzluk, Amerika Birleşik Devletleri’nin bir yandan aktif muharebe operasyonlarını destekleme zorunluluğuyla karşı karşıya kalırken... bir yandan da Hint-Pasifik’te beliren daha büyük ve teknik açıdan daha gelişmiş tehdidi caydırma zorunluluğuyla karşı karşıya kalması nedeniyle büyüyen bir stratejik risk oluşturmaktadır” deniliyor.
ÇİN ENDÜSTRİSİ, ABD VE AVRUPALI MÜTTEFİKLERİNİN KAPASİTESİNİ AŞIYOR
Rapor, Soğuk Savaş’ın ardından savunma sanayinin, şirketlerin birleşmesiyle küçüldüğünü belirtiyor. Oysa Çin son 30 yılını gemi yapımı, kritik mineraller ve mikroelektronik alanlarında “küresel bir endüstriyel güç merkezi” haline gelerek geçirdi. Rapora göre Çin’in endüstrisi “sadece ABD’nin değil, Avrupalı ve Asyalı kilit müttefiklerin toplam üretim kapasitesini de büyük ölçüde aşıyor”.
Rapor, sorunu çözmek için Savunma Bakanlığının “daha esnek ve yenilikçi tedarik zincirleri geliştireceğini”, küçük işletmelere yatırım yapacağını ve inovasyona daha fazla odaklanacağını söylüyor.
Raporda, “Büyük, küçük, yerli, yabancı ve daha önce Savunma Bakanlığı ya da savunma üretimiyle hiçbir ilişkisi olmayan her türden girişimciyi talep etmeliyiz” deniyor.
KAMUYA VE ÖZEL SEKTÖRE "EYLEM ÇAĞRISI"
Raporun sonunda ise “Ulusun ortak savunma için bir araya gelmesi gerekiyor” denilerek şu ifadeler kullanılıyor:
“Bu, ordumuzun potansiyel düşmanlarımızı caydırmak ve gerekirse onları savaşta yenmek için gerekli malzemeye sahip olmasını sağlamak üzere gerekli endüstriyel kabiliyet ve kapasiteyi inşa etmek ve güvence altına almak için odaklanmış, adanmış çabalar için hem kamu hem de özel sektöre bir çağrıdır. Bu eylem çağrısı büyük bir maliyet gibi görünebilir, ancak eylemsizliğin ya da başarısızlığın sonuçları çok daha büyüktür.” (DIŞ HABERLER)