04 Aralık 2023 11:27

Laiklik Meclisi: Medeni Kanun'a karşı girişimler kabul edilemez!

Laiklik Meclisi, Bakanlığın barolara yazı göndererek Medeni Yasa’da köklü değişiklik yapılacağı ve görüş göndermelerini istediğini belirterek, “Medeni Kanu'na karşı girişimler kabul edilemez” dedi.

Fotoğraf: İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu

Paylaş

Laiklik Meclisi Medeni Hukuk Komisyonu uzunca bir süredir Medeni Kanu'’na dönük saldırılar, Adalet Bakanı’nın Yasa’da köklü değişiklikler yapılacağını açıklamasının ardından sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada; “Geçtiğimiz günlerde bazı barolara resmi yazıyla Adalet Bakanlığı tarafından “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Medeni Kanunu Çalıştayı” yapılacağı duyurulmuştur. Çıkış tarihi 24.11.2023 olan ve barolara ulaşması 27 Kasım’ı bulan yazıda “gündeme alınmasında fayda bulunduğu düşünülen konular ile bu alana ilişkin sorunlar ve çözüm önerilerinin” bildirilmesi için 30 Kasım’a kadar, yani üç günlük süre verildiği görülmektedir” denildi.

“MEDENİ KANUN İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ”

Medeni Kanun’un üç gün içinde kapsamlı ve bilimsel bir şekilde incelenmesinin mümkün olmadığının açık olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Yasa’nın gerek siyasi iktidar bileşenleri, gerekse tarikat ve cemaat uzantıları gibi çevrelerce hedef haline getirilmesi bu telaşın nedeni konusunda ipuçları vermektedir. Yazıda çalıştayın içeriğine dair herhangi bir açıklama olmaması ise ayrıca düşündürücüdür.

1926 yılında kabul edildiğinde Aile ve Kişiler hukukunda köklü değişiklikler getiren, çağına göre devrim niteliğinde hükümler içeren Medeni Kanun; zaman içerisinde çağın gereklerine göre düzenlemelerle gelişmiş, 22 Kasım 2001 tarihinde özellikle Aile Hukuku bölümünündeki büyük değişikliklerin 01.01.2002 tarihinde yürürlüğe girmesi ile de halen günceldir. Çağdaş bir toplum olmanın temeli olarak, aile kurumu dâhil olmak üzere, kadın-erkek eşitliğini sağlayan Medeni Yasa ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılamaz. Tek “sorunlu alan” ise olsa olsa uygulanmamasıdır. Afganistan'dan Türkiye'ye gelerek vatandaşlık alan bir kişinin iki karısının da eş olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nde kaydedildiği iddiasına, benzer başka kayıtların olup olmadığına ilişkin sorulara siyasi iktidar tarafından yanıt verilmemesi Medeni Yasa’ya dönük bu tür bir çalıştayın el çabukluğu ile yapılmasına ilişkin soru işaretlerini arttırmaktadır.”

"MEDENİ KANUN’UN UYGULANMASI SAĞLANMALIDIR"

İstanbul Sözleşmesi’nden imzasının çekilmesinin hemen ardından, gerici ve çağ dışı söylemlerle 6284 sayılı Yasa’ya ve Medeni Kanun'a dönük saldırıların giderek arttığı belirtilen açıklamada; “Medeni Kanun’da yer alan hükümler eşitlik ilkesine dayalıdır. Dolayısıyla, Yasa’nın uygulanması sağlanmalıdır. Toplumsal yaşamda, hukukta ve çalışma hayatında kadın erkek eşitliğinin zemini olan yurttaşlık tesis edilmeli, bu temelde politikalar hayata geçirilmelidir” denildi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi; “Medeni Kanun'a dair planlanan değişikliklerin kamuoyundan gizlenerek el çabukluğu ile hayata geçirilmesine dönük atılan adımlar endişe vericidir. Kadın erkek eşitliğinin ve yurttaş olmanın güvencesi olan, laik hukukun temeli Medeni Kanun’a dönük, özellikle şer’i hukuka geçişin önünü açacak değişiklikler yapılmasına izin verilemez. Laiklik karşıtı uygulamalara ilişkin gereken adımları atacağımızı, Cumhuriyet’e, laikliğe, hak ve özgürlüklere yapılan saldırıların karşısında duracağımızı bir kez daha kamuoyuna duyururuz” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Felç geçirince tahliye edilen Cemal Tanhan hayatını kaybetti | Esirgenen takdir, göz göre göre gelen ölüm

SONRAKİ HABER

Sulama havuzuna düşen 7 yaşındaki Ömer Halis, yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa