04 Aralık 2023 14:16

Hapis cezasının 42. yıl dönümünde Mumia Abu Jamal için sokağa

Gazetemizde de yazıları yayımlanan ABD’li siyah hakları savunucusu ve gazeteci Mumia Abu Jamal’ın tutuklanmasının 42. yıl dönümü olan 9 Aralık’ta çeşitli ülkelerde eylemler düzenlenecek.

Fotoğraf: twitter.com/MumiaAbuJamal

Paylaş

Gazetemiz Evrensel’de de yazıları yayımlanan ABD’li siyah hakları savunucusu ve gazeteci Mumia Abu Jamal’ın tutuklanmasının 42. yıl dönümü olan 9 Aralık’ta çeşitli ülkelerde eylemler planlanıyor.

Libérons Mumia Dayanışma Komitesi, 42. yıl dönümü nedeniyle çarşamba günü Fransa’nın başkenti Paris’te, ABD Büyükelçiliği yakınındaki Concorde Meydanı’nda bir miting çağrısında bulundu. Komitenin çağrısına göre, bu eylem “ABD yetkililerine ve Pensilvanya eyaleti yetkililerine eylemlerin ancak Mumia serbest bırakılınca sona ereceğini hatırlatmak için bir fırsat” olacak.

DELİLSİZ DAVA İLE İDAMA MAHKUM EDİLDİ

9 Aralık 1981 günü Philadelphia şehir merkezinde “bir polis memurunu öldürdüğü” iddiasıyla tutuklanan, o dönemde radyo gazeteciliği yapan ve Siyah Gazeteciler Derneğinin başkanı olan Mumia, delil yetersizliğine rağmen altı ay sonra mahkum edildi. “Yargıç cübbeli cellat” olarak ünlenen Albert Sabo tarafından ırkçı ve çok kısa süren bir yargılama sonunda Abu Jamal, idam cezasına çarptırdı. Uluslararası Af Örgütü, BM İnsan Hakları Komisyonu, AB ve çok sayıda ulusal parlamento, uluslararası dayanışma hareketinin çağrısıyla bu kararı defalarca kınadı.

Abu Jamal, otuz yılını tecrit altında ölüm hücresinde geçirdi. Hakkında iki kez infaz emri çıkarıldı, savunmasının müdahalesi ve uluslararası seferberlik sayesinde bu kararlar kaldırıldı. 2011 yılında ise bir ABD federal mahkemesi ölüm cezasının “anayasaya aykırı” olduğuna karar verdi ve ölüm cezasını ömür boyu hapse çevirdi. Abu Jamal davasının yasal olarak yeniden açılabileceği umudu ise Nisan 2023’te sona erdi.

SAĞLIĞI VE CEZAEVİ KOŞULLARI GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR

69 yaşındaki Mumia Abu Jamal’in sağlığı da kötüleşti. Paris komitesine göre, “ciddi tıbbi tedavi ve bakım olmaksızın, hayatı tehlikede.”

Son haberlere göre, tutulduğu Pensilvanya Mahanoy Eyalet Hapishanesi’ndeki koşullar da önemli ölçüde kötüleşti. Hücrelerdeki su “zar zor içilebilir durumda”, kırık borular nedeniyle yıkanmak için sıcak su çoğu zaman erişilebilir değil. Hapishane yemekleri genellikle çok düşük kalitede ve özellikle Abu Jamal’ın tıbbi olarak gerekli diyeti için “tamamen uygunsuz”. Bu nedenle ziyaretçiler “devam eden kilo kaybından endişe duyduklarını” bildiriyorlar. Bu “son derece endişe verici durum” karşısında Paris Komitesi, “Aktivisti bu ölümcül cehennemden kurtarmak” için uluslararası eylemlerin artırılmasını talep ediyor.

“Mumia ile Dayanışma İçinde 100 Sanatçı” kampanyası şu anda profesyonel ve amatör sanatçıların eserlerinden oluşan ve Angela Davis’in önsözüyle yayımlanacak bir kitap üzerinde çalışıyor. Ayrıca, Fransız Geçici İnisiyatifi “Mumia’nın Derhal ve Koşulsuz Serbest Bırakılması için 1000 Destekçi”, imzacılarının listesini kısa süre içinde ABD makamlarına sunmayı planlıyor.

Paris’ten yapılan çağrıya göre, Abu Jamal’ın hapsedilişinin 42. yıl dönümü, ABD’de ve dünya genelinde bu türden pek çok girişimin başlatılmasını gerektiriyor. Berlin’de de "Mumia’ya Özgürlük - Hepsine Özgürlük!" mitingi önümüzdeki cumartesi günü saat 17.00 ile 18.00 arasında Pariser Meydanı’nda ABD Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Vartinis Katliamı davası zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü!

SONRAKİ HABER

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Özak direnişini Meclise taşıdı: Türkiye bir patron devletidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa