04 Aralık 2023 15:22

Abdurrahman Gök’ün davası yarın | Basın meslek örgütleri: Tutuklu gazetecileri serbest bırakın

Basın meslek örgütleri Diyarbakır, Ankara ve İstanbul’da ortak açıklama yaparak tutuklu gazetecilere özgürlük istedi, bu ayki davalara katılım çağrısı yaptı. İlk dava yarın Abdurrahman Gök’ün.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MGK) ve DİSK Basın-İş; tutuklu gazeteciler Abdurrahman Gök, Dicle Müftüoğlu ve Sedat Yılmaz’a özgürlük isteyerek, duruşmalarına katılım çağrısı yaptı. İlk duruşma yarın Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan Abdurrahman Gök’ün davası.

3 GAZETECİNİN DAVASI BU AY

Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunan DFG Eş Başkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu ile MA editörleri Sedat Yılmaz ve Abdurrahman Gök’ün yargılandığı davaların duruşmaları başlıyor.

MA Editörü Abdurrahman Gök’ün 2’nci duruşması, 5 Aralık’ta Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde; Müftüoğlu’nun ilk duruşması 7 Aralık’ta Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde; Yılmaz’ın ilk duruşması ise 14 Aralık’ta Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

"İYİ GAZETECİLER CEZALANDIRILIYOR"

DFG, MGK ve DİSK Basın İş, gazetecilerin davalarına dair Diyarbakır, Ankara ve İstanbul’da ortak açıklama yaptı. Açıklamalara Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve çok sayıda gazeteci de katıldı.

İlk açıklama Ankara’da gerçekleştirildi. Sincan Cezaevi Kampüsü önünde yapılan açıklamada, gazetecilerin fotoğrafları ile Kürtçe, İngilizce ve Türkçe “Özgür basın susturulamaz, gazetecilere özgürlük” yazılı pankart taşındı.

Ankara’da ortak açıklama metnini okuyan DİSK Basın-İş Ankara Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, “Basın özgürlüğü ve tutuklu gazetecilerin durumu maalesef kangrenleşen bir sorun olarak önümüzde durmaya devam ediyor” dedi.

“Dünyada iyi gazetecilik yapanlar ödüllendirilir, herkes tarafından takdir görürler, el üstünde tutulurlar” diyen Dedeoğlu, “Ama maalesef Türkiye’de iyi gazetecilik yaptığınız zaman mekanınız hapishane oluyor. Bu yetmiyor, engelleniyorsunuz, sansürleniyorsunuz, darbediliyorsunuz, hakkınızda soruşturmalar/davalar açılıyor, cezalandırılıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

DURUŞMALARA ÇAĞRI

Açıklamanın devamında “Basına yönelik bu baskıların son bulmasını istiyoruz. Halkın haber alma hakkını savunan gazeteciler olarak, bu kötü gidişatı kabul etmiyoruz. Gazetecilerin tutuklanmasını, basın ve medya organlarının baskı altına alınmasını, sansürlenmesini, susturulmasını reddediyoruz. Gazetecilere özgürlük talep ediyoruz. Herkesi her üç arkadaşımızın duruşmalarının görüleceği Diyarbakır Adliyesine bekliyoruz” çağrısı yer aldı.

Ankara’daki açıklamada konuşan gazeteci ve yazar Hüseyin Aykol son bir yılda 35 gazetecinin tutuklandığına işaret ederek, “Yaptığımız sadece habercilik, halkın haber alma hakkını karşılıyoruz” dedi. TİP Ankara İl Başkanı Fırat Çoban da “Bu ülkede basın tarihi aynı zamanda katliamların, tutsaklığın, baskının tarihidir” diye konuştu.

"ARKADAŞLARIMIZ SUÇ İŞLEMEDİ"

İstanbul’da DİSK Basın İş ofisinde yapılan açıklamayı Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever okudu. “Arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması gerekiyor. Gazetecilik suç değil. Arkadaşlarımız suç işlemedi” dedi.

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren “Dayanışma ile, hakikati daha da çok anlatarak bu karanlıktan kurtulunabilir. Herkesi dayanışmaya çağırıyoruz” derken, TGS Genel Sekreteri Banu Tuna, “Gerçeği görmek isteyen herkesi dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yazar ve gazeteci Ayşe Düzkan, Kürt gazetecilerin gerçeği yazdıkları için baskılara maruz kaldığını söylerken; Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Nadiye Gürbüz, Kürt basını üzerindeki baskıların yıllardır sürdüğüne dikkat çekti.

"BASKI, YARGI VE KOLLUK TACİZİ İLE SÜRÜYOR"

Diyarbakır’da ise adliye önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamanın Türkçe metnini DFG Sekreteri Gülşen Koçuk, Kürtçe metnini ise MKG Yönetim Kurulu üyesi Roza Metîna okudu.

Eylemde konuşan HEDEP Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Özgür Ülke gazetesine yapılan saldırının yıl dönümü olduğunu hatırlatarak “Üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ faillerin ortaya çıkarılmadığı, azmettirenlerin kim olduğunu bildiğimiz halde devletin içindeki o karanlık güçlerin sorgulanmadığı, yargılanmadığı bir dönemden geçiyoruz. Bugün de aynı şekilde basın üzerindeki baskı, yargı ve kolluk tacizi ile sürüyor” dedi.

Kaya “Gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Arkadaşlarımız sadece gazetecilik yapıyorlar” diye konuştu. (MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Naci Görür: Gemlik'in yeri çok tehlikeli

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Doğan Kalafat: Olası Marmara Depremi'nden sonra tsunami olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa