04 Aralık 2023 14:02

Doç. Dr. Doğan Kalafat: Olası Marmara Depremi'nden sonra tsunami olabilir

Bilim insanları, Marmara'da büyük bir deprem yaşanması sonucu oluşabilecek tsunaminin, İstanbul'da kıyısı olan birçok ilçeyi etkileyebileceğini belirtiyor.

Fotoğraf: İbrahim Maşe/DHA

Paylaş

Uzmanlar olası bir Marmara Depremi'nin ardından depreme bağlı tsunamilerin oluşabileceğini ifade ediyor. Bu sabah İstanbul, İzmir ve Bursa'da hissedilen Mudanya açıklarındaki 5.1 büyüklüğündeki sarsıntı, tekrar beklenen olası İstanbul depremini akıllara getirdi.

BBC'den Mahmut Hamsici'ye konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, bu konuda bilinçlenme çağrıları yapıyor.

Kalafat; tsunamileri, “Okyanus ve denizlerin tabanında yaşanan deprem, volkanik patlama, deniz dibi heyelanları gibi olaylar sonucu oluşan yer değiştirmeler sonucunda su kütlesinin hareketinden kaynaklanan uzun periyotlu, hızları düşük deniz dalgaları” olarak tanımlıyor.

BEKLENEN BÜYÜK MARMARA DEPREMİ SONRASI TSUNAMİ OLABİLİR Mİ?

Deprem hareketi sonucu, deniz dibi heyelanların etkisiyle tsunami olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Kalafat ekliyor:

“Özellikle Marmara Denizi’nde bulunan üç derin çukurun etrafındaki kalın genç alüvyon-sediman tabakalarının bir deprem sonucu hareketi sonucu, yani deniz dibi heyelanları sonucu tsunami olma olasılığı mevcut.”

Kalafat, Kandilli'deki çalışmalarıyla ilgili ise şunları söylüyor:

“Enstitümüzde Marmara Bölgesi için gerçekleştirilen farklı deprem senaryolarının neden olabileceği tsunami tehlike analizi çalışmalarında, Marmara genelinde sadece deprem kaynaklı beklenen tsunami dalga yüksekliklerinin 2.2 metreyi aşmayacağı sonucu elde edilmiştir

Bununla beraber tarihsel kayıtlar ve modelleme çalışmaları, Marmara bölgesinde depremler tarafından tetiklenen denizaltı heyelanlarının daha büyük genlikli yerel tsunamilere neden olabileceğini ortaya koymaktadır.”

TSUNAMİ EN ÇOK İSTANBUL’UN HANGİ İLÇELERİNİ ETKİLEYEBİLİR?

İBB ve ODTÜ'nün bu raporlarda, olası bir büyük depremde, "Marmara Denizi’ne doğrudan kıyısı olan bütün ilçelerde değişken ama önemli boyutlarda tsunami etkisi olacağı" öngörülüyor.

En fazla etkilenme ihtimali bulunan ilçelerle ilgiliyse şu bilgiler veriliyor:

“Büyükçekmece denizaltı heyelanı kaynaklı olası tsunamilerde su basma alanı yüksek olan ilçeler, Silivri’ye ek olarak, Büyükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü ve Avcılar ilçeleridir. Bu ilçeleri Kadıköy, Maltepe, Fatih ve Küçükçekmece ilçeleri takip etmektedir.

Yenikapı denizaltı heyelanı kaynaklı olası tsunamilerde ise su basma alanı yüksek olan ilçeler sırası ile Bakırköy, Tuzla, Maltepe, Kadıköy, Fatih, Kartal ve Pendik ilçeleri olarak görülebilir.”

İBB Deprem ve Zemin İncelme Şube Müdürlüğü’nün hazırladığı ve BBC Türkçe’nin incelediği tsunami bilgi notunda yer alan, Müdürlüğün hazırladığı tabloya göre olası bir büyük deprem sonrası tsunami dalgalarının kıyılara ortalama varış süreleri, ilçelere göre şöyle:

Adalar (5), Avcılar (5,5), Bakırköy (6), Büyükçekmece (6), Beylikdüzü (6), Fatih – Güney Bölgesi (8,5), Kadıköy (9), Tuzla (9,5), Zeytinburnu (10,5), Pendik (10,5), Küçükçekmece (11), Üsküdar (11), Fatih Kuzey Bölgesi (12), Beyoğlu (12), Maltepe (12), Kartal (12,5), Beşiktaş (14,5), Silivri (18). (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Abdurrahman Gök’ün davası yarın | Basın meslek örgütleri: Tutuklu gazetecileri serbest bırakın

SONRAKİ HABER

Kandilli’den deprem açıklaması: Marmara’daki her depremi öncü olarak algılamamak gerekir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa