BES Samsun Şubesi: Kamu kurumları engelli yurttaşlar için erişilebilir hale getirilmeli
BES Samsun Şubesi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü açıklamasında; kamuda engelli istihdamının yetersiz olduğu belirtilerek; “Kamu kurumları engelliler için erişilebilir hale getirilmeli” denildi.
Fotoğraf: Evrensel
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Samsun Şubesi Süleymaniye Geçiti’nde yaptığı basın açıklamasıyla engelliler ve engelli kamu emekçilerinin sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Açıklamayı Samsun İcra Daireleri engelli İşyeri Temsilcisi Cengiz Tomar okudu.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün ülkemizde ve dünya genelinde engellilerin temel sorunlarına ve çözüm önerilerine dikkat çekmek amacıyla 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildiğini belirten Tomar; “O günden bu güne tüm toplumsal meseleler gibi engellilik alanında da çeşitli gelişmeler ve görece iyileşmeler yaşanmıştır. Ancak ülkemizde ve dünya genelinde toplumsal önyargılar ve eksik sunulan kamu hizmetleri nedeniyle engelli nüfusun hala çözüm bekleyen sorunları olduğunu biliyoruz. Yerel yönetimler, eğitim ve sağlık kurumları başta olmak üzere tüm kamu kurumlarında engelli yurttaşlara sunulması gereken temel hizmetler tam olarak sunulamamaktadır” dedi.
2024 bütçesinde engelli hizmetleri için ayrılan payın yüzde 2’nin altında olmasının siyasi iktidarın ve genel olarak kamunun 10 milyon engelliye ve ailelerine ilişkin yaklaşımını gösterdiğine dikkat çeken Tomar şöyle devam etti; “Bugün engelli yurttaşların çok önemli bir bölümü işsizlik ve yoksulluk koşullarında yaşam mücadelesi vermektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere birkaç kamu kurumunun engellilere verdiği ödenekler insan onuruna yakışır bir yaşam koşulu sağlamak için yeterli değildir.
Yüksek enflasyon, ekonomik kriz ve var olan derin yoksulluk koşullarında engelliler temel yaşamsal haklarından mahrum kalmıştır. Zorlu bir rapor süreci şartına bağlanmış bu düşük ödenekler temel yurttaşlık geliri alması gereken engellileri evlere kapatmaktadır. Kayıtiçi herhangi bir çalışma durumunda ödenekleri kesilen engelliler ya kayıtdışı ve güvencesiz çalışmakta ya da istihdam dışında kalmaktadır. Engellilere verilen ödeneklerin yaşadıkları hanelerin maddi koşullarına bağlı olmaması gerekmektedir. Engelli kişinin bizzat kendi maddi koşullarının esas alınması gerekmektedir.”
Görme, işitme, zihinsel, ortopedik ve nöro-çeşitli engelli gruplarının her birisinin kendisine özgü erişilebilirlik, eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam ve diğer temel kamu hizmetlerinden yararlanma haklarının gerekli altyapı oluşturulmadığından sistematik bir şekilde ihlal edildiğini vurgulayan Tomar; “Kamu kurumları bile yasal istihdam kotalarını tam olarak doldurmamaktadır. Kamuda, bütçe kapsamında planlanan engelli istihdamı engelli kamuoyunun ihtiyacını ve taleplerini karşılamaktan uzaktır. Yasalara uyması gereken kamu kurumları bu konuda yasaya aykırı bir şekilde istihdam kotalarını doldurmamaktadır. Okullarda özel eğitim kapsamındaki kadro ve altyapı yetersizdir. Kaynaştırma eğitimi adı altında verilen eğitim hem engelli öğrencilerin taleplerini karşılamaktan uzaktır hem de bu alandaki eğitim emekçilerini görevlerini yerine getirebilecek altyapıya sahip değildir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin çekincesiz onaylayıp imzaladığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi kapsamında tüm kamu kurumlarının yerine getirmesi gereken birçok görevin uygulanmayı beklediğini vurgulayan Tomar; “Engelli hakları en temel insan haklarıdır. Büro Emekçileri Sendikası olarak, en temel talebimiz; ilimizde belediye başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının engelli yurttaşların temel taleplerine uygun şekilde erişilebilir hale getirilmesidir” dedi. (Samsun/EVRENSEL)