6 Aralık 2023 04:28

4 yılda bir okulu bitirip açamadılar: Çocuklar uzak okullara gitmek istemiyor

İzmir’in Bornova ilçesi Naldöken Mahallesi’nde 4 yıldır inşaatı tamamlanamayan okul, veli ve öğrencilere çile oldu. Öğrenciler uzaktaki okula gitmekten veliler de artan masraflardan şikayetçi.

4 yılda bir okulu bitirip açamadılar: Çocuklar uzak okullara gitmek istemiyor

Fotoğraf: Evrensel

Kıvılcım EFTELYA
İzmir

İzmir’in Bornova ilçesi Naldöken Mahallesi’ndeki Süleyman Demirel Çok Programlı Anadolu Lisesinin inşaatı, bitmeyen bir kabus gibi dört yıldır devam ediyor. İhalesi birçok kez el değiştiren okulun son yapılan ihalede ise inşaatı askıda kaldı. Son olarak bu yıl eylül ayında açılacağı duyurulan okulun kapıları yine kapalı.

Mahalledeki okul inşaatının bitmemesi hem öğrenciler hem de veliler için büyük sorun. Çocuklarını başka bir mahalledeki okula göndermek zorunda kalan veliler, ulaşım ve ekonomik yönden zorlanıyor. Gazetemize konuşan veliler, çocukların yaşadıkları ulaşım sıkıntısı nedeniyle okuldan soğuduklarını dile getirdi. Veliler, yol ve çocukların günlük yemek masraflarının da arttığına dikkat çekerek mahalledeki okulun bir an önce açılmasını istedi.

"ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU"

Velilerden Cemal Budak, okul açılmadığı için kızının 2 yıldır Seyit Şanlı Anadolu Lisesine gittiğini belirterek “Bir keresinde Bornova metroda kayboldu. Bir keresinde de çocuğum hastalandı. Okuldan gelip almamı söylediler. Ben inşaatta işimi gücümü bırakıp bir sürü yol giderek onu alıp eve geldim” dedi. İnşaatı bitmek üzere olan okulun neden faaliyete girmediğini soran Budak, “Ben yetkililere sesleniyorum, gerçekten onlara yakıştıramıyorum. Seçim dönemi kapı kapı dolaşıp oy için yalvarıyorsunuz, koltuğa oturdunuz milleti uyutuyorsunuz. Kendi çocuklarını bizim çocuklarımızın yerine koysunlar. Çocuklar sabahın köründe, karanlıkta kalkıp gidiyorlar. Çocukların psikolojisi bozuldu” dedi.

"ÜÇ ARAÇ DEĞİŞTİRİYORLAR"

4 yıldır inşaatı tamamlanamayan okul

Fotoğraf: Evrensel

Çocuğu bu yıl okula başlayan bir başka veli ise, okul açılmadığı için kendilerini Seyit Şanlı Anadolu Lisesine yönlendirdiklerini söyledi. Çocuğunun sadece bir dönemdir bu okula gittiğini anlatan veli “Ama yağmur yağdığında biz çocuğu okula götürmek zorunda kalıyoruz çünkü otobüsle gidemiyor, yol uzun. Üç araba değiştiriyor. Yani sıkıntılı bir durum çocuk için” diye konuştu. Çocuğunun bazı zamanlar ‘Okulumu değiştirelim baba, çok uzak gitmek istemiyorum’ dediğini aktaran veli “Hatta okulu bırakmayı bile istiyor. İkna ettik, okulumuz açılacak dedik. Dört gözle açılmasını bekliyoruz. Muhtar ‘Bugün yarın açılacak’ diyor, başka bir yerden bilgi alamıyoruz. Önümüzdeki dönem açılacağını söylemişlerdi ama açılmadı” dedi.

"YOL VE YEMEK MASRAFI KATLANDI"

Bir veli ise mahallenin çocuklarının gittikleri okulda diğer çocuklar tarafından iyi karşılanmadığını ileri sürerek “Bir an önce okulumuzun faaliyete geçmesini istiyoruz” dedi. Okulun uzak olmasının kendilerini ekonomik olarak da zorladığını dile getiren veli “Günlük yemek ve yola 100 TL gidiyor. Bu da aylık olarak önemli bir masraf demek. Ayağımızın dibinde çocukların ücretsiz gidip gelebileceği, hatta evine gelip yemek yiyebileceği bir fırsatı varken bunları yaşıyoruz” tepkisini gösterdi. Servis sorunu yaşandığına da dikkat çeken bir veli de ‘Servis için en az 10 kişi olması lazım’ denildiğini belirterek “Ama mahallede bu sayıya ulaşamadık. Servisçi de arayıp ‘Bu sayıya ben gelemem, zarar ederiz’ dedi. Servisi aslında devletin ücretsiz olarak karşılaması lazım” dedi.

"EĞİTİMDEN KOPUŞA NEDEN OLABİLİR"  

Öğretmenler de yaşananlara tepkili. Bir öğretmen, sorumlu kamu kurumunun kendisinin yapması gereken inşaatı ihaleye vermesi nedeniyle öğrencilerin pandemiden bu yana mağdur edildiğine dikkat çekti. Okul için en az 3 kez ihale yapıldığını ve ihaleyi alan firmaların işleri tamamlamadan kaçıp gittiğini anlatan öğretmen “Öğrenciler mahallede evlerinin yanı başında okula gitmek varken 2-3 araç değiştirerek okula gitmeye çalışıyor. Sabahın 6’sında kalkıp derse gelen öğrenciler doğal olarak yorgunluktan, uykusuzluktan dersleri verimli takip edemiyor. Sınıflar ise çok kalabalık, asansör boşluğundan bozma daracık alanlarda, tahta bile olmadan ders işlemek zorunda kalıyoruz. Okulun inşaatının tamamlanması için artık derhal adım atılmalı. Bu mağduriyet eğitimden kopuşa sebep olmadan son bulmalıdır” çağrısını yaptı.  

"KADERİNE TERK EDİLMİŞ BİR MAHALLE"

Velilerden Adem Uygun, Naldöken Mahallesi’nin kendi kaderine terk edilmiş bir mahalle olduğuna dikkat çekerek “Sadece eğitim konusunda değil birçok konuda sıkıntı yaşıyoruz” dedi. Normalde lisenin 1 yılda tamamlanması gerekirken 4 yıl sonunda lisenin inşaatının bittiğini ama eğitime açılmadığını dile getiren Uygun “Normalde kısa bir sürede eksiklikleri tamamlayıp okulu eğitime açılması lazımdı. Ama yetkililer buna hiçbir şekilde el atmıyorlar. Çocuklar sabah karanlıkta gidiyorlar, akşam karanlıkta eve geliyorlar. Yeme, içme ve ulaşım masrafı da maddi durumu sıkıntıda olan aileleri mağdur ediyor. Çocukların kantinde harcadıkları para, ulaşım parası derken günlük 100-150 TL gibi bir maliyet ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. Uzak okulun çocukları eğitimden de soğuttuğuna vurgu yapan Uygun “Veliler olarak bir araya gelebilirsek yetkililer de bizim sesimize kulak verir diye düşünüyorum” dedi.  

Evrensel'i Takip Et