Seçimlere "hür ve müstakil" girme kararı: İYİ Parti "kötü son"a doğru mu?
AKP iktidarına muhalif olarak ortaya çıkmış bir milliyetçi seçeneğin AKP’ye yarayacak bir seçim stratejisi izlemesinin bedeli ağır olabilir.
Fotoğraf: İYİ Parti
İYİ Partinin pazartesi günü yapılan Genel İdare Kurulu toplantısında, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2024 yerel seçimlerinde iş birliği yapılması teklifinin reddedilmesinin yankıları sürüyor. Pazartesi akşam saatlerinde basın mensuplarının karşısına çıkan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Tüm yönleriyle mesele irdelenmiş. Genel İdare Kurulumuz seçimlere hür bir şekilde bağımsız girme kararı almıştır” dedi. Kararın, 49 kişilik Genel İdare Kurulunda 14’e karşı 35 oyla alındığı öğrenildi.
İYİ Partide, akçeli yolsuzluklar ve taciz iddialarına varan iç sarsıntıların yanı sıra, yerel seçimlerde muhalefet ile iş birliği yapılmayacağı yönündeki eğilime daha önce de itirazlar olmuş, partinin önemli isimlerinden Bahadır Erdem ve Durmuş Yılmaz partiden, Ankara İl Başkanı Faruk Köylüoğlu ise görevlerinden istifa etmişti.
Pazartesi günü seçimlere "hür ve müstakil" girme kararının kesinleşmesinin ardından da tartışmalar hararetlendi. Özellikle Ankara ve İstanbul gibi, mevcut belediye başkanlarının desteklendiği kentlerden istifa haberleri gelmeye başladı. Aralarında partinin medya sorumlularının, belediye meclis üyelerinin de olduğu çok sayıda isim kararı gerekçe göstererek istifa etti.
KURULUŞTA İTİRAZ AKP’YE OLMUŞTU
Genel Merkez ve Akşener’e yakın isimler ise kararın gerekçesini anlatmaya girişti. Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, katıldığı bir TV programında, “Önümüzdeki dönem Türkiye’yi kazanmak adına bugün birkaç belediyeyi kaybetmeyi göze aldık” dedi. Ancak Dervişoğlu’nun "Göze aldık" dediği ihtimal, İYİ Partideki itirazların da temel gerekçesini oluşturuyor. İYİ Parti, Meral Akşener’in başkan seçilmesi beklenen 2016’daki MHP olağanüstü kongresinin, iktidarın da açık desteğiyle iptal edilmesinin ardından 2017 yılında kurulmuştu. İYİ Partinin kuruluşunda temel etkenlerden biri, 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra MHP yönetiminin adım adım AKP ile ittifaka yönelmesine dair itirazdı. Özellikle büyükşehirler ile Ege ve Akdeniz’in kıyı kentlerindeki milliyetçiler, AKP ile yakınlaşmaya itiraz ediyordu. 2019 yerel seçimlerinde CHP ile bu kentlerde yapılan ittifak başarı getirirken, genel seçimlerde İYİ Parti oylarının önemli bir bölümü de buralardan geldi. 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde İYİ Partinin aldığı 5,2 milyon oyun yarıdan fazlası, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Mersin gibi 2019’da ittifak yapılan illerden alınmıştı.
"KAZANACAK ADAY"A KARŞI ADAY ÇIKARACAKLAR
İYİ Parti seçmenlerinin İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ve Ankara’da Mansur Yavaş’a verdikleri destek de biliniyor. Partinin kurucuları ve deneyimli isimlerinin yer aldığı Yüksek İstişare Kurulunun yanı sıra il başkanlarının da 2024 yerel seçiminde iş birliği yönünde görüş bildirdikleri kulislere yansımıştı. Üstelik İYİ Parti, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "kazanacak aday" olarak lanse ettiği ve bu gerekçeyle kısa süreliğine masayı dağıttığı İmamoğlu ve Yavaş’ın karşısına da aday çıkarmak durumunda kalacak.
Bu koşullarda 2024 yerel seçiminde İYİ Partinin alacağı sonuç, partinin geleceği açısından da kritik önem kazanacak gibi görünüyor. AKP iktidarına muhalif olarak ortaya çıkmış bir milliyetçi seçeneğin AKP’ye yarayacak bir seçim stratejisi izlemesinin bedeli ağır olabilir. İleride bu "müstakil" strateji, "müstakbel" kötü sonun nedeni olarak da anılabilir. (Ankara/EVRENSEL)