Bakan Tekin'den itiraf: MEB 56 ilde TÜGVA ile dini eğitim protokolü yapmış
"Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek için ‘Bütçe yok’ cevabı verenler, paraları dini vakıf ve cemaatlere, TÜGVA gibi paralel eğitim kurumlarına akıtmakta sakınca görmüyor."
Fotoğraf: TBMM
Kız çocuklarına ayrı okul açıklamasını da savunarak laiklik karşıtı söylemleriyle tepki toplayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) kursları için okulların kullandırılmasına ilişkin açıklaması din vakıflara sağlanan büyük olanakları gözler önüne serdi.
Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, TÜGVA yaz okulu için Gaziantep’te 135 okul tahsis edilmesine ilişkin verdiği soru önergesinde, söz konusu kurslarda hangi eğitimlerin verildiğini, katılan çocukların yaş ve cinsiyet bilgilerini, bu kursların hangi şehirlerde uygulandığını, kamu hizmeti olan eğitimin neden vakıf ve derneklere devredildiğini sormuştu.
56 İLDE KURS AÇILDI
Bakan Tekin yanıtında TÜGVA ile yapılan protokol kapsamındaki şöyle sıraladı: 01 Haziran-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında 12-14 Yaş Grubu Çocuk Atletizm (Wa Kids Athletics), 8-11 Yaş Grubu Çocuk Atletizm (Wa Kids Athleties), Boks Büyükler, Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum, Çocuklar İçin Etkinliklerle Kuran-ı Kerim Eğitimi 1, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES), Halkla İlişkiler ve Organizasyon, Hentbol, İslam Tarihi, Kadın Giysileri Kalıp Hazırlama, Kuran-ı Kerim (Elifba) Okuma, Kuran-ı Kerim Tecvidli Okuma, Voleybol, Yakın Savunma (Defence Anti - Terror) 1. Seviye, Yetişkinler İçin Kuran-ı Kerim (Elif-Be) Okuma, Yetişkinler İçin Kuran-ı Kerimi Tecvidli Okuma ve Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı.
Tekin bu kurslara ayrılan bütçeye ilişkin sorulara ise MEB Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği ve MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında ödemeler yapıldığını belirtti. Verilen cevapta kursların 56 ilde açıldığı bilgisi de yer aldı.
"HANİ ÇOCUKLARIN YEMEĞİNE BÜTÇE YOKTU?"
Bakanın yanıtını değerlendiren EMEP’li Karaca, “Bize verilen cevapta eğitimde dinselleştirme ısrarından başka bir şey göremiyoruz. Deprem bölgesi Antep’te çocukların okula kilometrelerce yürüyerek gittiği, deprem sonrası okulların bir kısmının faaliyet yürütemediği, çocukların yeterli gıdaya erişemediği gerçeği karşısında; Bakan Tekin öncelikle bütçenin neden bunlara değil de dini vakıflara, yandaş kurumlara ayrıldığının izahını yapmak zorundadır. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için ‘Bütçe yok’ cevabı verenler, söz konusu dini vakıf ve cemaatler, TÜGVA gibi paralel eğitim kurumları söz konusu olduğunda çocukların boğazından kestikleri paraları bunlara akıtmakta bir sakınca görmüyor. Buna karşı tüm veliler, öğrenciler, eğitimciler, emek güçleri dur diyecek bir güç oluşturmak için yan yana gelmeli” dedi. (Ankara/EVRENSEL)