06 Aralık 2023 14:43

TMMOB Kent Sorunları Sempozyumu sonuç bildirgesi: Afete hazırlıkta merkezi ve yerel kamu kurumları hala yetersiz

TMMOB Adana İKK’nin düzenlediği 5. Adana Kent Sorunları Sempozyumu sonuç bildirgesinde. afete hazırlıkta merkezi ve yerel kamu kurumlarının hala yetersiz olduğu vurgusu yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) 5. Adana Kent Sorunları Sempozyumu sonuç bildirgesini paylaştı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından ilki 2008 yılında düzenlenen Kent Sorunları Sempozyumunun beşincisi, ‘’KENT ve AFET’’ temasıyla 17-18 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Sempozyumun sonuç bildirgesi İMO Adana Şube binasında yaptığı basın toplantısında açıklandı.

“YEREL VE MERKEZİ YÖNETİCİLER SEMPOZYUMA İLGİSİZ KALDI”

Bildirgeyi açıklayan TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu; Adana halkı için hayati önem taşıyan, kentin sorunlarının tartışıldığı, çözüm yollarının arandığı sempozyuma kentte yönetici pozisyonunda olanların ilgisiz kaldığını söyledi. Doğal olayların afete dönüşmesinin nedeninin bilime, teknolojiye ve mühendisliğe dayanmayan plansız ve çarpık kentleşme olduğunu ifade eden Uncu, afete hazırlıklı olma konusunda gerek merkezi ve gerekse yerel kamu kurumları hala yetersiz ve hazırlıksız olduğuna dikkat çekti.

“PALYATİF DEĞİL, BÜTÜNLÜKLÜ BİR POLİTİKA LAZIM”

Geçici, palyatif önlemlerle yapılmaya çalışılan “yara sarma” politikalarının sorunları çözemediğine dikkat çeken Uncu, sempozyumun bütüncül bir afet yönetimi politikası ve afet yönetim süreçlerinde farklı meslek disiplinlerinin işbirliği ihtiyacına dikkat çektiğini aktararak “Bu işbirliğinin sadece mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı ile sınırlı kalmaması, arama kurtarma hizmetlerinden halk sağlığına, eğitim politikalarından sosyal hizmetlere kadar uzanan kurumsal, hukuki ve yapısal düzenlemeleri de içerecek şekilde bütünlüklü bir yaklaşımı kapsamasının zorunlu olduğu vurgulanmıştır” dedi.

“KENTTEKİ YAPI STOKU BELİRLENMELİ”

Uncu, kentlerde yapı stoku özelliklerinin acilen belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek Deprem (Afet) Master Planı’nı oluşturulması ihtiyacının tüm kentler için oluşturulması gerektiğinin de sempozyumda vurgulandığını belirtti. Uncu şunları söyledi, “Afet yönetimi konusunda yerel ve genel yönetimlerin katkıları ve çalışmaları eksiktir. Çağdaş anlamda bir yapılaşma ve dirençli kent oluşturmak için bilimsel verilere dayalı, jeolojik özelliklerin de dikkate alındığı konular çok tartışılmıştır. Ayrıca kentteki yapı stokundaki depremsellik riskinin belirlenmesi, yapı stokunun depreme karşı durumunun incelenmesi; ilgili meslek odaları ile birlikte yapıların kayıt altına alınması istenmiştir”

“AFETLERDE GIDA GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKIYOR”

Adana ve çevresinde bulunan fayların konumları, deprem üretme potansiyelleri ile diri fay haritasında bulunmayan deprem üretebilecek yeni fay hatlarının ortaya çıkarılması ve araştırılmasının önemli olduğunu ifade eden Uncu, “Sempozyum’da Adana şehir merkezinin zemin özellikleri, zemin davranışları, sıvılaşma potansiyeli ortaya konulmuştur. Tarım alanlarının korunmasının önemli olduğu, sanayi, termik santraller, kimya ihtisas alanları gibi yatırımların doğal kaynaklara zarar vermeyecek yerlere yönlendirilmesi gerekliliği ifade edilmiştir” şeklinde konuştu.

Deprem ve diğer afetlerde gıda güvenliğinin öneminin vurgulandığını ifade eden Uncu,  “6 Şubat depremlerinde gıda ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması esnasında yapılan yanlış uygulamalar çözüm önerileriyle birlikte ilgililerin dikkatine sunulmuştur” ifadelerini kullandı.

“AFETLER GERÇEKLEŞMEDEN TEDBİRLER ALINMALI”

TMMOB’nin kente, doğaya, doğru ve bilimsel üretim modellerine, demokratik yönetim anlayışına dair sözünü söylemeyi önceleyen bir kurum olarak doğruları kamuoyuyla paylaşmanın araçlarını oluşturmayı her zaman görev aldığını dile getiren Uncu, “Bu uyarıların yeteri kadar dikkate alınmadığı açıktır. Temennimiz daha demokratik, bilimden yana, kolektif yönetim anlayışının hayata geçirilmesi ve ne ülkemizde ne de dünyanın hiçbir yerinde gerekli tedbirler hayata geçirilmeden bir diğer afetle karşılaşılmaması yönündedir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Alevi örgütlerinden mitinge çağrı: Laik eğitim sadece bizim değil herkesin meselesi

SONRAKİ HABER

Gözaltında taciz ve işkenceye maruz bırakılan Eda Kaya için Bakanlığa açıklama yapma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa