06 Aralık 2023 15:47

Sığınmacı Hakları Platformu: Ahmed Katie bir an önce bulunsun

Sığınmacı Hakları Platformu istihbarattan kişilerle görüşeceğini söyledikten sonra kendisinden haber alınamayan Ahmed Katie ile ilgili yaptığı açıklamada, Katie’nin bir an önce bulunmasını talep etti.

Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/Evrensel

Paylaş

Sığınmacı Hakları Platformu, 27 Kasım'dan itibaren kendisinden haber alınamayan Ahmed Katie'nin bulunması talebiyle basın toplantısı düzenledi. İstihbarattan kişilerle görüşeceğini söyledikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Katie'nin bulunması için çalışılması talebi vurgulandı.

"BİR AN ÖNCE İNCELEMELERİN YAPILMASINI İSTİYORUZ"

Arapça basın açıklamasını Taha Elgazi, Türkçe basın açıklamasını Yıldız Onan okudu. Suriyeli insan hakları savunucusu Ahmed Katie'dan 27 Kasım'dan bu yana haber alınamadığını ifade eden Onan, "Edindiğimiz bilgilere göre Ahmed Katie, pazartesi akşamüstü eşine telefonda eve gelmek üzere olduğunu söylemiş. Ancak eve gelmeyince eşi onu tekrar aradığında telefonunun kapalı olduğunu görmüş. Ahmed Katie gözaltına alınmadan önce aynı bölgede çalışan bir akrabasına, kendisinin telefonla aranarak Emniyet'ten çağrıldığını söylemiş, ancak nereye gitmesi gerektiğini açıklamamış" bilgilerini aktardı. Katie'nin son zamanlarda maruz kaldığı taciz ve baskılar nedeniyle insan hakları çalışmalarını askıya aldığını ifade eden Onan, Sığınmacı Hakları Platformu olarak Ahmed Katie'nin durumuyla ilgili olarak acil bir inceleme yapılmasını ve bilgilendirmede bulunulmasını talep ettiklerinin altını çizdi.

KATİE'NİN EMNİYETTE YA DA GGM'DE KAYDI YOK

Katie ailesinin avukatı Nurullah Çelen insan hakları savunucusu mültecilerin çeşitli örneklerde istihbarat tarafından takip edildiği, sonrasında ise kendilerine ulaşılamadığını söyledi. Geri Gönderme Merkezinde olma ihtimaline de dikkat çeken Çelen, bir bilgiye ulaşamasalar da bu ihtimalin de ortadan kalkmadığını ifade etti. Çelen'in sürece dair aktardığı bilgiler ise şöyle:

“19 Ekim'de istihbarattan olduğunu söyleyen üç kişi Katie ile görüşmek istediğini söyledi. Katie'den bir telefon hattı çıkarmasını ve kendilerine teslim etmesini istedi, Katie söyleneni yaptı. 23 Ekim'de Katie Youtube hesabı aracılığıyla söz konusu telefon hattından doğacak herhangi bir sorumluğu olmadığını ifade ettiği bir video yayınladı. Kendisinin kullandığı hatların belli olduğunu söyledi.

27 Kasım'da akşam saatlerinde Katie, Yusufpaşa'daki işyerinden çıkarak eşini aradı. Eşine istihbarattan olduğunu söylediği kişilerin kendisiyle görüşmek istediğini, görüşmeye gideceğini söyledi. Daha sonrasında Katie'ye bir daha ulaşılamadı. 29 Kasım'da Katie'nin işyerindeki telefonu Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğünce arandı. Telefonu açan iş arkadaşlarına Katie'nin telefonuyla beraber emniyet müdürlüğüne gelmesi gerektiği söylendi.

Aynı akşam Nurullah Çelen, bilgi almak için Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğüne gitti. Katie'nin orada olmadığı, emniyetin de Katie'yi aradığı söylendi, ailesinin kayıp başvurusu yapması önerildi. Çelen, daha sonrasında TEM, organize suçlar ve asayiş şubede Katie'nin herhangi bir giriş-çıkış kaydının olmadığı bilgisine ulaştı. 1 Aralık'ta Çelen, tekrar Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından arandı. Çelen'e Katie'ye ulaşıp ulaşılmadığı soruldu. Çelen emniyetin Katie'yi bulması gerektiğini söyleyerek tezatlığa dikkat çekti.

6 Aralık sabahı Katie'nin kaçırıldığı/kaybolduğu bilgisiyle İstanbul Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kazdağı'ndaki madenci şirketlerden muhtarlara rüşvet: Sıra gecesiyle madene ikna

SONRAKİ HABER

Depremin üstünden 300 gün geçti: Hatay’da binlerce kişi halen çadırlarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa