Depremin üstünden 300 gün geçti: Hatay’da binlerce kişi halen çadırlarda
Depremin üstünden 10 ay geçmesine rağmen Hatay’da çadır ve konteynerlerde halen on binlerce kişi yaşıyor. Kentte 260 bin kalıcı konuta ihtiyaç varken, temiz suya erişim ve sağlık sorunları da sürüyor.
Fotoğraf: DHA
Kübra KIRIMLI
Ankara
Maraş merkezli depremlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen depremde en büyük hasarı alan illerden Hatay’da neredeyse tüm sorunlar yerinde duruyor. 260 bin konuta ihtiyaç olan kentte depremin ardından Antakya ve Defne’nin rezerv alan ilan edilmesi de yurttaşlarda endişeye neden oldu. Kentte halen binlerce kişinin çadırlarda yaşaması, temiz suya erişim ve molozların yaşam alanlarına dökülmesi de sağlık sorunlarını artıyor. Kentte uyuz vakalarının ardı arkası da kesilmiyor. Kentte yaşayanların ortak fikri: “Hatay’da hayat bir türlü normale dönemedi.”
260 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR
İktidarın Hatay’a dair verdiği hiçbir sözü tutmadığını dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, depremin üzerinden geçen 10 aya rağmen barınma sorununun çözülmediğine dikkat çekti. Hatay’ın 260 bine yakın konut ihtiyacı olduğunu belirten CHP’li Kara, AKP iktidarının tüm deprem bölgesi için 300 bin konut yapma sözünü hatırlatarak “Şimdiyse ‘Ocakta 41 bin konut ve 5 bin köy evi vereceğiz’ diyorlar. Peki Hatay’ın payına düşen ne? Bizim 260 bin konut ihtiyacımız var” diye konuştu. Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık bölgenin rezerv alanı ilan edilmesinin yerel halkta endişe yarattığını dile getiren Kara “İnsanlar yeniden evlerine yerleşip yerleşemeyeceğinin kaygısını yaşıyor” dedi.
"BORÇ ÖDEYEREK HAYATA TUTUNULAMAZ"
Kentteki esnafın borç ertelemeye değil tüm borçlarının silinmesine ihtiyacı olduğunu söyleyen Kara “İş yerini, evini kaybetmiş esnaf BAĞ-KUR primini nasıl ödeyecek? Buradaki yurttaşların borç ödeyerek hayata tutunması mümkün değil. Yine esnaf KOSGEB kredisine başvurmak istiyor ancak krediyi alabilmenin koşulu yıllık 75 bin TL ciro. Bunu kaç esnaf sağlayabilir? Borç ertelenmesi yeterli değil” ifadelerini kullanarak kamu kaynaklarının Hatay’a aktarılmadığına dikkat çekti.
BİNLERCE KİŞİ HALEN ÇADIRDA
Hatay Tabip Odasından Dr. Ali Kanatlı, kentte son dönemde birçok noktaya denetimsiz bir şekilde dökülen molozlara vurgu yaparak “Asi Nehri, Harbiye mesire alanı moloz dolu. Havada inanılmaz bir toz yükü var” dedi. Kentte bir arada bulunan çadır sayısının 5 bin olduğu bilgisini veren Dr. Kanatlı, “Çadır öbeklerinin arası pislik ve kirli sularla dolu. Konteynerler ise yağışlarda alttan ve üstten su alıyor. Temiz su yok. Yaz ayları boyunca Hatay’da kötü, yaygın deri lezyonları ile mücadele ettik. Çünkü uyuz sürekli vardı, bu devam ediyor” ifadelerini kullanarak şimdi önümüz kış, çadır ve konteyner yangınları yaşanmasından endişe duyduklarını söyledi.
"10 AYDA 100 HEMŞİRE GÖNDEREMEDİLER"
Sağlık emekçilerinin durumunun da yurttaşların yaşadıklarından çok farklı olmadığını dile getiren Dr. Kanatlı “Hekim ve hemşire sayımız yetersiz. Oysa aşılama, hasta ve gebe takibi için bizim hemşireye ihtiyacımız var. Hatay’a bakanlık hemşire kadrosu açmadı. Depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen, ihtiyacımız olmasına rağmen 100 hemşireyi buraya göndermediler” dedi. Aşılamaya dair kentteki bir diğer sorunun da elektrik ve internet kesintisi olduğunu dile getiren Dr. Kanatlı, “Elektrik kesintisi 7-8 saat sürüyor. Aşılama yapamıyoruz. İnternet kesintileri ciddi bir sorun. Hastanın geçmişini göremiyoruz” dedi. Bölgede ameliyatların bir ay önce Mustafa Kemal Üniversitesinde yapılmaya başlandığını da ifade eden Dr. Kanatlı, “Rutin ameliyatlara ise henüz başlanmadı. Sorunlarımız büyük bir yumak haline geldi” diye konuştu.
"9-10 ARALIK’TA YEREL ÇALIŞTAY VAR"
Emek Partisi Hatay İl Başkanı Tugay Demir, temiz içme suyu başta olmak üzere kentte sorunların ilk günkü haliyle sürdüğünü hatırlatarak, Hataylı yurttaşların en temel hakları için ciddi bir uğraş vermek zorunda kaldıklarını söyledi. En önemli sorunun rezerv alanı ilanı olduğunu dile getiren Demir “Rezerv alanıyla ilgili esas mesele ‘mülksüzleştirme’. Bununla devletin bölgenin demografik yapısını bozacağı düşünülüyor. Buna sebep olan düşünce Hatay’ın boşaltılması oldu. Gitmek isteyen kamu emekçilerinin önü açıldı, yerine gelen olmadı. Kadrolar boş ve bunun için bir uğraş da yok” dedi. Kentte yerele dair idari anlamda da birçok sorunun var olduğunu ve buna karşı bir hazırlık içerisinde olduklarını ifade eden Demir, “9-10 Aralık’ta EMEP, HEDEP, Halkevleri, Sol Parti, TİP, TÖP ve Bağımsız Defne Hareketi ve çok sayıda ismin çağrısıyla Harbiye Sosyal Yardımlaşma Derneğinde (HASYAD) yerel yönetim çalıştayı düzenleyeceğiz” diye konuştu.